VII. MANDAT
Objavljeno14. 12. 2020 Posodobljeno14. 4. 2021

Kronologija

Obdobje mandata1. 8. 201422. 6. 2018

December 2014

23. 12.
V Državnem zboru je potekala slavnostna seja ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

Državni zbor se je sestal na 8. izredni seji, kjer so poslanci ponovno odločali o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov na katerega je Državni svet vložil veto. Poslanci so zakon ponovno potrdili.

15. 12.
Začela se je 3. redna seja Državnega zbora. Poslanci so sejo začeli s poslanskimi pobudami in vprašanji. Sicer pa je na dnevnem redu več predlogov zakonov in mandatno volilne zadeve.

V preddverju velike dvorane Državnega zbora je bilo odprtje biografske razstave ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne in ob 120. obletnici rojstva poročnika Franja Malgaja, borca za severno mejo.

Predstavniki Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveze tabornikov Slovenije, Zveze bratovščine odraslih katoliških skavtinj in skavtov in predstavniki Slovenske zamejske skavtske organizacij so že tradicionalno prinesli Luč miru iz Betlehema v Državni zbor.  

12. 12.
Državni zbor je obiskala evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc. Sprejel jo je predsednik Državnega zbora dr. MIlan Brglez.

5. 12.
Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel namestnico pomočnika državnega sekretarja, odgovornega za področje energetike Združenih držav Amerike Robin Dunnigan.

4. 12.
Poslanci so se sestali na 7. izredni seji in za novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovali Zdravka Počivalška. Obravnavali so tudi več predlogov sprememb in dopolnitev  zakonov po nujnem postopku, na primer k Zakonu o davku na finančne storitve, k Zakonu o davku od prometa zavarovalnih poslov in druge.

2. 12.
V Državnem zboru je potekala slavnostna akademija, ki so jo organizirali člani Društva poslancev 90 v počastitev 10. obletnice vstopa Slovenije v NATO in v Evropsko unijo. Udeležence je uvodoma nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

1. 12.
Ob mednarodnem dnevu invalidov je bila od 1. do 5. decembra v Državnem zboru na ogled razstava v organizaciji YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa z naslovom Osebna asistenca je naša eksistenca.

 

November 2014

27. 11.
Državni zbor je obiskal predsednik romunske Poslanske zbornice Valeriu Ştefan Zgonea z delegacijo. Sprejel ga je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Z njim so se pogovarjali tudi predstavniki poslanskih skupin in skupna delegacija Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije.

25. 11.
Predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić je sprejel Mihaila Švidkoja, posebnega predstavnika predsednika Ruske federacije za mednarodno sodelovanje.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka.

21. 11.
Janez Janša ponovno opravlja funkcijo poslanca. Ustavno sodišče je odločilo, da se do njegove končne odločitve zadrži izvršitev sklepa Državnega zbora, s katerim je Janezu Janši oktobra 2014 mandat prenehal.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednico Zveznega sveta Republike Avstrije Ano Blatnik.

Državni zbor se je tudi letos pridružil projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležil Dan slovenske hrane. V restavraciji Državnega zbora so bila na voljo le živila slovenskega porekla. Poslanci pa so se lahko pridružili otrokom v vrtcu in osnovnih šolah pri zajtrku in tako pomagali posredovati sporočilo, kako pomemben je zdrav jutranji obrok.

Predsednika in člani Odbora za kulturo in Odbora za pravosodje so sprejeli delegacijo Mednarodnega tiskovnega inštituta (IPI) z Dunaja.

20. 11.
Poslanci so na predlog SDS glasovali o predlogu za razrešitev predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza. Večina poslancev je predlog o razrešitvi zavrnila.

V Sloveniji je bila na obisku delegacija iz Ljudske republike Kitajske; podpredsednika vlade Wanga Yanga je spremljalo veliko število gospodarstvenikov. Podpredsednika kitajske vlade je sprejel tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

19. 11.
Na nadaljevanju 2. redne seje so poslanci za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, na predlog predsednika vlade dr. Mira Cerarja imenovali Alenko Smerkolj. Mag. Violeta Bulc, ki je pred tem opravljala to funkcijo, je namreč prevzela mesto komisarke v Evropski komisiji.

17. 11.
Predsednika in člani Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti in Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so sprejeli neodvisno strokovnjakinjo za človekove pravice starejših oseb Sveta OZN za človekove pravice Rose Kornfeld-Matte.

Ob svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok je bila v preddverju velike dvorane Državnega zbora odprta razstava Otroci pred svojim časom. Razstavo sta organizirali društvi za pomoč prezgodaj rojenim otrokom iz Ljubljane in Maribora. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez - častni pokrovitelj razstave.

V Državnem zboru se je začela 2. redna seja Državnega zbora. Poslanci so prvi dan seje zastavili veliko poslanskih vprašanj in pobud. Na dnevni red seje so bili uvrščeni tudi: predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2014, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ in drugi.

14. 11.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predstavnike civilnega odbora Bele rokavice, ki so z mirnim protestnim shodom pred Državnim zborom opozarjali na diskriminirajoč odnos slišeče skupnosti do gluhih in naglušnih ter na problem diskriminacije med gluhimi in naglušnimi samimi. Predsednika so seznanili z nekaterimi težavami, s katerimi se soočajo gluhi in naglušni, ter mu izročili pismo s svojimi pobudami in zahtevami.

Državni zbor se je tudi letos pridružil izobraževalno-ozaveščevalni akciji ob Svetovnem dnevu diabetesa, bolezni, ki v razvitem svetu strmo narašča. Ob Svetovnem dnevu diabetesa so študentje Fakultete za farmacijo opravili meritev krvnega sladkorja tudi zainteresiranim v Državnem zboru - udeležilo se jih je približno 150, tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz.

13. 11.
Ob 25. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah je v Državnem zboru potekala konferenca o participaciji otrok in mladostnikov. Na konferenci so sodelovali predstavniki otroških parlamentov in Dijaške organizacije Slovenije iz vseh slovenskih regij, predstavniki organizacij članic Mladinskega sveta Slovenije, predstavniki nevladnih organizacij s področja otrokovih pravic, predstavniki strokovne javnosti, predstavniki državnih organov ter poslanci Državnega zbora. Udeležence so uvodoma pozdravili gostitelj konference - predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in predsednica Zveze prijateljev Mladine Slovenije Darja Groznik.  V popoldanskem delu sta se konference udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec.

5. 11.
Predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl je sprejel poslanca Državne dume Federalnega zbora Ruske federacije in podpredsednika Odbora za delo, socialno politiko in zadeve veteranov Mihaila Moisejeva.

 

Oktober 2014

29. 10. 

Na 6. izredni seji Državnega zbora so se poslanci seznanili z odstopom Jožefa Petroviča s funkcije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in z odstopom mag. Violete Bulc s funkcije ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Bulčeva je postala evropska komisarka.

15. 10.
Poslanci so se sestali na 5. izredni seji, kjer so odločali o mandatu Janeza Janše (SDS), ki prestaja zaporno kazen. Sklep, po katerem Janezu Janši ne bi prenehal mandat poslanca, ni bil izglasovan. Šest poslancev je takšen predlog podprlo, 58 jih je bilo proti, poslanci SDS pa so glasovanje obstruirali. Državni zbor je ugotovil, da je z današnjim dnem Janezu Janši prenehal mandat v skladu z Zakonom o poslancih, ki določa, da poslancu mandat preneha, če gre za pravnomočno obsodbo na nepogojno kazen zapora daljšo od 6 mesecev.

10. 10.
V prostorih Državnega zbora je potekala predstavitev knjige nekdanjega dolgoletnega poslanca Mirana Potrča z naslovom: Klic k razumu - spomini. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

9. 10.
Mandatno volilna komisija je nadaljevala z razpravo o poslanskem mandatu Janeza Janše (SDS). Poslanci koalicije in opozicije so glede tega izrazili različna stališča.

Poslanka Državnega zbora mag. Alenka Bratušek (ZaAB) je odstopila od kandidature za članico oziroma podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo. Pristojna odbora v Evropskem parlamentu sta ji namreč po zaslišanju dala negativno oceno.

7. 10.
V Državnem zboru je potekal del regionalnega seminarja za parlamentarne uslužbence jugovzhodne Evrope, ki ga je organiziral ženevski Center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF).

Državni zbor je obiskala delegacija iz madžarskega parlamenta, ki sta jo sestavljala predsednik Komisije za imuniteto in vodja delegacije dr. Imre Vejkey in predsednik Komisije za pravosodje dr. György Rubovszky. V Državnem zboru sta se srečala s predsednikom in člani Mandatno-volilne komisije in poslancem dr. Lászlóm Gönczem (madžarska narodna skupnost).

6. 10.
V tednu otroka je bila v Državnem zboru dobrodelna razstava Punčke iz cunj, s katero UNICEF Slovenija  zbira sredstva za program cepljenja otrok v državah v razvoju proti nalezljivim otroškim boleznim. Na otvoritvi razstave, ki je bila 7. 10. 2014 sta k dobrodelnosti pozvala tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in izvršni direktor UNICEF-a Slovenija Tomaž Bergoč. Punčke iz cunj so unikatno delo prostovoljk oziroma prostovoljcev po vsej Sloveniji.

1. 10.
Strokovna komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi sklepa Mandatno-volilne komisije 8. 8. 2014, je v Državni zbor poslala mnenje oziroma stališča glede prenehanja poslanskega mandata Janezu Janši. Poslano gradivo bo podlaga za odločanje poslancev o prenehanju mandata zaradi pravnomočne obsodbe oziroma prestajanja zaporne kazni.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je odprl posvet na temo: Slovenski zdravstveni sistem pred potrebnimi spremembam. Predsednik je med drugim je poudaril, da družba postaja vse bolj starajoča in da mora biti vedno večji delež ljudi aktivno vključen v družbo.

September 2014

30. 9.
Poslanci so na 4. izredni seji potrdili mandate t. i. nadomestnim poslancem. V poslanski skupini SD je mag. Dejana Židana nadomestila Marija Bačič, Janka Vebra pa Franc Križanič. V poslanski skupini DesUS je mag. Julijano Bizjak Mlakar nadomestila mag. Jana Jenko, Karla Viktorja Erjavca pa Marija Antonija Kovačič. Za podpredsednico Državnega zbora je bila (namesto dosedanjega podpredsednika Janka Vebra) izvoljena Andreja Katič. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb tudi tokrat ni bila ustanovljena.

19. 9.
Na nadaljevanju 3. izredne seje poslanci tudi tokrat niso izglasovali Sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

18. 9.
Poslanci so se sestali na 3. izredni seji, kjer so s 54 glasovi za in 25 proti potrdili listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre nove vlade.

9. 9.
Po podpisu koalicijske pogodbe (8. 9. 2014) med SMC, DeSUS in SD je predsednik vlade dr. Miro Cerar v Državni zbor vložil listo 16 ministrskih kandidatov; od teh sta predvidena dva brez resorja. Iz stranke SMC prihaja devet kandidatov za ministre: dr. Dušan Mramor - kandidat za ministra za finance, Jožef Petrovič za gospodarski razvoj in tehnologijo, Milojka Kolar za zdravje, mag. Goran Klemenčič za pravosodje, Boris Koprivnikar za javno upravo, dr. Peter Gašperšič za infrastrukturo, Vesna Györkös Žnidar za notranje zadeve, dr. Stanka Setnikar Cankar za izobraževanje, znanost in šport  in mag. Violeta Bulc - kandidatka za ministrico brez resorja pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Kandidati za ministre iz stranke DeSUS so: Karl Erjavec -  kandidat za ministra za zunanje zadeve, mag. Julijana Bizjak Mlakar za kulturo, Irena Majcen za okolje in prostor in Gorazd Žmavc - kandidat za ministra brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu. Iz SD so za ministre predlagani: Janko Veber - kandidat za ministra za obrambo, mag. Dejan Židan za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in dr. Anja Kopač Mrak – kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

2. 9.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske dr. Tiborja Navracsicsa.

 

Avgust 2014

28. 8. 2014
Poslanci so se sestali na 2. izredni seji. Uvodoma so potrdili mandat mag. Dušanu Verbiču (SMC) za obdobje, ko dr. Miro Cerar opravlja funkcijo predsednika vlade. Nadaljevali so z obravnavo Sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ta točka je bila na 1. izredni seji prekinjena oziroma preložena. Po večurni razpravi so poslanci ustanovitev komisije zavrnili (PS SDS je kot člana komisije predlagala Janeza Janšo). Državni zbor je tudi obravnaval in sprejel predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vladi. Novela določa delovanje 14 ministrstev in enega brez resorja (hkrati sicer omogoča delovanje največ treh ministrstev brez resorja).

25. 8.
Na prvi izredni seji so poslanci za mandatarja izvolili dr. Mira Cerarja (SMC). Za podpredsednika Državnega zbora sta bila izvoljena Janko Veber (SD) in Primož Hainz (DeSUS), za generalno sekretarko Državnega zbora pa Uršula Zore Tavčar. Poslanci so sprejeli tudi Odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles Državnega zbora.

1. 8.
Na ustanovni seji so se zbrali poslanke in poslanke, ki so bili izvoljeni na predčasnih volitvah 13. 7. Državni zbor je na predlog Mandatno-volilne komisije potrdil mandate vsem 90 poslankam in poslancem, in sicer: 36 mandatov za SMC Stranko Mira Cerarja,  21 mandatov za Slovensko demokratsko stranko – SDS;  10 mandatov za DeSUS – Demokratično stranko upokojencev, 6 mandatov za SD – Socialne demokrate; 6 mandatov za Koalicijo Združene levice (DSD, IDS in Stranka TRS);  5 mandatov za Novo Slovenijo – Krščanske demokrate; 4 mandate za Zavezništvo Alenke Bratušek ter po en mandat za madžarsko in italijansko narodnostno skupnost.

Ustanovne seje se je udeležil tudi Janez Janša, ki na Dobu prestaja dvoletno zaporno kazen. Pred Državnim zborom so ga pozdravili njegovi privrženci, ki so organizirali shod v njegovo podporo ter zahtevali potrditev njegovega mandata in izpustitev iz zapora.

Na predlog skupine poslank in poslancev je Državni zbor izvolil dr. Milana Brgleza za svojega predsednika. Dr. Brglez se je v kratkem nagovoru zahvalil za zaupanje in izvolitev.

December 2015

23. 12.
V Državnem zboru je potekala slavnostna seja ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostna govornica je bila podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič.

Ob 25. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo je bila v prostorih Državnega zbora na ogled razstava v počastitev tega pomembnega zgodovinskega dogodka. Avtorji razstave – Arhiv Republike Slovenije so predstavili obdobje od novembra 1990 do januarja 1991.

18. 12.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Nacionalnega sveta za kulturo. Predsednika so seznanili z aktualnimi problemi in dogajanji na področju kulture.

Na redni seji je bil sprejet zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank. Spremembe se med drugim nanašajo na nadzor nad delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), podaljšuje pa se tudi njen obstoj (do leta 2022).

Poslanci so sprejeli predlog priporočila Vladi RS za povečanje stopnje transparentnosti in demokratičnosti njenega delovanja in delovanja ministrstev. Predlog priporočila je v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim dr. Matejem T. Vatovcem (ZL).

16. 12.
Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in člani Skupine prijateljstva z Iranom so sprejeli namestnika ministra za zunanje zadeve Islamske republike Iran dr. Majida Takhta Ravanchija.

15. 12.
Na nadaljevanju redne seje so poslanci po nujnem postopku sprejeli predlog zakona o dopolnitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ. Novela začasno - do konca leta 2017 spreminja lestvico za odmero dohodnine tako, da razbremenjuje določene davčne zavezance. Začasno ohranja tudi 4. davčni razred s 50 % stopnjo  obdavčitve najvišjih dohodkov.

14. 12.
S poslanskimi vprašanji in pobudami se je začela 14. redna seja. Na dnevnem redu je bilo 18 točk.

V Državnem zboru so tradicionalno sprejeli Luč miru iz Betlehema. Zbrana sredstva dobrodelne akcije, ki poteka pod geslom Se samo zdi ali res gori?, so namenjena zimovanju - prijetnemu zimsko-snežnemu doživetju socialno ogroženih otrok in mladostnikov.

11. 12.
Predsednik Državnega zbora je sprejel evropsko komisarko za promet Violeto Bulc.

10. 12.
Predsednik Državnega zbora je sprejel delegacijo policijskih sindikatov pod vodstvom predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča in predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča. Predstavniki policistov so predsednika seznanili s težavami pri pogajalskem procesu s predstavniki vlade. Policisti namreč že nekaj časa stavkajo zaradi slabih delovnih razmer v policiji in nizkih plač.

Podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič je sprejela delegacijo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

9. 12.
Poslanci so se na zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) sestali na 26. izredni seji, kjer so obravnavali predlog sklepa za uvedbo postopka zoper ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Člani Odbora za obrambo so sprejeli vojaške atašeje akreditirane v Republiki Sloveniji.

8. 12.
Odbor za kulturo je organiziral javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih z namenom pridobitve mnenj in stališč strokovne in širše javnosti. Ukvarjali so se z vprašanjem, ali je za predlagano rešitev glede doseganja obveznega deleža kvot (70 % deleža slovenske glasbe oziroma glasbene produkcije slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev izključno ali večinsko izvajane v slovenskem jeziku) zagotovljena dovolj kvalitetna produkcija, v kolikšni meri bodo uredniki morali poseči po arhivskih zbirkah slovenske glasbe, ali je smiselno v zakonu po imenu naslavljati točno določene radijske in tv programe, oz. ali ne bi veljalo zakonsko dikcijo oblikovati bolj sistemsko itn.

7. 12.
Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziral javno predstavitev mnenj o predlogu Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije. Poizkušali so odgovoriti na različna vprašanja: ali je ustanovitev državnega podjetja smotrna v luči načrtovanega vložka RS v višini 20.000.000 EUR, ki naj bi bili porabljeni za nakup mehanizacije in opreme, za zagotovitev poslovnih, skladiščnih prostorov in servisnih objektov ter za začetek delovanja podjetja, kako je zagotovljen nadzor nad poslovanjem družbe itn.

3. 12.
Poslanci in člani Društva poslancev 90  so se zbrali na slavnostni akademiji društva, ki sta jo ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti Slovenije organizirala Državni zbor in Društvo poslancev 90. Uvodoma je spregovoril predsednik Društva poslancev 90 dr. Mitja Slavinec, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

1. 12.
Na 25. izredni seji so poslanci ponovno odločali o Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 in zakon sprejeli. Državni svet je zahteval odložilni veto.

V Državnem zboru je potekalo odprtje dobrodelne razstave Luč je v mojih rokah. Gre za razstavo fotografij in glinenih kipov, ki so jih izdelali gluhoslepi. Na takšen način je obeležen 3. december - Mednarodni dan invalidov.

November 2015

26. 11.
Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel generalnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Kraljevine Maroko Nasserja Bourita.

Državni zbor je obiskala podpredsednica Odbora za zdravstvo, delo in socialno skrbstvo Skupščine Kosova Njomza Emini. Sprejeli so jo predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl, predsednik Odbora za zdravstvo Tomaž Gantar in člani Skupine prijateljstva s Kosovom.

24. 11.
Poslanci so sprejeli predlog zaključnega računa Proračuna Republike Slovenije za leto 2014. S 74 glasovi za in nobenim proti so sprejeli tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o minimalni plači, ki so ga predlagali sindikati.

Podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič je sprejela predstavnike Društva za cistično fibrozo Slovenije.

23. 11.
Ob državnem prazniku - dnevu Rudolfa Maistra je predsednik Državnega zbora nagovoril državljane, poslance pa (pred nadaljevanjem redne seje) podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. Praznik je posvečen človeku, ki se je v slovensko zgodovino zapisal kot borec za severno mejo, kot prvi slovenski general in velik domoljub.

20. 11.
Poslanci so prekinili redno sejo in se sestali na 24. izredni seji, kjer so obravnavali  predlog priporočila Vladi v zvezi s kadrovanji v državnih družbah - Slovenskem državnem holdingu in Družbi za upravljanje terjatev bank.

Državni zbor je sodeloval pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in tako obeležil dan slovenske hrane. Pri zajtrku so v preddverju velike dvorane s pesmijo sodelovali tudi otroci iz Vrtca dr. France Prešeren. Za tradicionalne slovenske dobrote so poskrbele članice Društva podeželskih žena Ljubno.

19. 11.
Predsednik Državnega zbora je sprejel japonskega državnega ministra za zunanje zadeve Joyija Muta. Sprejeli so ga tudi člani Skupine prijateljstva z Japonsko.

18. 11.
Državni zbor je na nadaljevanju redne seje obravnaval in sprejel predlog Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017. Sprejet je bil tudi predlog Odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leti 2016 in 2017.

17. 11.
Podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič je sprejela delegacijo Odbora za človekove pravice in civilno integracijo Parlamenta Gruzije. Sprejeli so jo tudi člani Odbora za pravosodje in Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ter člani Skupine prijateljstva z Gruzijo.

16. 11.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike projekta Mi smo ZA STRPNOST. Predstavniki projekta so ob mednarodnem dnevu strpnosti (16. november) predsedniku izročili tiskani izvod slovenskega prevoda UNESCO-ve Deklaracije o načelih strpnosti. Deklaracijo so prejeli tudi poslanci Državnega zbora.

Začela se je 13. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je več kot 40 točk. Ob 12. uri  so se poslanci z minuto molka poklonili žrtvam ob petkovih napadih v Parizu (13. 11.) in izrazili sočutje z njihovimi svojci.  

V preddverju velike dvorane je do 20. 11. na ogled razstava ob dveh mejnikih – 70. obletnici konca 2. svetovne vojne in 100. obletnici rojstva fotografa Marjana Kocmurja. Razstavljene so dokumentarne fotografije umika Slovencev na avstrijsko Koroško.

14. 11.
Predsednik Državnega zbora se je odzval na tragične dogodke v Parizu in svojcem izrekel sožalje.

Na dan odprtih vrat (vodeni ogledi parlamentarnega poslopja enkrat mesečno) je Državni zbor obiskal 200.000. obiskovalec. Generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar mu je izročila priložnostno darilo.

13. 11. 

Predsednik Državnega zbora je sprejel poročevalko Odbora za migracije, begunce in razseljene osebe Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PSSE) Tineke Strik.

Ob svetovnem dnevu diabetesa, (14. novembra), so študenti medicine izvajali meritve krvnega sladkorja in holesterola v Državnem zboru.

11. 11.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković. Sledil je pogovor z vodji poslanskih skupin. Predstavniki Skupine prijateljstva s Srbijo pa so se sestali s predsednico Skupine prijateljstva s Slovenijo v Narodni skupščini Republike Srbije Biljano Ilić Stošić.

Ob Evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, je v Državnem zboru potekala konferenca z naslovom: Spolne zlorabe otrok ne smejo ostati tabu. Poleg Državnega zbora so konferenco organizirali še: Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Združenje proti spolnemu zlorabljanju. V preddverju balkona velike dvorane so do 18. 11. razstavljene otroške risbe in spisi na temo spolne zlorabe otrok.

10. 11.
Komisijo Državnega zbora za nadzor javnih financ so obiskali predstavniki vrhovne revizijske institucije Republike Azerbajdžan.

Predsednik Skupine prijateljstva z Japonsko Branko Zorman je sprejel veleposlanika Japonske Keijija Fukudo.  

Predsednik Skupine prijateljstva z Rusijo Matjaž Han je sprejel veleposlanika Ruske federacije dr. Dokuja Zavgajeva.

Člani skupne delegacija Odbora za zadeve EU, Odbora za zunanjo politiko, Odbora za gospodarstvo in Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se pogovarjali s komisarko za trgovino Cecilio Malmström. Osrednja tema pogovora je bil TTIP - Sporazum o prosti trgovini med EU in ZDA in njegovih možnih učinkih na slovensko gospodarstvo.

Ob sklepu Evropskega leta za razvoj 2015 so v veliki dvorani Državnega zbora potekali sedmi Slovenski razvojni dnevi. V tem okviru je bila odprta tudi razstava del Evropa v šoli. Dogodka se je udeležil tudi evropski komisar Christos Stylianides.

Predsednik Državnega zbora je sprejel Christosa Stylianidesa, evropskega komisarja za humanitarno pomoč in krizno ukrepanje. Sprejeli so ga tudi člani Odbora za zadeve Evropske unije, Odbora za zunanjo politiko in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

5. 11.
Na nadaljevanju izredne seje so poslanci prisluhnili mnenju predsednika Republike o aktualni imigrantski politiki.

4.-5.11.
Državni zbor so obiskali člani delegacije Avstrijsko-slovenskega prijateljstva. Poleg predsednika Državnega zbora so jih sprejeli tudi člani Skupine prijateljstva z Avstrijo pod vodstvom predsednice Ljudmile Novak, člani Odbora za zunanjo politiko, Odbora za obrambo in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pod vodstvom predsednice Ive Dimic.

4. 11.
Poslanci so se sestali na 23. izredni seji. Najprej so obravnavali predlog priporočila vladi glede neobvladljivih razmer na meji s Hrvaško in zahtevo za mnenje predsednika Republike o tem vprašanju. Poslanci so z 79 glasovi za in nobenim proti sprejeli sklep, da predsednik Republike v roku 24 ur izreče mnenje o aktualni migrantski problematiki v Republiki Sloveniji z vidika varovanja slovenske meje, zagotavljanja varnosti, mednarodne pomoči, zmožnosti oskrbe imigrantov. V nadaljevanju so poslanci sprejeli sklep o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma k zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi in pa Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Oktober 2015

30. 10.
Pobudniki referenduma Koalicija Za otroke gre so v Državni zbor še pred iztekom roka dostavili ustrezno število podpisov za razpis referenduma o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.  

Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel direktorico Regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo dr. Zsuzsanne Jakab. Pri pogovoru je sodeloval tudi predsednik Odbora za zdravstvo Tomaž Gantar.

28. 10.
Predstavniki Radia Študent so v Državni zbor vložili več kot 3000 podpisov državljanov  za začetek zbiranja 40.000 podpisov za referendum o dopolnitvi Zakona o obrambi. Pobudniki se ne strinjajo z nedavno sprejeto novelo, ki Slovenski vojski daje nekatera dodatna pooblastila.

Predsednica Odbora za gospodarstvo Andreja Potočnik je sprejela vodjo delegacije katalonske vlade za Avstrijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško Adama Casalsa.

27. 10.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike krovnih organizacij slovenske manjšine na Madžarskem; predsednika Državne slovenske samouprave Martina Ropoša, predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem Jožeta Hirnöka ter zagovornico slovenske manjšine v madžarskem parlamentu in podpredsednico Državne slovenske samouprave Eriko Köles Kiss.

26. 10.
Na nadaljevanju redne seje so poslanci opravili dve razpravi o odgovorih ministrov, in sicer: razpravo o odgovoru ministra za infrastrukturo na poslansko vprašanje Janka Vebra (SD) glede izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo ter razpravo o odgovoru ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka (SDS) v zvezi z načrtovanimi in porabljenimi sredstvi reprezentance.

Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Vlade Črne gore Mila Đukanovića.

Člani Skupine prijateljstva z ZDA, pod vodstvom predsednika mag. Andreja Širclja, so sprejeli delegacijo Nacionalne konference zakonodajnih teles zveznih držav ZDA (National Conference of State Legislatures - NCSL).

25. 10.
Ob državnem prazniku - dnevu suverenosti je predsednik Državnega zbora pripravil poslanico. Poslanci so nov državni praznik - dan spomina na sklepno dejanje nastajanja slovenske države, potrdili marca letos.

23. 10.
Ob smrti dr. Franceta Bučarja je v Državnem zboru potekala žalna seja. Na žalno sejo so bili povabljeni svojci, poslanci, državni svetniki, različni predstavniki Republike Slovenije in drugih držav. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

21. 10.
Na začetku popoldanskega dela redne seje so se poslanci z minuto molka poklonili smrti predsednika prve večstrankarske Skupščine Republike Slovenije, dr. Franceta Bučarja. V preddverju velike dvorane je bila odprta žalna knjiga.

20. 10.
Poslanci so se sestali na 22. izredni seji, kjer so obravnavali in sprejeli predlog zakona o dopolnitvi Zakona o obrambi. Tako bodo pripadniki slovenske vojske imeli dodatna pooblastila v povezavi z varovanjem državne meje, gibanjem oseb ipd.

Člani Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za gospodarstvo so se sestali z evropsko komisarko za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieto Bieńkowsko.

19. 10.
Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel delegacijo Odbora za etnične zadeve Nacionalnega ljudskega kongresa Ljudske republike Kitajske pod vodstvom podpredsednika Odbora Ashata Kerimbaya.  

Začela se je 12. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je bilo 30 točk.

15. 10.
Odbor za kulturo je organiziral javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o knjižničarstvu. Udeleženci so razpravljali o tem, ali je predvidena organizacija knjižnic ustrezna glede na nedorečenosti razmejitve med knjižnicami, ki opravljajo samostojno dejavnost in se financirajo iz javnih sredstev ter knjižnično dejavnostjo kot sestavnim delom javne službe s področja izobraževanja in znanosti (šolske knjižnice);  kateri so optimalni pogoji in standardi, ki jih morajo izpolnjevati zaposleni v knjižnicah, ali novela zakona ustrezno rešuje ureditev knjižničnega nadomestila in delovnih štipendij itn.

13. 10.
Poslanci so se sestali na 21. izredni seji, kjer so razpravljali o predlogu priporočila v zvezi z vse slabšimi uvrstitvami Slovenije na mednarodnih lestvicah, ki merijo spoštovanje človekovih pravic, učinkovitost pravne države in ekonomskega sistema.

V Državnem zboru je potekala predstavitev Rožnatega oktobra - meseca boja proti raku dojk. Udeležence je nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednik Odbora za zdravstvo Tomaž Gantar in predsednica Združenja Europa Donna Mojca Senčar.

9. 10.
Državni zbor sta obiskala podpredsednika Evropske komisije; Maroša Šefčoviča so sprejeli člani Odbora za zadeve Evropske unije, Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in Odbora za gospodarstvo, Jyrkija Katainena pa člani Odbora za zadeve Evropske unije, Odbora za gospodarstvo, Odbora za finance in monetarno politiko ter Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor.

8. 10.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

5. 10.
V okviru tedna otroka je bila v preddverju velike dvorane Državnega zbora na ogled razstava risbic na temo Mozirski gaj, ki so jo pripravili v vrtcu Mozirje.

September 2015

24. 9.
Poslanci so obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar. Interpelacija ni uspela, za je glasovalo 25 poslancev, proti pa 50.

23. 9.
Poslanci so se sestali na 19. izredni seji, kjer so obravnavali poročilo o ugotovljenih varnostnih vidikih aktualne begunske krize in ilegalnih migracij. Zatem so nadaljevali z redno sejo.

21. 9.
Začela se je 11. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je 25 točk, med drugimi tudi interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve, mag. Vesne Györkös Žnidar.

16. 9.
Poslanci so se sestali na 18. izredni seji. Seja se je začela z minuto molka v spomin na nekdanjega poslanca v mandatnem obdobju 1996-2000 Jožeta Možgana.
V nadaljevanju so poslanci obravnavali predlog priporočila v zvezi z ugotovitvami Evropskega sodišča za človekove pravice o kršitvah človekovih pravic iz pregleda dela v letih 1959-2014 za Republiko Slovenijo in predlog Zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin.

15. 9.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommarug.

14. 9.
V Državnem zboru je bila ustanovljena Poslanska skupina nepovezanih poslancev. Člani so postali: nekdanji nepovezani poslanec dr. Bojan Dobovšek, in nekdanji članici poslanske skupine ZaAB mag. Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. Po izstopu Janka Möderndorferja poslanska skupina ZaAB ni izpolnjevala več pogojev za obstoj (po Poslovniku Državnega zbora poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci).

8. 9.
Poslanec Jani (Janko) Möderndorfer je po izstopu iz poslanske skupine ZaAB postal nepovezani poslanec.

7. 9.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel direktorja Evropskega stabilnostnega mehanizma dr. Klausa Reglinga. Kasneje ga je sprejela še Skupna delegacija Odbora za zunanjo politiko, Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za finance in monetarno politiko.

4. 9.
Državni zbor je obiskala delegacija za Mednarodno parlamentarno štipendijo nemškega Zveznega parlamenta pod vodstvom poslanca Ulricha Petzolda. Delegacijo so sprejeli člani Skupine prijateljstva z Nemčijo  in podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič. Delegacija se je seznanila tudi z organiziranostjo in delom Raziskovalno-dokumentacijskega sektorja.

1. 9.
V Državnem zboru je potekal skupni pogovor članov Odbora za zadeve Evropske unije, Odbora za gospodarstvo, Odbora za zunanjo politiko in Skupine prijateljstva z Veliko Britanijo z baronico Joyce Anelay.

Člani Odbora za zunanjo politiko so sprejeli pomočnika sekretarja na US Department of State Thomasa Countrymana.

Avgust 2015

31. 8.
Predsednik Odbora za zadeve Evropske unije, predsednica Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, predsednik in podpredsednica Odbora za kulturo so sprejeli evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa.

18. 8.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel direktorja CERN-a dr. Rolfa-Dieterja Heuerja.

13. 8.
Odbor za zunanjo politiko se je sestal na seji, zaprti za javnost. Razpravljali so o nadaljnjih aktivnostih v zvezi z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško.

Julij 2015

27. 7.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v Vili Podrožnik sprejel predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva.

25. 7.
Odbor za zunanjo politiko se je na nujni seji seznanil s postopkom imenovanja novega arbitra in priporočil Vladi, da v skladu z drugim in tretjim odstavkom 2. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške v najkrajšem možnem času imenuje novega člana arbitražnega sodišča.

20. 7.
Poslanci so na 17. izredni seji ponovno sprejeli Zakon o davčnem potrjevanju računov na katerega je Državni svet 17. 7. 2015 izglasoval odložilni veto.

17. 7.
Na 16. izredni seji so poslanci obravnavali in sprejeli zakon o spremembi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov.

13. 7.
Predsednik Državnega zbora je sprejel generalnega sekretarja Zveze NATO Jensa Stoltenberga, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji.

Državni zbor je sprejel predlog zakona o spremembi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, ki se nanaša na financiranje občin.

10. 7.
Poslanci so sprejeli Zakon o fiskalnem pravilu. Za sprejetje zakona je bila potrebna 2/3 večina vseh poslancev; za zakon je glasovalo 62 poslancev, 7 jih je bilo proti. Namen zakona je zagotoviti vzdržno javnofinančno politiko.

9. 7.
V poslanskih klopeh je mag. Margareto Guček Zakošek (SMC), ki je bila imenovana za državno sekretarko na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, nadomestil Saša Tabaković (SMC).

Začela se je 10. redna seja Državnega zbora. Poslanci so med drugim obravnavali in sprejeli Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

8. 7.
Člani Odbora za gospodarstvo in Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so se sestali z generalnim sekretarjem Evropskega združenja delavskih zadrug, socialnih zadrug, socialnih in participativnih podjetij (CECOP) Brunom Roelantsom.

2. 7.
Komisija Državnega zbora Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je organizirala XV. Vseslovensko srečanje z naslovom: Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo.

1. 7.
Dr. Bojan Dobovšek je izstopil iz poslanske skupine SMC in postal nepovezani poslanec.

Junij 2015

29. 6.
V Državnem zboru je bila do 3. 7. na ogled razstava: Tržaško knjižno središče, ki jo je pripravil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Razstava je del dogajanja ob XV. Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vĕra Jourova se je srečala s člani Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za pravosodje.

24. 6.
Na predvečer dneva državnosti so se poslanci v Državnem zboru sestali na slavnostni seji. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. V kulturnem programu so nastopili: Mešani pevski zbor Nauportus Musica in dijaki dramsko-gledališke smeri Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

22. 6.
Poslanci so po nujnem postopku sprejeli Zakon o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi številka 60642/08. Gre za zakon, ki se nanaša na poplačilo deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem.

20. 6.
V okviru Poletne muzejske noči, v kateri je Državni zbor sodeloval že petič, je bila v Državnem zboru na ogled Pengovova freska: Zgodovina Slovencev od naselitve do danes, razstava dr. Joška Šavlija in dr. Janka Prunka na steklu: Zgodovina slovenskega parlamentarizma in razstava: Nastajanje poslopja današnjega Državnega zbora – predstavitev originalnih skic, načrtov, različne dokumentacije in poročil o gradnji in opremi skupščinskega poslopja ter dokumentarnih fotografij, povezanih z nastankom skupščinske palače. Poleg klasičnega vodenja je bilo prvič na voljo vodenje s tolmačenjem v znakovni jezik.

18. 6.
Poslanci so po nujnem postopku obravnavali in sprejeli predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2014 in 2015. V okviru mandatno volilnih zadev so obravnavali tudi zahtevo Okrožnega sodišča v Ljubljani za dovoljenje Državnega zbora za začetek kazenskega postopka zoper poslanca Janka Vebra zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Državni zbor je sprejel sklep, da se poslancu imuniteta ne prizna.

17. 6.
Poslanci so na nadaljevanju redne seje obravnavali spremembe in dopolnitve volilne zakonodaje, in sicer k Zakonu o volitvah v Državni zbor, Zakonu o poslancih, Zakonu o Državnem svetu, Zakonu o Vladi  in k Zakonu o volitvah predsednika republike. Skladno s predlaganimi spremembami tiste osebe, ki so pravnomočno obsojene na nepogojno zaporno kazen daljšo od šest mesecev, na volitvah ne bi mogle kandidirati.

15. 6.
Začela se je 9. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je več kot 20 točk.

12. 6.
Ob dnevu krvodajalstva v Sloveniji (ta je 4. 6.) je bila v Državnem zboru organizirana predstavitev z naslovom: Krvodajalstvo in darovanje organov in tkiva po smrti. Hkrati so bili poslanci in zaposleni pozvani k udeležbi na krvodajalskih akcijah.

V Državnem zboru je bila odprtje fotografske razstave svetovno znane fotografinje Alenke Slavinec, z izborom fotografij H2O iz knjige Jaz sem darovalec, avtorice Tee Gajšek.

11. 6.
Odbor za zdravstvo je organiziral posvet na temo: Zdravila - od razvoja do uporabnika.

8. 6.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel plamenico Teka Miru.

5. 6.
Poslanci so se sestali na 15. izredni seji Državnega zbora. Obravnavali so predlog priporočila v zvezi z izvajanjem službe nujne medicinske pomoči in več predlogov sprememb in dopolnitev zakonov (o Državnem svetu, o Vladi, o poslancih, o volitvah predsednika republike in o lokalnih volitvah).

V Državnem zboru je potekala proslava ob dnevu Primoža Trubarja. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. Po govoru predsednika Odbora za kulturo dr. Dragana Matića je potekal kulturni program, katerega je pripravila Glasbena šola Zavoda sv. Stanislava.

4. 6.
Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel podpredsednika Skupščine Črne gore Sulja Mustafića.

Maj 2015

27. 5.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Komisije za preprečevanje korupcije predsednika Borisa Štefaneca in namestnika predsednika Almo Sedlar ter dr. Igorja Lambergerja.

25. 5.
Predsednik Državnega zbora je določil 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o minimalni plači. Prvi dan za zbiranje podpisov je 1. 9. 2015, zadnji dan pa 30. 10. 2015. Spremembe zakona so predlagali sindikati.

22. 5.
Na 14. izredni seji so poslanci imenovali Bojano Muršič (SD) za podpredsednico Državnega zbora. Pred tem je funkcijo opravljala Andreja Katič (SD), ki je bila imenovana za ministrico. V nadaljevanju so poslanci obravnavali predlog sklepa v zvezi s sodbo Upravnega sodišča, ki se nanaša na imenovanje Boštjana Škrleca za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva in ugotovitvijo Komisije za preprečevanje korupcije v isti zadevi, ki je ugotovila, da sta nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar in generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer ravnala koruptivno.

20. 5.
Na nadaljevanju redne seje so poslanci obravnavali Poročilo o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2014, predlog Zakona o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljena in nekatere druge predloge zakonov.

19. 5.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednico parlamenta Ugande Rebecco Alitwalo Kadaga.

Poslanci so razpravljali o predlogu Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev ter o predlogu Zakona o davčnem potrjevanju računov in sklenili, da sta primerna za nadaljnjo obravnavo.

18. 5.
Začela se je 8. redna seja Državnega zbora. Poslanci so potrdili mandat Janu Škobernetu (SD) namesto Andreje Katič (SD), ki je bila imenovana za ministrico za obrambo.

15. 5.
Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je organiziral javno predstavitev mnenj o bodoči ureditvi na področju dimnikarskih storitev. Želeli so pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti za pripravo bodoče ureditve na področju opravljanja dimnikarskih storitev oziroma dimnikarske službe in za kasnejšo obravnavo v ta namen pripravljene zakonodaje na matičnem delovnem telesu.

14. 5.
V Državnem zboru je bila na delovnem obisku delegacija Skupine prijateljstva s Slovenijo v Parlamentu Republike Koreje.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji in predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji. Z njimi so se sestali tudi člani Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

13. 5.
Poslanci so se sestali na 13. izredni seji, kjer so med drugim potrdili dve novi ministrici, in sicer ministrica za obrambo je postala Andreja Katič (SD), ministrica za izobraževanje, znanost in šport pa dr. Maja Makovec Brenčič (SMC).

Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Vlade Republike Kosovo dr. Iso Mustafo, ki je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

9. 5.
Na Trgu republike nasproti Državnega zbora je potekala slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve. Udeležil se jo je tudi predsednik Državnega zbora.

8. 5.
V Križankah v Ljubljani je bila državna proslava ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

V Državnem zboru je bilo odprtje razstave: 70 klekljanih golobov za 70 let miru. Razstava je namenjena obeleženju 70 let od uradnega konca druge svetovne vojne v Evropi. Avtorica razstave je ga. Tanja Oblak.

V počastitev dneva Evrope je potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije - Sodelujemo, Slovenijo, Evropo in svet oblikujemo. Uvodoma so spregovorili: predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

7. 5.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Kasneje so se sestali še s člani Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Državni zbor so obiskali predstavniki Zveze Slovencev na Madžarskem in Državne slovenske samouprave. Z njimi so se poleg predsednika Državnega zbora sestali še člani Komisije za odnose s Slovenci v z zamejstvu in po svetu.

4. 5.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel generalnega sekretarja OECD Angela Gurrío.

April 2015

29. 4.
Državni zbor (in nekatere druge državne institucije) je po pošti prejel pošiljko s sumljivo vsebino. Službe Državnega zbora so v sodelovanju z Enoto za notranje varovanje ustrezno ukrepale. Kasneje se je izkazalo, da snov v pošiljki, ni bila nevarna zato so bili preklicani vsi ukrepi za zaščito zdravja zaposlenih v Državnem zboru.

24. 4.
Poslanci so sprejeli sklep o odreditvi parlamentarne preiskave za spremembo zakonodaje ter za druge odločitve Državnega zbora iz njegove pristojnosti ter za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so sodelovali pri nadzoru slovenskega bančnega sistema in pri posrednem ali neposrednem vplivanju preko državnega lastništva oziroma preko državnih organov in regulatorjev na odločitve v slovenskem bančnem sistemu v zvezi z odobritvijo odpisanih kreditov, unovčenih garancij, posojilne politike in prenosa slabih terjatev na posebno družbo za upravljanje terjatev bank ter spoštovanje veljavnih zakonov ter predpisov pri odobravanju in upravljanju s krediti ter bančnimi garancijami in zaradi suma, da so nastale še neugotovljene negativne posledice takšnih ravnanj. Pobudniki za odreditev parlamentarne preiskave so bili poslanci SDS, pridružili pa so se jim še poslanci NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti.

22. 4.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle.

21. 4.
Poslanci so sprejeli dopolnitve Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije. Gre za spremembe na področju imenovanja kandidata za evropskega komisarja; po novem bo v postopku imenovanja kandidata za komisarja sodeloval tudi Državni zbor. Novelo je predlagala poslanska skupina SDS.

20. 4.
S poslanskimi pobudami in vprašanji se je začela 7. redna seja Državnega zbora.

15. 4.

Odbor za zunanjo politiko je organiziral javno predstavitev mnenj o osnutku Deklaracije o zunanji politiki Republike Slovenije. Strokovna javnost in drugi zainteresirani so iskali odgovore na vprašanja, kako naj Deklaracija o zunanji politiki definira nacionalni interes Republike Slovenije, katera so prioritetna območja zunanje politike Republike Slovenije in na kakšen način ter v kakšnem zaporedju naj jih Deklaracija obravnava, kakšni so vloga in cilji Republike Slovenije v univerzalnih in regionalnih mednarodnih organizacijah ipd.

13. 4.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika vlade Češke republike Bohuslava Sobotko. Češki predsednik je bil z delegacijo na nekajdnevnem obisku v Sloveni

V Državnem zboru je potekal 25. nacionalni otroški parlament. Poleg predsednika Državnega zbora so uvodoma spregovorili še predsednik republike Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. V razpravi z mladimi parlamentarci pa so sodelovali tudi: predsednik vlade dr. Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar in drugi predstavniki vlade in nevladnih organizacij ter poslanci.

9. 4.
Člani Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko so pod vodstvom predsednika Jožefa Horvata sprejeli delegacijo Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Avstrije pod vodstvom dr. Josefa Capa.

Evropski urad Lojzeta Peterleta v Ljubljani je v Državnem zboru organiziral posvet Stopimo skupaj, ki je namenjen zdravemu načinu življenja. Prisotne je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora.

Poslanci so se na 12. izredni seji seznanili z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport mag. Klavdije Markež (SMC). Markeževa je odstopila tudi kot poslanka, zato so Dušanu Radiču, ki je opravljal poslansko funkcijo za čas, ko je bila mag. Markeževa ministrica, potrdili poslanski mandat.

V nadaljevanju seje je potekala razprava in glasovanje o razrešitvi ministra za obrambo Janka Vebra (SD). Poslanci so z 68 glasovi za in 11 proti razrešitev podprli. Janko Veber ponovno opravlja funkcijo poslanca, dr.  Franc Križanič pa je prenehal opravljati funkcijo poslanca.

7. 4.
Predsednik Državnega zbora je priredil slavnostni sprejem na predvečer 25. obletnice prvih demokratičnih volitev. Med povabljenimi so bili delegati iz mandata 1990–1992 in poslanci Državnega zbora. Slavnostni govorniki so bili predsedniki takratnih treh zborov (Družbenopolitični zbor, Zbor občin in Zbor združenega dela). V okviru kulturnega programa je nastopil mladinski pevski zbor Osnovne šole Franceta Bevka Ljubljana.

Državni zbor so obiskali predstavniki Romov. Sprejel jih je predsednik Državnega zbora.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel ministra in predstavnika POLISARIA dr. Mohameda Sidatija.

Marec 2015

31. 3. 2015
Poslanci so potrdili mandat Dušanu Radiču (SMC), namesto mag. Klavdije Markež (SMC), ki je bila imenovana za ministrico. Dr. Marka Ilešiča pa so izvolili za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

30. 3.
Slovenijo je obiskal predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdođan z delegacijo. Sprejel ga je tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

27. 3.
V Državnem zboru je na ogled razstava Med drevesom in zibelko, ki jo je pripravil Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje.

Poslanka mag. Klavdija Markež (SMC) je bila imenovana za ministrico  za izobraževanje, znanost in šport.

Na nadaljevanju redne seje so poslanci obeležili 25. obletnico sprejetja Zakona o slovenski himni. Poslance je nagovoril predsednik Državnega zbora, himno pa je zapel otroški pevski zbor Osnovne šole Trnovo pod vodstvom Bojane Glatz.

26. 3.
Poslanci so na 11. izredni seji sprejeli sklep, s katerim so zavrnili možnost izvedbe referenduma o noveli zakona, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov.

Predsednik Državnega zbora je sprejel člana Političnega biroja Centralnega komiteja Komunistične stranke Kitajske in sekretarja Mestnega komiteja KPK v Chongqinu Sun Zhengcai-ja.

25. 3.
Ob svetovnem dnevu poezije (21. 3.) je bil v Državnem zboru na ogled videoposnetek, ki je nastal v okviru vseevropske pesniške platforme Versopolis. Ta je nastala pod okriljem in s podporo Evropske komisije.

Začela se je 6. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je 15 točk.  

24. 3.
V Državnem zboru je potekal redni volilni letni zbor članov Društva poslancev 90. Uvodoma jih je nagovoril in jim izrekel dobrodošlico tudi predsednik Državnega zbora.

23. 3.
Državni zbor je obiskal predsedujoči Predsedstva Bosne in Hercegovine dr. Mladen Ivanić. V delegaciji sta bila tudi člana predsedstva dr. Dragan Čović in Bakir Izetbegović. Sprejel jih je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

19. 3.
Predsednik Državnega zbora je določil šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov (od 27. 3.  do 25. 5. 2015) volivcev za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za sprejem predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije in predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

V veliki dvorani Državnega zbora je potekala generalna skupščina mednarodnega mladinskega parlamenta Alpske konvencije – YPAC (The Youth Parliament to the Alpine Convention). Udeležence je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

16. 3.
Predsednik Državnega zbora je določil rok za zbiranje podpisov za izvedbo zakonodajnega referenduma v zvezi z novelo zakona, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov; ta je od 23. 3.  do 26. 4. 2015. Za razpis referenduma je potrebnih 40.000 podpisov.

13. 3.
Državni zbor se je seznanil z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Stanislave Setnikar Cankar. Ministrica je odstopila potem, ko so bili javnosti razkriti podatki o avtorskih honorarjih.

Predsednik Državnega zbora je sprejel ministra za obrambo Republike Azerbajdžan generalpolkovnika Zakirja Hasanova, ki je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

10. 3.
Nasprotniki sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov, so v Državni zbor vložili pobudo  volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma. Pobuda naj bi bila po navedbah pobudnika podprta z zadostnim številom (najmanj 2500) podpisov volivcev.    

Predsednik Državnega zbora je sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Armenije Edwarda Nalbandiana, ki je bil na delovnem obisku v Sloveniji.

9. 3.
Poslanci so obravnavali predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji in potrdili 25. oktober za Dan suverenosti, ki pa ne bo dela prost dan. Leta 1991 je na ta dan Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA.

3. 3.
Na nadaljevanju seje so poslanci potrdili mandat mag. Bojanu Krajncu namesto Srečka Blažiča. Obravnavali in sprejeli so tudi predlog sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov. Nasproti parlamenta so se zbrali protestniki, ki takšni ureditvi nasprotujejo.

2. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel podpredsednika in vodjo Državnega sveta (Conseil'd Etat) Francije Jean-Marca Sauvéja.

Začela se  je 5. redna seja Državnega zbora. Še pred poslanskimi vprašanji in pobudami so se poslanci seznanili  z odstopom Srečka Blažiča s poslanske funkcije. Poslanci so sicer potrdili dnevni red, ki obsega več kot 30 točk.  

Februar 2015

25. 2.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednico Malte Marie Louise Coleiro Preca, ki je bila na uradnem obisku v Sloveniji.

20. 2.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksander Vučić je bil na uradnem obisku v Sloveniji. V Državnem zboru ga je sprejel predsednik dr. Milan Brglez.

19. 2.–20. 2.
Poslanci so se sestali na 9. izredni seji, kjer so med drugim obravnavali in sprejeli predlog Rebalansa proračuna RS za leto 2015, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračuna RS za leti 2014 in 2015 in predlog Zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin.

18. 2.
Predsednik Državnega zbora je sprejel poslovneža Igorja Simčiča, ustanovitelja projekta Esimit Europa. Predsednik je podprl njegov projekt, ki že 20 let povezuje različne narode, države in ljudi v prizadevanjih za skupen uspeh.

17. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel delegacijo Sveta za invalide Republike Slovenije. Na pogovoru je sodeloval tudi predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl. Seznanili so se z delom Sveta ter z izvajanjem in implementacijo Konvencije o pravicah invalidov.  

16. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel pobudnike peticije: Za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva - ekipo za-privatizacijo.org. Peticijo je podpisalo 11.700 državljanov, ki jim je skupna &quotželja po drugačni Sloveniji&quot.

13. 2.
Evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc je na skupni seji Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor predstavila Delovni program Evropske komisije za leto 2015.

12. 2.
Slovenijo je obiskala delegatka Mednarodne federacije Rdečega križa Mette Petersen. Obiskala je tudi Državni zbor (ob spremstvu  generalne sekretarke Rdečega križa Slovenije Renate Brunskole), kjer jo je sprejel predsednik dr. Milan Brglez.

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so pod vodstvom glavnega tajnika Branimirja Štruklja predsedniku Državnega zbora dr. Milanu Brglezu  izročili zbrane podpise pod peticijo: Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela.

11. 2.
Odbor za kulturo je v počastitev slovenskega kulturnega praznika – Prešernovega dne organiziral proslavo. Uvodoma je spregovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, zatem pa še predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić. V kulturnem programu je nastopil moški pevski zbor Vres iz Prevalj pod vodstvom zborovodkinje Helene Buhvald Gorenšek.

5. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca in podpredsednika mag. Janeza Sodržnika ter Iztoka Čopa. Spregovorili so o sodelovanju med Državnim zborom in Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez kot slovensko krovno nevladno športno organizacijo.

V Državnem zboru je bilo odprtje razstave Hallerstein, Slovenec v prepovedanem mestu, katere avtorica je slovensko-kitajska umetnica Huiqin Wang. Prireditev je spremljal tudi kulturni program, ki so ga pripravili na osnovni šoli Trnovo.

3. 2.
Državni zbor so obiskali kurenti. Sprejel jih predsednik Državnega zbora, pridružil pa se mu je tudi predsednik češke Poslanske zbornice.

Predsednik Državnega zbora, kasneje pa še vodje poslanskih skupin in predstavniki največje opozicijske stranke SDS so sprejeli predsednika Poslanske zbornice Češke republike Jana Hamáčka, ki je bil na uradnem obisku.

Januar 2015

30. 1.
Državni zbor je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Zahtevo za uvedbo parlamentarne raziskave je predložila skupina 67 poslancev.

Poslanci so odločili, da sta tako predlog Zakona o fiskalnem pravilu  kot predlog Zakona o ukrepih na področju pripravništva primerna za nadaljnjo obravnavo (slednjega so predlagali poslanci SDS). Po tem predlogu neplačano oziroma voluntersko pripravništvo ne bi bilo več mogoče.

Državni zbor je v zvezi z obvestili Okrožnega sodišča v Ljubljani o uvedbi kazenskih postopkov zoper Janeza Ivano Janšo (SDS) zaradi suma storitve kaznivih dejanj sprejel sklep, da se mu imuniteta ne prizna. Poslanci SDS so glasovanje o tem obstruirali.

28. 1.
Državni zbor so obiskali glasniki Unesca. Ta naziv lahko pridobijo najaktivnejši posamezniki, stari do 23 let in je namenjen spodbujanju mladih, da aktivno sodelujejo v UNESCO programih in aktivnostih. Sprejel jih je predsednik Državnega zbora.

27. 1.
Poslanci so na nadaljevanju redne seje sprejeli predlog Deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju od julija 2014 do decembra 2015. Zavrnili pa so predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi. Pobudniki sprememb so bili poslanci SDS. V predlogu je bilo predvideno, da bi se himna v nekaterih primerih izvajala v celoti, običajno pa le druga in sedma kitica.

Predsednik Državnega zbora je imel nagovor ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta ob začetku nadaljevanja seje Državnega zbora.

26. 1.
S poslanskimi pobudami in vprašanji se je začela 4. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je predvidenih 19 točk dnevnega reda.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel namestnika predsednika Kabineta ministrov in ministra za zunanje zadeve Turkmenistana Rašida Meredova.

Predsednik Državnega zbora je odprl dobrodelno prodajno razstavo likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Izkupiček prodanih del je namenjen pomoči tujcem, ki so se po preselitvi v Slovenijo znašli v stiski.

22. 1.
Člani več odborov – Odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo, Odbora za gospodarstvo, Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so se srečali z evropsko komisarko za regionalno politiko Corino Crețu.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl sta sprejela delegacijo Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

21. 1.
Državni zbor je obiskal predsednik Nacionalnega sveta Slovaške Republike Peter Pellegrini. Z njim so se pogovarjali: predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, predstavniki poslanske skupine največje opozicijske stranke, vodje poslanskih skupin in skupna delegacija Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve EU.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predstavnike Skupnosti občin Slovenije, Združenja Mestnih občin Slovenije in Združenja občin Slovenije. Spregovorili so o težavah, ki jih občinam prinaša krčenje finančnih sredstev. Zavzeli so se tudi za oblikovanje premišljene in kakovostne strategije razvoja lokalne samouprave.

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je organiziral javno predstavitev mnenj o Energetskem konceptu Slovenije. Namen javne predstavitve je bil pridobiti stališča in mnenja strokovne in širše javnosti za pripravo Energetskega koncepta Slovenije in za obravnavo na delovnem telesu.

20. 1.
Ustavna komisija Državnega zbora je obravnavala predlog o začetku postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona, ki so ga vložili poslanci SDS. S predlaganimi spremembami bi poenostavili postopek imenovanja vlade, med drugim  so predlagali določbo, na podlagi katere bi predsednik Vlade lahko razrešil  največ 1/3 ministrov v tekočem mandatnem obdobju.

13. 1.
Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je organiziral javno predstavitev mnenj o oceni stanja in morebitnih spremembah ureditve volitev v Republiki Sloveniji. Organizatorji so želeli pridobiti mnenja in stališča strokovne ter širše javnosti glede potrebnih sprememb obstoječe ureditve, ocenitve stanja na področju volilne zakonodaje z vidika volilnega sistema, glede načina razdelitve poslanskih mandatov in volilnega postopka itn.

6. 1.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel kolednike iz Misijonskega središča Slovenije.

December 2016

23. 12.
Državni zbor se je sestal na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik na seji je bil podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. Na slavnostni dogodek so bili vabljeni poslanci Državnega zbora, predstavniki Državnega sveta, drugi predstavniki Republike Slovenije, predstavniki drugih držav in številni visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je ob 25. obletnici razglasitve Ustave Republike Slovenije srečal s predsednico Ustavnega sodišča dr. Jadranko Sovdat. Ob tej priložnosti sta se predsednik Državnega zbora in predsednica Ustavnega sodišča svečano vpisala  v Zlato knjigo gostov Državnega zbora.

22. 12.
Državni zbor se je sestal na 41. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju, in ga z 48 glasovi za in 1 proti tudi sprejel.

14. 12.
Državni zbor je obravnaval interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anje Kopač Mrak in jo s 53 proti in 20 za zavrnil.

13.12.
Pred nadaljevanjem redne seje je Državni zbor na 40. izredni seji obravnaval Predlog zakona o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD-D), skrajšani postopek. S sprejetjem je ponovno uzakonil 2. januar kot dela prosti dan.

12. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Črne gore Filipa Vujanovića.

12.12.
Državni zbor se je sestal na 25. redni seji, na kateri je bilo 29 točk dnevnega reda.

9. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je na novoletnem srečanju sprejel nekdanje predsednike Državnega zbora. Srečanje je bilo namenjeno tudi pogovorom o preteklih izkušnjah pri delu Državnega zbora. Odkar je bil leta 1992 konstituiran prvi Državni zbor, je njegovo delo v sedmih mandatih do sedaj vodilo deset predsednikov: mag. Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, dr. Pavel Gantar, Ljubo Germič, dr. Gregor Virant in Janko Veber.

6. 12.
Državni zbor je na 39. izredni seji po vetu Državnega sveta ponovno odločal o Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 in ga z 51 glasovi za in 26 proti potrdil.

5. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sodeloval na predstavitvi delovanja Parlametra – spletnega orodja, ki analizira podatke Državnega zbora in so ga razvili v skupnosti Danes je nov dan. Razvoj Parlametra je v okviru razpisa DNI Innovation Fund podprl Google. S pomočjo inovativnih prijemov spletnega, zlasti vizualnega komuniciranja, je javnosti na voljo dodaten vpogled v delo Državnega zbora.

1. 12.
Predsednik Državnega zbora je v predsedniški palači s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Vlade dr. Mirom Cerarjem ob mednarodnem dnevu invalidov sprejel predstavnike invalidskih organizacij.

 

November 2016


28. in 29. 11.
Na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza so bili na uradnem obisku v Republiki Sloveniji člani Kolegija Predstavniškega doma Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine pod vodstvom predsedujočega Predstavniškemu domu Mladena Bosića. Delegacija je imela razgovore z vodji poslanskih skupin, z največjo opozicijsko poslansko skupino, s člani Odbora za zunanjo politiko, Odbora za zadeve EU in s skupino prijateljstva Državnega zbora z BiH. Sprejel jih je tudi predsednik Vlade dr. Miro Cerar in predsednik Republike Slovenije. Delegacija si je ogledala tudi Mednarodno ustanovo – Fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) na Igu in Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča v Ljubljani.

25. 11.
Državni zbor se je sestal na 37. izredni seji, na kateri je razglasil Ustavni zakon o dopolnitvi III. poglavja Ustave Republike Slovenije – pravica do pitne vode.

Državni zbor se je na zahtevo skupine poslank in poslancev SDS in NSI sestal na 38. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z socialnim položajem pripadnikov Slovenske vojske.

23. 11.
Poslanci in poslanke so obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti Vlade Republike Slovenije, ki so jo vložili poslanci SDS s prvopodpisanim Janezom Janšo. Državni zbor je po celodnevni razpravi na koncu glasoval o sklepu, ki so ga vložili predlagatelji interpelacije, in ga z 48 glasovi proti in 19 glasovi za zavrnil.

21. 11.
Poslanke in poslanci so na zaprti seji obravnavali Dodatno vmesno poročilo o opravljani parlamentarni preiskavi v zvezi s Factor banko, d.d., Probanko, d.d. in Banko Slovenije (Dodatno vmesno poročilo - BANČNA TAJNOST ). V nadaljevanju so na odprti seji glasovali o ugotovitvah parlamentarne preiskave iz vmesnega poročila in dodatnega vmesnega poročila ter jih sprejeli.

18. 11.
Državni zbor je zavrnil Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o Celovitem gospodarskem in trgovinskem sporazumu med Kanado na eni strani ter Evropsko unijo in njenimi državami članicami na drugi strani (CETA) o trgovinsko-investicijskih sporazumih CETA in TTIP, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim dr. Matejem T. Vatovcem ( 9 za in 64 proti).

Začel je tudi z obravnavo Vmesnega poročila o opravljeni parlamentarni preiskavi v zvezi s Factor banko, d.d., Probanko, d.d. in Banko Slovenije, ki ga je pripravila Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji.

17. 11.
Državni zbor je na nadaljevanju 24. redne seje obravnaval Ustavni zakon o dopolnitvi III. poglavja Ustave Republike Slovenije – pravica do pitne vode in ga sprejel s 64 glasovi za in 0 proti.

16. 11.
Državni zbor je na 24. redni seji obravnaval Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, proračun je bil sprejet s 54 glasovi za in 0 proti.

14. 11.
Državni zbor se je sestal na 24. redni seji. Po določitvi dnevnega reda (dnevni red seje je obsegal 40 točk) je delo nadaljeval s poslanskimi vprašanji in pobudami.

10. 11.
V Državnem zboru je potekala javna predstavitev mnenj o predlogu Zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD-1) o predlaganih rešitvah v zakonu, ki so v strokovni javnosti naletele na različne odzive (vprašanje licenc, podeljevanje koncesij, ureditev financiranja lekarniške dejavnosti, razmejitev med javno in tržno lekarniško dejavnostjo, kaj omenijo vertikalne povezave idr.).

8. 11.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

7. 11.
Delegacija Skupine prijateljstva s Palestino pod vodstvom njenega predsednika dr. Mateja T. Vatovca je sprejela veleposlanika Palestine v Republiki Sloveniji Salaha Abdel Shafija.

Državni zbor je na izredni seji obravnaval interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič, ki so jo vložili poslanke in poslanci SDS. Za interpelacijo je glasovalo 18 poslancev, proti pa 48. V razpravi so poslanci precej časa namenili vprašanju javnega in zasebnega šolstva.

3. 11.
Ustavna komisija je potrdila predlog za vpis pravice do pitne vode v ustavo. Predsednik Državnega zbora je poudaril, da bo storil vse, da bo postopek vpisa v ustavo čim prej dokončan.

Oktober 2016

26. 10.–1. 11. Predstavniki Državnega zbora so se v Sloveniji in tudi v tujini udeležili spominskih slovesnosti ob prazniku spomina na umrle.

25. 10.
Predsednik Državnega zbora je sprejel delegacijo Odbora za zunanjo politiko in obrambo izraelskega parlamenta Predsednik je poudaril velik pomen medparlamentarnega sodelovanja in spomnil na podporo Izraela v času osamosvojitve Slovenije.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je ob državnem prazniku dnevu suverenosti sprejel predstavnike vodstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in predstavnike vodstva Zveze policijskih veteranskih društev Sever oziroma Združenja Sever.

21. 10.
Na seji Državnega zbora je potekala obravnava Enaindvajsetega rednega letnega poročila o delu Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2015. V razpravi je bilo slišati mnogo kritičnih pripomb glede stanja človekovih pravic v Sloveniji. Vlada je zagotovila, da bo upoštevala priporočila varuhinje za izboljšanje stanja, napovedali pa so tudi spremembe zakona o varuhu človekovih pravic.

19. 10.
Državni zbor je po vetu Državnega sveta ponovno odločal o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-D), o Zakonu o dopolnitvah Zakona o motornih vozilih (ZMV-B)  ter o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Vsi trije zakoni so bili z večino glasov potrjeni.

18. 10.
Poslanci in poslanke so obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in jo z 49 glasovi proti in 24 glasovi za zavrnili.

17. 10.
Državni zbor se je sestal na 23. redni seji. Po določitvi dnevnega reda (dnevni red seje je obsegal 19 točk) je delo nadaljeval s poslanskimi vprašanji in pobudami. 

V prostorih Državnega zbora je bila od 17. do 21. oktobra na ogled razstava Na Zlomljenih krilih razvoja, v okviru katere so prikazani primeri mednarodnega financiranja z nezaželenimi vplivi na države v razvoju.

Član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb je predsedniku Državnega zbora predal Letno poročilo Evropskega računskega sodišča za leto 2015.

14. 10.
V Državnem zboru je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo potekala predstavitev sodelovanja in projektov z Evropsko vesoljsko agencijo - ESA. Prikazani so bili primeri razvoja novih produktov slovenskih podjetij z visoko dodano vrednostjo ter možnosti za krepitev sodelovanja z ESA ter možnosti za povečanje raziskovalno-razvojnih projektov.

Delegacija Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu je pod vodstvom predsednika Ivana Hrška obiskala avstrijsko Koroško, kjer se je seznanila z aktualnim položajem avtohtone slovenske narodne skupnosti in nekaterimi drugimi aktualnimi vprašanji okolja, v katerem živi narodna skupnost.

13. 10.
Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je organiziral javno predstavitev mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu (ZViS-K), s katero je želel pridobiti mnenja o nekaterih odprtih vprašanjih v zvezi z razmejitvami med dejavnostmi v javnem interesu in med dejavnostmi, s katerimi visokošolski zavodi sledijo tržnemu interesu; mnenja glede  jezika, ki se lahko uporablja v učnem procesu in njegovi ustavni skladnosti; mnenja o prenovi sistema kakovosti, ustreznosti sistema financiranja in višine proračunskih sredstev idr.

Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Civilne iniciative nasilno izbrisanih podjetij, ki so ga seznanili s težavami, ki po več kot sedemnajstih letih še vedno težijo družbenike izbrisanih podjetij. Leta 1999 je bilo na podlagi Zakona o finančnem poslovanju podjetij (po podatkih Civilne iniciative) iz sodnega registra izbrisanih več kot 17.000 gospodarskih družb, družbeniki teh družb pa so avtomatično postali odgovorni tudi za dolgove teh podjetij. V zvezi s tem potekajo sodni postopki na Evropskem sodišču za človekove pravice (primer Ivan Vodeb proti Sloveniji ter nekatere naslednje tožbe prihodnje leto). Predstavili so tudi dodatne predloge za rešitev problema.

11. 10.
Na povabilo predsednika Skupine prijateljstva s Kosovom v Državnem zboru dr. Franca Trčka je Državni zbor obiskala delegacija Skupine prijateljstva s Slovenijo Skupščine Republike Kosovo pod vodstvom predsednika skupine Elmi-ja Reçice. Osrednje teme pogovorov so bile: položaj v regiji, sodelovanje med državama, še posebej gospodarsko in razvojno sodelovanje, slovenska podpora Kosovu pri EU integracijskemu procesu ter procesu vključevanja Republike Kosovo v mednarodne regionalne organizacije. Delegacija je obiskala tudi Ministrstvo za zunanje zadeve.

10. 10.
V Državnem zboru je potekalo zasedanje Splošnega odbora za gospodarstvo in Splošnega odbora za politične in notranje zadeve Parlamentarne dimenzije Srednjeevropske pobude. Udeležence so nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc ter vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni dimenziji Srednjeevropske pobude mag. Branko Grims. Člani odborov so razpravljali o  prihodnosti Evropske unije, zlasti v luči Brexita ter begunske in migrantske krize, pa tudi o Energetski uniji kot projektu, ki bo prispeval k večji energetski samozadostnosti držav EU ter k zanesljivi in cenovno dostopni energiji.

6. 10.
Ker Sindikatu delavcev migrantov Slovenije – SDMS v določenem roku ni uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju (EPA 1034-VII, ZD-C) in Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka EPA 1253-VII, ZUKD-2, je predsednik Državnega zbora  ugotovil, da niso izpolnjeni ustavni in zakonski pogoji za razpis referenduma.

Predsednik Državnega zbora se je udeležil neformalnega srečanja predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije, ki je potekalo 6. in 7. oktobra 2016 v Bratislavi (Slovaška).

5. 10.
Državni zbor se je na 35. izredni seji seznanil s Proračunskim memorandumom 2017-2018 ter s Predlogom sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2017 in s Predlogom proračuna Republike Slovenije za leto 2018. Poslankam in poslancem sta dokumente predstavila predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in ministrica za finance mag. Mateja Vraničar Erman.

Državni zbor je imenoval  predsednika Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo (mag. Dušana Verbiča  iz PS SMC)  in podpredsednico Odbora za finance in monetarno politiko (Vojko Šergan, prav tako iz PS SMC).

 4. 10.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Društva izgnancev Slovenije 1941-1945.

September 2016

29. 9.-30. 9.
Na povabilo predsednika je Državni zbor obiskala predsednica italijanske Poslanske zbornice Laura Boldrini.

28. 9.
Generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar je sprejela generalno sekretarko Narodne skupščine Republike Srbije Svetislavo Bulajić.

27. 9.
Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janezom Janšo (SDS) je vložila  Interpelacijo o delu in odgovornosti Vlade RS zaradi kršenja Ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz Koalicijskega sporazuma vladnih strank (SMC, DeSUS in SD), slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU.

Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji, kasneje še vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Curtisa Scaparrottija in zatem predstavnike italijanske manjšine v Sloveniji.

Poslanci so potrdili poslanski mandat Vlasti Počkaj (SMC), ki bo opravljala funkcijo poslanke namesto mag. Lilijane Kozlovič, in Teji Ljubič (SMC), ki bo v poslanskih klopeh nadomestila Tilna Božiča.

23. 9.
Poslanci so se seznanili s sklepom o prenehanju mandata poslanki mag. Lilijani Kozlovič (SMC) in s sklepom o mirovanju mandata poslanca Tilna Božiča (SMC). Mag. Kozlovičeva je bila imenovana za generalno sekretarko na Vladi Republike Slovenije, Tilen Božič pa za državnega sekretarja na Ministrstvu za finance.

23. 9.
Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je skupaj s člani odbora sprejel  poveljnika nacionalne garde ameriške zvezne države Kolorado H. Michaela Edwardsa.

V sklopu dogodkov na pragu meseca boja proti raku – Rožnati oktober, je bila v Državnem zboru otvoritev razstave fotografij z naslovom: Lep je dan, avtorja Tomaža Levstka. Udeležence sta nagovorili predsednica združenja za boj proti raku Europa Donna Mojca Senčar in generalna sekretarka Tanja Španič ter predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in Odbora za zdravstvo Tomaž Gantar.  

22. 9.
Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič in člani odbora so sprejeli načelnika Generalštaba Republike Makedonije generala Metodija Veličkovskega.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel veleposlanika Romunije Antona Niculescuja.

Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel delegacijo Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI). Kasneje so se z delegacijo srečali še člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in člani Odbora za zadeve Evropske unije.

21. 9.
Z minuto molka in nagovorom podpredsednika Državnega zbora Matjaža Nemca so poslanci obeležili mednarodni dan miru.

Na nadaljevanju seje so poslanci s 50 glasovi za in 21 proti potrdili imenovanje ministrice za finance mag. Mateje Vraničar Erman.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel generalno direktorico Ministrstva za zunanje zadeve Republike Finske Liiso Mario Talonpoika.

20. 9.
Poslanci so z 48 glasovi proti in 13 glasovi za zavrnili interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za infrastrukturo, dr. Petra Gašperšiča. Ponovno so tudi potrdili Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, na katerega je Državni svet vložil veto.

Predsednik Državnega zbora je sprejel podpredsednika Nacionalnega odbora Kitajske ljudske politične posvetovalne konference Wanga Jiaruia.

19. 9.
Začela se je 22. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je 24 točk, med drugim tudi interpelacija o delu in odgovornosti ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, predlog za imenovanje kandidatke za ministrico za finance - mag. Mateje Vraničar Erman in ponovno odločanje  o Zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti na katerega je Državni svet vložil veto.

15. 9.
Ob državnem prazniku - dnevu vrnitve Primorske k matični domovini je predsednik Državnega zbora pripravil voščilo.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel Albina Keuca, direktorja Platforme za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč.

14. 9.
Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je pripravil javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o skupnosti študentov. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobitev stališč strokovne in širše javnosti k predlogu zakona in  odgovore na vprašanja kot so: ali je v noveli primerno urejena opredelitev ŠOS in njenih organizacijskih oblik kot oseb javnega prava, ali bo novela zagotovila večjo transparentnost poslovanja ŠOS in njenih organizacijskih oblik ipd.

12. 9.–16. 9.
Na pobudo predsednice Odbora za izobraževanje, znanost in šport dr. Mirjam Bon Klanjšček je bila na ogled razstava črnih lukenj, ki sta jo pripravila Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Univerza v Novi Gorici.

12. 9.
Dr. Rosvita Pesek je v Državnem zboru predstavila biografsko knjigo o dr. Francetu Bučarju z naslovom Bučar. Knjigo je izdala Mohorjeva založba Celovec ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve. Poleg avtorice in predstavnika založbe so spregovorili tudi: predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, evropski poslanec Lojze Petrle in sin dr. Franceta Bučarja Janez Bučar. Vnukinja - Tina Bučar pa je zaigrala na violino.

9. 9.
Gibanje za otroke in družine je na podlagi ustreznega števila podpisov (podpore volivcev) v Državni zbor vložilo predlog sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.  Namen novele je povečati vlogo starih staršev v okviru družine oziroma jim omogočiti posvojitev vnukov (primer koroških dečkov op. p.).

8. 9.
Skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) je vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić sta sprejela Joeja Valenčiča, enega izmed najaktivnejših in najvidnejših Slovencev v Združenih državah Amerike.

Člani skupne delegacije Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za zunanjo politiko so sprejeli prof. Masanoria Naita, predavatelja na kjotski univerzi Doshisha.

7. 9.
Po odstopu ministra za finance dr. Dušana Mramorja julija letos, se je Odboru za finance in monetarno politiko predstavila nova kandidatka za ministrico za finance - mag. Mateja Vraničar Erman.

5. 9.
Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel predsednika Odbora za zunanjo politiko parlamenta Arabske republike Egipt Mohameda Elorabija.

Predsednik Državnega zbora je sprejel albanskega predsednika vlade Edija Ramo, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, zatem pa še predsednika Senata Kanade Georga J. Fureya.  

Predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tomaž Lisec je sprejel člana kabineta evropske komisarke za trgovino Christiana Burgsmüllerja.

2. 9.
Predsednik Državnega zbora je sprejel kandidata za predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) je vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

1. 9.
Začel se je 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga zakona o spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V začetku junija 2016 sta Metka Zevnik in Franc Donko obvestila predsednika Državnega zbora o vloženi pobudi volivcem. Pobuda je bila podana skladno z Zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi zato je predsednik razpisal rok za zbiranje podpisov. Zbiranje podpisov bo potekalo do 30. 10. 2016.

Avgust 2016

31. 8.
Razpisan je bil rok za zbiranje podpisov volivcev za razpis dveh zakonodajnih referendumov: o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju in o Zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka. Sredi julija je Sindikat delavcev migrantov Slovenije obvestil predsednika Državnega zbora o podanih pobudah volivcem. Predsednik Državnega zbora je kot prvi dan 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevama za razpis referenduma določil 1. 9. 2016, za zadnji dan pa 5. 10. 2016.

29. 8.
Iz poslanske skupine SDS je izstopil poslanec Zvonko Lah. Odslej bo deloval kot nepovezani poslanec.

23. 8.
Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je predsednik Državnega zbora pripravil poslanico.

22. 8.
Predsednik Državnega zbora se je odzval na tragični dogodek v izolski bolnišnici. Poudaril je, da bo treba dodatno razmisliti o tem, kako zaščititi posameznike in skupine, ki v okviru svojega poklica delajo v dobrobit državljanov.

17. 8.
Ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je čestital tudi predsednik Državnega zbora.

5. 8.
Predsednik Državnega zbora se je na novinarski konferenci odzval na sklep Ustavnega sodišča z dne 14. 7. 2016. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je predsednik Državnega zbora ravnal prav, ko ni določil roka za zbiranje podpisov za izvedbo referendumov o več sprejetih zakonih. Tako so bili zavrnjeni očitki predstavnikov Sindikata delavcev migrantov Slovenije glede protiustavnosti njegovega ravnanja.

Julij 2016

25. 7.
Podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec je sprejel predsednika Republike Bolgarije Rosena Plevnelieva.

18. 7.
Na uradnem obisku v Sloveniji je bil predsednik Gruzije Giorgi Margvelashvili. Sprejel ga je tudi predsednik Državnega zbora.

15. 7.
Pred nadaljevanjem redne seje so se poslanci z minuto molka poklonili žrtvam po sinočnjem terorističnem napadu v Nici.

14. 7.
Poslanci so se seznanili z obvestilom predsednika vlade o odstopu ministra za finance dr. Dušana Mramorja. Do imenovanja novega ministra bo funkcijo ministra za finance začasno opravljala Alenka Smerkolj - ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Poslanci so obravnavali tudi več predlogov zakonov. Na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom (NSi) so obravnavali tudi predlog Priporočila v zvezi z zagotavljanjem učinkovitejšega dela obveščevalno-varnostnega sistema RS.

12. 7.
Predsednik Odbora za obrambo je skupaj s člani odbora sprejel namestnika poveljnika Združenega poveljstva Nato za Evropo (DSACEUR) generala Sir Adriana Bradshawa.

Poslanci so podprli predlog za začetek postopka za spremembo Ustave RS z osnutkom ustavnega zakona. Predlog akta je v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisano mag. Alenko Bratušek (NP). Osnovni namen pobudnikov je zapisati v ustavo določbo, da ima vsakdo pravico do varne pitne vode.

11. 7.
Začela se je 21. redna seja. Na dnevnem redu je bilo (skupaj s predlogom za širitev dnevnega reda) 25 točk.

7. 7.
Na današnji dan pred petindvajsetimi leti (7. 7. 1991) se je s podpisom Brionske deklaracije končala vojna za Slovenijo. Ob tej priložnosti je predsednik Državnega zbora pripravil posebno poslanico.

Na slavnostni seji so se sestali člani Odbora za obrambo in obeležili 25. letnico zmage v vojni za Slovenijo.

6. 7.
Predsednik Državnega zbora je sprejel člane ekipe, ki so 12. 6. 1991 na Triglav ponesli slovensko zastavo. Predsednik je poudaril simbolni pomen njihovega dejanja v času slovenskega osamosvajanja.

1. 7.
V Državnem zboru je potekala sklepna Ustvarjalnikova konferenca in (mednarodno) tekmovanje za naj mladinski startup 2016. Udeležence je nagovoril predsednik Državnega zbora.

Predsednik Državnega zbora  in generalna sekretarka Državnega zbora sta sprejela zaposlene Državnega zbora, ki so leta 1991 sodelovali pri delu Skupščine Republike Slovenije in v procesu osamosvajanja Slovenije.

Predsednik Državnega zbora je nagovoril udeležence mednarodne prireditve, ki povezuje evropska nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca pri izmenjavi praktičnega znanja v dajanju prve pomoči.

Junij 2016

30. 6.
Podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec je sprejel udeležence Mladinskega parlamenta Alpske konvencije - dijake Gimnazije Rudolfa Maistra Kamnik in II. gimnazije Maribor ter njihove mentorje. Predstavili so mu svoje postulate zadnjega zasedanja Mladinskega parlamenta, ki je letos potekal na temo zelenega gospodarstva.

V Državnem zboru je potekalo XVI. Vseslovensko srečanje, ki ga je organizirala Komisija Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Naslov srečanja bil Praznujmo s slovensko domovino.

29. 6. – 30. 6.
V Državnem zboru je bila na obisku delegacija Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma Republike Poljske. Z njimi so se, poleg predsednika Državnega zbora, pogovarjali še člani Skupine prijateljstva s Poljsko pod vodstvom predsednice Suzane Lep Šimenko, člani Odbora za zunanjo politiko pod vodstvom predsednika Jožefa Horvata, člani Odbora za obrambo pod vodstvom predsednika Žana Mahniča, člani Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pod vodstvom predsednika Igorja Zorčiča, člani Odbora za gospodarstvo pod vodstvom Andreje Potočnik.

29. 6.
Člani Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so sprejeli Parlamentarno preiskovalno komisijo italijanskega parlamenta o nezakonitih dejavnostih, ki so povezane z odpadki in s tem povezanimi nedovoljenimi okoljskimi ravnanji.

Predsednik Državnega zbora je sprejel sodelavce Državnega zbora, ki so v osamosvojitvenem obdobju delovali kot pripadniki pripadnike Manevrske strukture Narodne zaščite in Narodne zaščite Skupščine Republike Slovenije.

Poslanci so se zbrali na 34. izredni seji, kjer so razpravljali o predlogu priporočila Vladi RS v zvezi s postopki odkrivanja in preiskovanja sumov kaznivih dejanj, vezanih na tako imenovano bančno kriminaliteto. Sklic seje je zahtevala skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS).

27. 6.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Državnega sveta  Mitja Bervar, mag. manag. sta sprejela nekdanjega velemojstra tradicije čajnega obreda Urasenke dr. Sena Genshitsuja XV. Dr. Sen Genshitsu je v luči japonsko-slovenskega prijateljstva in 25. obletnice samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije izpeljal obredno daritev čaja, s katero je prosil za nadaljnji razvoj in poglobitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in Japonsko ter za uresničitev miru v svetu.

24. 6.
V Državnem zboru je potekala slavnostna seja ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Poleg poslancev so bili na sejo vabljeni tudi predstavniki Državnega sveta in drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja iz Republike Slovenije ter predstavniki drugih držav. Na seji so sodelovali zastavonoše veteranskih in domoljubnih organizacij. V okviru kulturnega programa so nastopili otroci in mladostniki, predstavniki slovenske skupnosti iz sosednjih držav: Mladinski zbor JAMzi iz Kulturnega društva ICS ZMAJ v Celovcu, član in članica Društva porabske mladine, slovenski otroci iz Splita in učenci Glasbene matice ter Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Predsednik Državnega zbora se je pogovarjal z Élisabeth Guigou, predsednico Komisije za zunanjo politiko francoske Narodne skupščine. Pred tem (22. 6.) se je srečal z njo tudi predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

V Sloveniji je bila na uradnem obisku predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović. Sprejel jo je tudi predsednik Državnega zbora.

Predsednik Državnega zbora se je odzval na izid referenduma v Veliki Britaniji po katerem si, glede na rezultat referenduma, večina britanskih državljanov (oziroma volivcev) želi izstopiti iz Evropske unije.

23. 6.
Predsednik Državnega zbora je sprejel državnega ministra za zunanje zadeve Ljudske republike Bangladeš Shahriarja Alama.

22. 6.
Člani Skupine prijateljstva z Belorusijo pod vodstvom predsednika skupine Marka Ferluge so se pogovarjali z namestnico ministra za zunanje zadeve Belorusije Aleno Kupčina.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel v.d. direktorja Agencije za varstvo konkurence Andreja Matvozo.

21. 6.
Predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl je sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča.

Žan Mahnič, predsednik Odbora za obrambo, je sprejel predstavnike vojaških sindikatov Slovenije.

Poslanci so nadaljevali z zasedanjem na redni seji. Na dnevnem redu je bil tudi predlog sklepa o predlogu predsedniku Republike Slovenije za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, ki ga je je vložila skupina poslancev s prvopodpisano mag. Alenko Bratušek (NP). Predlog ni bil sprejet.

18. 6.
Državni zbor je z razstavo Osamosvojitev Slovenije in njeni simboli šestič sodeloval pri prireditvah v okviru Poletne muzejske noči. Omenjena razstava je bila v ospredju, ker obeležujemo 25. obletnico samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Na ogled so bili ključni dokumenti, izbor državnih simbolov ter v fotografije slovenskega osamosvajanja. Obiskovalce je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora.

16.–17. 6.
V Državnem zboru so bili na študijskem obisku predstavniki strokovnih služb Narodne skupščine Republike Srbske, Doma narodov Republike Srbske, Skupščine distrikta Brčko in Misije OVSE v Bosni in Hercegovini. Sodelavci Državnega zbora iz različnih služb so jim predstavili svoje delo.

16. 6.
Predstavniki Odbora 2014 so v Državni zbor dostavili ustrezno število vlog za vložitev predloga zakona za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju.

Na nadaljevanju redne seje so poslanci sprejeli predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017.

15. 6.
Poslanci so razpravljali in odločali o interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anje Kopač Mrak. Interpelacijo je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Razrešitev ministrice ni bila izglasovana; za razrešitev je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. (V skladu z ustavo bi bila interpelacija uspešna, če bi za razrešitev glasovala večina vseh poslancev to je najmanj 46).

13. 6.
Začela se je 20. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je bilo predvidenih 30 točk, ena točka je bila uvodoma umaknjena.

Člani Odbora za obrambo so sprejeli načelnika Generalštaba Oboroženih sil Italijanske republike generala Claudia Graziana.

10. 6.
Potekal je pogovor skupne delegacije Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Mandatno-volilne komisije in Komisije za poslovnik z delegacijo Skupine prijateljstva s Slovenijo francoske Narodne skupščine.

9. 6.
Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel delegacijo Skupine prijateljstva s Slovenijo francoske Narodne skupščine. Nato so se z njimi pogovarjali še predstavniki Skupine prijateljstva s Francijo in Odbora za zunanjo politiko.

Člani Odbora za zadeve EU in Odbora za zunanjo politiko so se pogovarjali s člani delegacije Odbora za evropske zadeve češke Poslanske zbornice.

8. 6.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Skupščine Črne gore Darka Pajovića.

8. 6.
Na 33. izredni seji so poslanci razpravljali in sprejeli predlog Zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Črne gore k Severnoatlantski pogodbi (MPPMNSAP). Sejo je spremljal tudi predsednik Skupščine Črne gore Darko Pajović.

V Državnem zboru je potekala proslava ob dnevu Primoža Trubarja. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić,. Kulturni program je pripravila Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu pod vodstvom mentoric Majde Horvat Tamše in Aleksandre Hovnik.

7. 6.
Državni zbor je skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve in visoko predstavnico za nasledstvo organiziral mednarodno konferenco ob 15. obletnici podpisa Sporazuma o vprašanjih nasledstva, ki so ga naslednice razpadle SFRJ Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Slovenija in Zvezna republika Jugoslavija (danes Srbija) podpisale 29. 6.  2001. Konference so se udeležili domači in tuji strokovnjaki; razpravljali so o zgodovinskih, pravnih in aktualnih političnih vidikih sporazuma, njegovem izvajanju ipd.  Na ogled je tudi razstava: Zgodbe iz zapuščine (Slovenija in nasledstvo po Jugoslaviji), ki jo je pripravil Arhiv Republike Slovenije, RTV Slovenija in Diplomatski arhiv Ministrstva za zunanje zadeve.

2. 6.
Poslanci so se sestali na 32. izredni seji Državnega zbora. Obravnavali so predlog priporočila v zvezi s problematiko razmerja med plačanimi davki in prispevki ter javnimi dobrinami, ki jih država za te plačane davke in prispevke nudi. Seja je potekala na zahtevo skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS).

Maj 2016

31. 5.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predsedniku Državnega zbora predala letno poročilo varuha in poročilo Državnega preventivnega mehanizma za leto 2015.

Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika senata Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca  in namestnika predsednika dr. Igorja Lambergerja. Predsedniku sta predala letno poročilo.

27. 5.
Borut Smrdel - predsednik Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil je predsedniku Državnega zbora predal Letno revizijsko poročilo za leto 2015.

Odbor za gospodarstvo in Odbor za zadeve Evropske unije sta organizirala javno predstavitev mnenj o Čezatlantskem partnerstvu na področju trgovine in naložb med EU in ZDA (TTIP). Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti glede stanja pogajanj ter vsebine Čezatlantskega partnerstva na področju trgovine in naložb med Evropsko unijo in ZDA.

Predsednik Državnega zbora se je udeležil odprtja filatelistične razstave avtorja Toneta Petka: Kjer rastejo najlepše rožice in izida priložnostne poštne znamke, posvečene 25. obletnici samostojnosti Slovenije. Razstavo so priredili Državni svet, Filatelistična zveza Slovenije in Pošta Slovenije.

Predsednik Državnega zbora je sprejel ministra za razvojni načrt Senegala Nj. eksc. gospoda Abdoula Aziza Talla.

24. 5.
Predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča.

Državni zbor je obiskala delegacija iz Senegala pod vodstvom ministra za razvojni načrt Nj. eksc. gospoda Abdoula Aziza Talla. Z njimi so se pogovarjali člani Skupine prijateljstva s Senegalom.

Poslanec Andrej Čuš je izstopil iz poslanske skupine SDS in opravlja funkcijo poslanca kot nepovezani poslanec.

23. 5.
Člani Skupine prijateljstva z Azerbajdžanom so pod vodstvom predsednice mag. Mirjam Bon Klanjšček sprejeli delegacijo poslancev iz Azerbajdžana.

20. 5.
Poslanci so na predlog predsednika vlade za novega kulturnega ministra imenovali Toneta Peršaka (DeSUS).

S pokušino slovenskega medu se je zaključila potujoča razstava poslikanih panjskih končnic Čebelarskega muzeja iz Radovljice in radovljiške OŠ Antona Janše v Državnem zboru. Namen razstave je  opozarjanje na pomembnost ohranjanja čebel.

19. 5.
V Državni zbor je prispela pošiljka sumljive vsebine, za katero se je po postopkih preverjanja izkazalo, da ni bila nevarna.

17. 5.
Na nadaljevanju redne seje so poslanci izvolili Matjaža Nemca (SD) za podpredsednika Državnega zbora. Zatem so obravnavali predlog za razrešitev predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza. Predlog za razrešitev je predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Glavni očitek predlagateljev je bil, da predsednik ni razpisal roka za zbiranje podpisov za več referendumskih pobud. Predlog za razrešitev predsednika ni bil sprejet.

16. 5.
Devetnajsta redna seja Državnega zbora se je začela s predlogom za širitev dnevnega reda (predlog za imenovanje ministra za kulturo). Sledila je seznanitev poslancev z odstopom mag. Bojane Muršič (SD) s funkcije podpredsednice Državnega zbora. Seja se je nadaljevala z zastavljanjem poslanskih vprašanj in pobud.

13. 5.
Člani Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za gospodarstvo so sprejeli evropska poslanca Franca Bogoviča in Lamberta van Nistelrooija.

10. 5.
Predsednica Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo mag. Lilijana Kozlovič je sprejela ministra za javno upravo Republike Kosovo Mahirja Yagcilarja.

Člani Odbora za obrambo in člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so sprejeli delegacijo 20. generacije višjega štabnega tečaja častnikov Slovenske vojske.

9. 5.
Mag. Bojana Muršič (SD) je odstopila s položaja podpredsednice Državnega zbora.

Predsednik Državnega zbora je sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Alexandra Vershbowa.

6. 5.
Ob Dnevu Evrope je potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije: Evropska unija v vsakem slovenskem kraju. Udeležence sta nagovorila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Sejo je vodil predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal-Izidor Shaker. Sejo je z glasbenim programom popestrila Glasbena šola Domžale. Sledila je otvoritev razstave o izbranih projektih z naslovom: Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejenega zate, za tvoj kraj?

5. 5.
Predstavniki Odbora 2014 so organizirali protest pred parlamentom in izrazili nasprotovanje odločitvi predsednika Državnega zbora glede vloženih referendumskih pobud, za katere predsednik ni določil roka za zbiranje podpisov.

Na nadaljevanju 31. izredne seje je predsednik republike Borut Pahor poslancem predstavil mnenje v zvezi s stanjem v Slovenski vojski. To so od njega zahtevali poslanci na podlagi drugega odstavka 107. člena Ustave oziroma 223. člena Poslovnika Državnega zbora.

Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je sprejela predsednika in podpredsednika Zveze Romov za Dolenjsko.

Potekala je uradna predaja letnega poročila Evropskega računskega sodišča. Mag. Milan M. Cvikl je predal poročilo podpredsednici Državnega zbora mag. Bojani Muršič.

V Državnem zboru je potekala simulacija zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov.

4. 5.
Državni zbor po večletnem premoru sodeluje v javnem razpisu za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa CRP 2016, ki ga razpisuje Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije – ARRS. Državni zbor razpisuje temo: Avtonomija Državnega  zbora v vseh vidikih njene pojavnosti.

3. 5.
Predsednik Državnega zbora je sprejel mednarodno ekipo tekačev Teka Miru.

April 2016

28. 4.
Predstavniki Sindikata delavcev migrantov so vložili pobude volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma za: Zakon o spremembah in dopolnitvah Pomorskega zakonika, Zakon o partnerski zvezi in Zakon o varstvu pred diskriminacijo. Predsednik se ni odločil za razpis roka za zbiranje podpisov v podporo referendumski pobudi.

26. 4.
Na predvečer državnega praznika (27. april - Dan upora proti okupatorju) je potekala državna proslava v ljubljanskih Križankah. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

25. 4.
Predstavniki Sindikata delavcev migrantov so vložili pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma za naslednje zakone: Zakon o upravnih taksah, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu kulturne dediščine in Zakon o izvajanju carinske zakonodaje Evropske unije. Predsednik se za določitev roka za zbiranje podpisov v podporo referendumski pobudi ni odločil.

Mag. Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) po odstopu z ministrske funkcije ponovno opravlja funkcijo poslanke. Mag. Jani Jenko (DeSUS), ki je v tem času opravljala funkcijo nadomestne poslanke, pa je funkcija poslanke prenehala.

Po zaključku redne seje so se poslanci sestali na 31. izredni seji. Seznanili so se z odstopom ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar, za katero je sicer predsednik vlade dr. Miro Cerar predlagal razrešitev. V nadaljevanju pa so obravnavali predlog priporočila Vladi RS v zvezi s stanjem v Slovenski vojski in zahteve za mnenje predsednika Republike slovenije o tem vprašanju. Predlog priporočila je vložila skupina poslancev, s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Poslanci so sprejeli sklep, da predsednik republike v roku treh dni izreče mnenje o stanju pripravljenosti Slovenske vojske.

22. 4.
Poslanci so zavrnili predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) o izvedbi posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov v Republiki Sloveniji.

21. 4.
Državni zbor se je pridružil akciji zbiranja rabljenih mobilnih telefonov v dobrodelne namene (zbiranje finančnih sredstev za različne projekte, namenjene otrokom in mladostnikom). Projekt HALO, SI ZA TO? je nastal na pobudo Rotary klubov in Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Na nadaljevanju redne seje so poslanci razpravljali in odločali o več zakonskih predlogih; sprejeli so Zakon o partnerski zvezi, Zakon o varstvu pred diskriminacijo. V okviru mandatno-volilnih zadev so sprejeli sklep o sestavi in imenovanju članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

19. 4.
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije je obvestil predsednika Državnega zbora o odstopu od pobud volivcem za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, in sicer: o Zakonu o varstvu okolja, Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov,  Zakonu o spremembi Zakona o družbi Slovenske železnice in Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnih taksah.

18. 4.
Pred začetkom redne seje so se poslanci z minuto molka poklonili preminulemu poslancu Josipu Bajcu, ki je bil poslanec v mandatnih obdobjih 1996–2000 in  2004–2008.

Začela se je 18. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je bilo 19 točk. Dnevni red je bil razširjen s predlogom Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2017 do 2019.

Ob mednarodnem dnevu Zemlje (22. april) sta v Državnem zboru na ogled dve razstavi, in sicer Slovenski minerali in fosili, katere avtor je Viljem Podgoršek in razstava projekta Varčna hiša, ki jo je pripravila Agencija Lotos.

15. 4.

Člani Odbora za obrambo so pod vodstvom predsednika Žana Mahniča sprejeli predsednika Odbora za varnost in obrambo makedonskega parlamenta Vladimirja Gjorceva.

14. 4.
Člani Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti in člani Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so sprejeli neodvisno strokovnjakinjo za človekove pravice starejših oseb Sveta OZN za človekove pravice Roso Kornfeld – Mette.

13. 4.
Člani Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu so pod vodstvom predsednika Ivana Hrška sprejeli predstavnike Slovenske manjšinske koordinacije – SLOMAK.

12. 4.
V plenarni dvorani Državnega zbora je potekal redni Zbor članov Društva poslancev 90. Udeležence je nagovoril podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel namestnika generalnega sekretarja OECD Douglasa Frantza. Z njim sta se pogovarjala tudi predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl.

11. 4.
Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je sprejela peticijo civilne družbe glede primera koroških dečkov, ki sta bila odvzeta starim staršem.

Otroci so se zbrali na 26. Nacionalnem otroškem parlamentu z naslovom Pasti mladostništva. Udeležence – mlade parlamentarce je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora.

8. 4.
V Državnem zboru je v okviru dogodkov ob Svetovnem dnevu zdravja (7. aprila) potekal posvet: Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj. Navzoče sta nagovorila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Odbora za zdravstvo Tomaž Gantar. Na voljo so bile tudi meritve krvnega sladkorja, holesterola, pritiska ipd.

7. 4.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike romske skupnosti.

5. 4.
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije je obvestil predsednika Državnega zbora o vloženih pobudah volivcem za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o naslednjih spremembah in dopolnitvah zakonov: Zakona o varstvu okolja, Zakona o trgu finančnih instrumentov, Zakona o družbi Slovenske železnice in Zakona o sodnih taksah. Glede na ustrezno vložitev pobud je predsednik Državnega zbora kot prvi dan za zbiranje podpisov volivcev v podporo posamezni zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma določil 14. 4. 2016, za zadnji, 35 dan pa 18. 5. 2016.

   1. 4.
Predstavnik Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 je obvestil predsednika Državnega zbora o podani pobudi volivcem za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za sprejetje predloga Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Pobuda je podana skladno z Zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi zato je predsednik kot prvi dan 60 dnevnega roka za zbiranje podpisov v podporo predlogu določil 18. 4. 2016, za zadnji dan pa 16. 6. 2016.

Marec 2016

31. 3.
Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat sta sprejela člane gruzijskega Odbora za integracijo pod vodstvom namestnika zunanjega ministra Gruzije Davida Dondua.

30.–31. 3.
Državni zbor je obiskal turški minister za zadeve Evropske unije in glavni pogajalec Republike Turčije Volkan Bozkir. Poleg predsednika Državnega zbora so se z njim pogovarjali tudi člani Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko.

30. 3.
Poslanci so sprejeli Akt o odreditvi parlamentarne preiskave za spremembo zakonodaje ter za druge odločitve Državnega zbora iz njegove pristojnosti ter za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi postopka javnega pomena na področju prodaje in nabave žilnih opornic, zaradi suma, da so bili postopki in posli vodeni negospodarno in netransparentno, da so nastale še neugotovljene posledice takšnih ravnanj ter zaradi suma prisotnosti korupcije v zdravstvu na področju prodaje in nabave žilnih opornic. Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS).

29. 3.

Na nadaljevanju redne seje so poslanci ponovno odločali o zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja in zakon sprejeli. Državni svet je namreč vložil veto.

23. 3.
Začela se je 17. redna seja Državnega zbora. Dnevni red je obsegal 17 točk.

22. 3.
Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Dušan Cvetko je obvestil predsednika Državnega zbora o odstopu od pobude volivcem za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o mednarodni zaščiti in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih. Tako je bil nadaljnji postopek ustavljen.

Predsednik Državnega zbora se je odzval na bombne napade v Bruslju.

Člani Odbora za finance in monetarno politiko so pod vodstvom predsednice Urške Ban sprejeli predstavnike Mednarodnega denarnega sklada.

21. 3.
Predsednik in člani Odbora za obrambo so sprejeli ministra za obrambo Republike Avstrije Hansa Petra Doskozila.

Člani Odbora za zdravstvo, Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odbora za zadeve Evropske unije so sprejeli evropskega komisarja za zdravje in varnost hrane Vytenisa Andriukaitisa.

Predsednika Računskega sodišča Tomaž Vesel je predsedniku Državnega zbora dr. Milanu Brglezu izročil letno poročilo.

17. 3.
Predsednik in člani Odbora za obrambo so sprejeli načelnika generalštaba Republike Srbije Ljubišo Dikovića.

V Državnem zboru je bila na uradnem obisku delegacija Odbora za kmetijstvo in naravne vire ciprskega parlamenta. Z njimi so se pogovarjali člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sprejel pa jih je tudi predsednik Državnega zbora.

Člani Skupine prijateljstva s Palestino so pod vodstvom predsednika dr. Mateja T. Vatovca sprejeli ministra za lokalno samoupravo Palestine dr. Hussaina Al-Araja z delegacijo.

15. 3.
Poslanci so se na zahtevo skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS), sestali na 30. izredni seji, kjer so obravnavali predlog priporočila v zvezi z upravljanjem državnega premoženja.

11. 3.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Civilne iniciative za Slovenijo in svobodo. Izročili so mu več kot 45.000 zbranih podpisov za vpis neodtujljive pravice do pitne vode v Ustavo.

10. 3.
Predsednik Državnega zbora je razpisal 35-dnevni rok (od 11. 3. do 14. 4. 2016) za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah Zakona o medijih, ki ga je Državni zbor sprejel 1. 3. 2016. O pobudi sta predsednika Državnega zbora obvestila predstavnika Sindikata delavcev migrantov Slovenije v začetku marca.

8. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar sta sprejela predstavnike spletnega orodja Parlameter, ki je nastal v okviru skupnosti Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja.

4. 3.
Poslanci so sprejeli Zakon o mednarodni zaščiti. Sprejetje novega zakona je bilo potrebno zaradi prenosa prava Evropske unije v slovenski pravni sistem in uskladitve azilne zakonodaje z drugimi državami članicami Evropske unije. Poslanski skupini SDS in NSi sta napovedali in izvedli obstrukcijo. Za to so se odločili, ker ni bil sprejet amandma poslanske skupine SDS (v povezavi z nedopustnostjo prošnje za mednarodno zaščito).

3. 3.
Poslanci so se sestali na 29. izredni seji Državnega zbora, kjer so razpravljali o predlogu priporočila v zvezi s sistemsko korupcijo v zdravstvu. Predlog je v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS).

2. - 3. 3.

Na nadaljevanju redne seje so poslanci podprli delo ministra za zunanje zadeve Karla Viktorja Erjavca, zoper katerega je skupina poslancev, s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom (NSi) vložila interpelacijo. Za interpelacijo je glasovalo 20 poslancev, 51 pa proti.

Februar 2016

29. 2.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednico Republike Litve Dalio Grybauskaitë, ki je bila na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Začela se je 16. redna seja Državnega zbora. Na dnevnem redu je bilo 10 točk, med drugim tudi Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za zunanje zadeve Karla Viktorja Erjavca.

26. 2.
Odbor za zadeve Evropske unije je organiziral javno predstavitev mnenj o svežnju Evropske komisije o krožnem gospodarstvu za spodbujanje konkurenčnosti, ustvarjanje delovnih mest in trajnostno rast. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti glede predlogov Evropske komisije. Ukvarjali so se z vprašanji, kot so: ali je krožno gospodarstvo edini možni model, ki lahko spodbudi trajnostno gospodarsko rast in s tem trajnostni razvoj v Evropski uniji; ali sveženj o krožnem gospodarstvu vsebuje zadostne in realistične ukrepe, ali bo prehod na krožno gospodarstvo zmanjšal delež stroškov virov v proizvodnji ter povečal delež dela in s tem ustvaril nova delovna mesta itn.

25. 2.
Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziral javno predstavitev mnenj o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih. Udeleženci so razpravljali o dopustnost gradnje na kmetijskih zemljiščih, o prometu s kmetijskimi zemljišči, namakanju, vrednotenju kmetijskih zemljišč pri komasaciji ipd.

Člani Odbora za obrambo, Odbora za zunanjo politiko in Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino so sprejeli pomočnika generalnega sekretarja NATO za nove varnostne izzive Sorina Ducaruja.

22. 2.
Poslanci so se sestali na 28. izredni seji, kjer so obravnavali in sprejeli predlog priporočila v zvezi z načrti Vlade za reševanje migrantske krize in predlog sklepa o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje.

18. 2.
Predsednik madžarskega parlamenta Lászlo Kövér je bil na uradnem obisku v Sloveniji. V Državnem zboru so ga poleg predsednika Državnega zbora sprejeli tudi vodje poslanskih skupin.
 
16. 2.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednico Zgornjega doma britanskega parlamenta baronico D'Souzo z delegacijo. Delegacijo so sprejeli tudi predstavniki Skupine prijateljstva z Veliko Britanijo.

Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike slovenske manjšine na Madžarskem in predstavnike madžarske narodne skupnosti v Sloveniji.

9. 2.
Odbor za pravosodje se je sestal na seji, kjer so obravnavali predlog Zakona o parlamentarni preiskavi s tezami za normativno ureditev - predhodna obravnava. V skladu s Poslovnikom Državnega zbora (119. in 120. člen) lahko predlagatelj zakona predlaga, da se opravi predhodna obravnava o temeljnih vprašanjih in družbenih razmerjih, ki naj bi se uredila z zakonom. Gre za drugi primer predhodne obravnave (prvi je bil ob obravnavi Zakona o pokrajinah s tezami za normativno ureditev).

5. 2.
V Državnem zboru je potekala okrogla miza z naslovom: Alkoholne ključavnice: v smeri evropskega pristopa preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola? Uvodoma je spregovoril predsednik državnega zbora, okrogle mize pa so se udeležili tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, predsednik Odbora Državnega zbora za infrastrukturo Igor Zorčič.

4. 2.
Podpredsednica Državnega zbora mag. Bojana Muršič je sprejela predstavnike Narodne skupščine Republike Srbske, Parlamenta Federacije BiH in Skupščine distrikta Brčko. Kasneje so jih sprejeli še člani Komisije za poslovnik, Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Odbora za pravosodje, Ustavne komisija in Skupine prijateljstva z Bosno in Hercegovino. Naslednji dan se je s predstavniki pogovarjala generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar, zatem pa še vodja Zakonodajno pravne-službe Božo Strle.

V preddverju velike dvorane Državnega zbora je bila proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Uvodoma sta spregovorila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić. V kulturnem programu je nastopil moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora  pod vodstvom zborovodje prof. Sama Podbrežnika. V okviru praznika je bila razstavljena tudi slika Povodnega moža avtorja Roka Slane (od 3. do 9. 2.).

3. 2.
Državni zbor so tradicionalno obiskali kurenti. Sprejel jih je predsednik Državnega zbora.

2. 2.
Na nadaljevanju redne seje so poslanci obravnavali in sprejeli predlog Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije. Za gospodarjenje z državnimi gozdovi je bila ustanovljena gospodarska družba Slovenski državni gozdovi.

Januar 2016

 

29. 1.
Nepovezani poslanec Jani (Janko) Möderndorfer se je pridružil poslanski skupini SMC.

28. 1.
Dosedanji poslanec SMC Franc Laj je izstopil iz poslanske skupine SMC in se pridružil Poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Predsednica Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Lilijana Kozlovič je sprejela namestnika Informacijskega pooblaščenca Republike Srbije Aleksandra Resanovića.

Poslanci so sprejeli spremembe in dopolnitve Zakona o medijih. V skladu  s sprejeto novelo morajo radijske postaje slovensko glasbo predvajati tudi podnevi. Kvota slovenskih skladb pa ostaja enaka (komercialni radii 20 %, radii s programi posebnega pomena 25 % in nacionalni radii 40 %).

27. 1.
Državni zbor so obiskali predstavniki Slovenskega konzularnega zbora. Sprejel jih je predsednik Državnega zbora.

26. 1.
Predsednik Državnega zbora je sprejel deželnega glavarja avstrijske Zvezne dežele Solnograške dr. Wilfrieda Haslauerja z delegacijo. Pri pogovoru je sodelovala tudi predsednica Deželnega zbora Solnograške dr. Brigitta Pallauf.

25. 1.
S poslanskimi vprašanji in pobudami se je začela 15. redna seja Državnega zbora.

21. 1.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Parlamenta Kraljevine Maroko Rachida Talbija Alamija. Z njim so se pogovarjali tudi predstavniki poslanskih skupin in delegacija Odbora za zunanjo politiko, Odbora za zadeve EU in  Skupine prijateljstva z Marokom ter PS Unije za Sredozemlje.

20. 1.
Poslanci so se sestali na 27. izredni seji, kjer so obravnavali predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za preprečitev nadaljnjih negativnih posledic migrantske krize. Predlog je podala skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Kot sopredlagatelji so pristopili tudi poslanci poslanske skupine NSi.

19. 1.
Člani Odbora za finance in monetarno politiko in člani Komisije za nadzor javnih financ so sprejeli predsednico Nadzornega odbora Enotnega mehanizma nadzora v Evropski centralni banki Daničle Nouy.

18. 1.
Predsednik Državnega zbora je na podlagi Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi razpisal 60 dnevni rok (od 25. 1. do 24. 3. 2016) za zbiranje podpisov volivcev za podporo k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi in k predlogu Zakona o minimalnih pravicah delavcev. Pobudo volivcem je 11. 1. 2016 podal Sindikat vojakov Slovenije.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije Zorana Stančiča.

14. 1.
Predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker je sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča.

6. 1.
V Državnem zboru je bila otvoritev razstave božičnih kruhkov ali poprtnikov. Ti predstavljajo nekoč pomemben, a vse manj poznan del slovenske božične tradicije. Pobudnik in avtor razstave je bil zavod Parnas.

December 2017

22. 12.
V Državnem zboru je potekala slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na seji je prisegel  novoizvoljeni predsednik republike Borut Pahor, ki je po prisegi nagovoril navzoče na slavnostni seji. V okviru slavnostne seje je bila obeležena tudi 25. obletnica Državnega zbora. Podeljene so bile zahvalne plakete predsedniku Skupščine dr. Francetu Bučarju (posthumno) in predsednikom treh zborov 1990–1992, dr. Ludviku Toplaku, mag. Ivanu Bizjaku ter Jožetu Zupančiču, podeljena pa je tudi spominska plaketa predsedniku prvega Državnega zbora mag. Hermanu Rigelniku. V okviru kulturnega programa je nastopil moški pevski zbor Vres iz Prevalj in pet mladostnikov v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

20. 12.
V Državnem zboru je v okviru dogodkov ob 25-letnici Državnega zbora potekalo srečanje poslank vseh dosedanjih mandatov Državnega zbora. Poslanke so se srečale ob izidu publikacije Poslanke Državnega zbora: uradno in osebno od prvega do sedmega mandata (1992–2017). Prisotne so nagovorili:  predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednica Kluba parlamentark dr. Simona Kustec Lipicer, dr. Jure Gašparič, raziskovalec zgodovine parlamentarizma na Inštitutu za novejšo zgodovino, nekdanji poslanki Nada Skuk in Vika Potočnik. O vlogi poslank v družbi je spregovorila odgovorna urednica revije Ona Sabina Obolnar. V okviru kulturnega programa je s pesmimi Pa da bi znal (Srečko Kosovel) in Slovenska pesem (Karel Destovnik Kajuh) ter pesmijo Lenora (France Prešeren) nastopila nekdanja poslanka Jerica Mrzel.

19. 12.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predstavnike Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov,  ki so že tradicionalno prinesli plamen Luči miru iz Betlehema v Državni zbor. Letošnja dobrodelna akcija poteka pod geslom »Pustiva se VNETI«.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel prvega podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Republike Kosovo Behgjeta Pacollija, ki je bil na delovnem obisku v Republiki Sloveniji. Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Kosovo zelo dobre odnose, brez odprtih vprašanj.

16. 12.
V Državnem zboru je zasedal Stalni odbor Parlamentarne skupščine SEECP (PS SEECP). S 1. julijem 2017 je Slovenija pričela enoletno predsedovanje Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), ki ga je 30. junija v Dubrovniku prevzela od Hrvaške. Zasedanje odbora je vodil poslanec Državnega zbora in član Stalnega odbora PS SEECP Branko Zorman.

11. 12.
Državni zbor se je sestal na 36. redni seji. Dnevni red seje je obsegal 29 točk. Med drugim je sprejel Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, Zakon o spremembi in dopolnitvi Zakona o lekarniški dejavnosti, Zaključni račun Proračuna Republike Slovenije za leto 2016 ter Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

V Državnem zboru je potekala razstava ob 200. obletnici začetka katastra »Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem«. Razstavo je pripravila Zveza geodetov Slovenije, Geodetska uprava Republike Slovenije, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ter Geodetski inštitut Slovenije.

6. 12.
V Državnem zboru je potekala okrogla miza z naslovom Prihodnost in politika sta ženski, ki jo je priredil Klub parlamentark.

5.–6. 12.
Na povabilo predsednika Predstavniškega doma Irske Seána Ó Fearghaíla je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez z delegacijo na uradnem obisku na Irskem. V delegaciji predsednika Državnega zbora sta bila poslanca Branko Zorman in Anja Bah Žibert. Delegacijo je sprejel predsednik Predstavniškega doma Seán Ó Feargháil, sprejel pa jo je tudi predsednik Senata Denis O'Donovan. Delegacija je imela pogovor s člani Odbora za zunanje zadeve in Odbora za zadeve Evropske unije, udeležila se je zasedanja Predstavniškega doma in tudi zasedanja Senata. Predsednika Državnega zbora in delegacijo je sprejel predsednik Irske Michael D. Higgins. Srečali so se tudi z državno ministrico za zadeve Evropske unije na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino ter z namestnikom predsednika Predstavniškega doma Patom the Cope Gallagherjem. Obisk je predstavljal priložnost za izmenjavo izkušenj s področja parlamentarnega delovanja, za pogovor o krepitvi odnosov med državama na področjih skupnega interesa, aktualnih izzivih Evropske unije, razmerah na Zahodnem Balkanu, razvijanju vezi in ohranjanju stikov z diasporo ter o aktualnih globalnih izzivih, kot so med drugim vloga mednarodnega prava, človekove pravice, migracije, varovanje okolja idr.

4. 12.
Državni zbor se je sestal na 52. izredni seji. Pri ponovnem odločanju o Zakonu o spremembah Zakona o financiranju občin (ZFO-1C), na katerega Državni svet 21. novembra izglasoval veto, ga je s 51 glasovi za in 23 proti potrdil. Prav tako so poslanci po izglasovanem vetu Državnega sveta ponovno odločali o Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 (ZIPRS1819) in ga s 52 glasovi za ter 21 proti sprejeli.

 

November 2017

 

23.–24. 11.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je bil na povabilo predsednika Državnega zbora Madžarske dr. Lászla Kövérja na uradnem obisku na Madžarskem. Člana delegacije sta bila tudi poslanca dr. László Göncz in Franc Laj. Obisk je bil namenjen krepitvi in razvoju dvostranskih odnosov, zlasti na parlamentarni ravni, reševanju aktualnih vprašanj položaja obeh narodnih skupnosti ter izmenjavi pogledov na nekatere ključne aktualne teme obojestranskega interesa (prihodnost Evropske unije, razmere na Zahodnem Balkanu, migracije idr.).

Predsednika Državnega zbora z delegacijo je v Budimpešti sprejel predsednik Državnega zbora Madžarske dr. Lászlo Kövér. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama na visoki ravni, prav tako sta izrazila zadovoljstvo nad napredkom pri urejanju življenjsko pomembnih vprašanj obeh narodnih skupnosti. Izmenjala sta tudi poglede na nekatere ključne aktualne mednarodne teme.

Predsednik Državnega zbora se je srečal tudi s predsednikom Madžarske Jánosem Áderjem, z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske in z županom Budimpešte. Na Veleposlaništvu Republike Slovenije se je med drugim srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti. Prav tako se je v Državnem zboru Madžarske udeležil konference ob 25. obletnici slovensko-madžarskega sodelovanja pri varstvu manjšin.

V Monoštru v Porabju je v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije potekalo srečanje s predstavniki slovenske narodne skupnosti.

14. 11.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva. Sogovornika sta osrednjo pozornost v pogovoru namenila prizadevanjem Makedonije za članstvo v EU in v zvezo NATO.

13.–28. 11.
Državni zbor se je sestal na 35. redni seji, na kateri je obravnaval 43. točk dnevnega reda.

Državni zbor je med drugim obravnaval in sprejel Spremembe proračuna Republike Slovenije za leto 2018 in Proračun Republike Slovenije za leto 2019. Poslanci so prav tako sprejeli Zakon o spremembah Zakona o financiranju občin in Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019, na katera pa je Državni svet izglasoval veto, (kritični so bili zlasti do višine povprečnine za občine).

Državni zbor je sprejel tudi štiri zakone, vezane na uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča s 43 glasovi za in 6 proti je sprejel Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. Prav tako je sprejel Zakon o spremembah Zakona o morskem ribištvu, Zakon o spremembah Zakona o zemljiški knjigi in Zakon o evidentiranju državne meje z Republiko Hrvaško. Poslanska skupina SDS je pri teh točkah napovedala obstrukcijo in ni sodelovala pri obravnavi in odločanju o zakonih.

Državni zbor je na seji obravnaval in sprejel tudi paket davčnih zakonov, in sicer: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Državni zbor je obravnaval interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča in jo s 47 proti in 18 glasovi za zavrnil.

Obravnaval in glasoval je o predlogih sklepov Vmesnega poročila o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic in o bistvenih ugotovitvah parlamentarne preiskave iz vmesnih poročil in ju tudi potrdil.

Državni zbor je na seji med drugim obravnaval tudi Predlog za začetek postopka za dopolnitev Ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona in ga tudi sprejel.

Državni zbor je na seji imenoval sodnico na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije in štiri člane Državnotožilskega sveta.

9. 11.
Državni zbor se je sestal na 51. izredni seji, na kateri je obravnaval in odločal o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2E) in o Predlogu zakona o spremembi Zakona o visokem šolstvu (ZViS-L) ter oba zakona z veliko večino tudi sprejel. Prav tako je obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-G).

7. 11.
V Državnem zboru je v soorganizaciji Parlamentarne skupščine NATO in Državnega zbora potekal 96. Rose-Roth seminar z naslovom »Zahodni Balkan: pretekla zmotna prepričanja, aktualni izzivi in prihodnja prizadevanja. Seminarja se je udeležilo prek 70 predstavnikov nacionalnih parlamentov iz 23 držav. Namen Rose-Roth seminarjev je seznaniti zakonodajalce s ključnimi aktualnimi varnostnimi in obrambnimi vprašanji. S povezovanjem predstavnikov parlamentov iz držav zavezništva z njihovimi kolegi iz parlamentov držav, ki imajo znotraj skupščine drugačen status, Rose-Roth seminarji pripomorejo k razvijanju občutka za partnerstvo in sodelovanje na zakonodajni ravni. Udeležence so med drugim nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednik Parlamentarne skupščine NATO Paolo Alli, ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič ter vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini NATO dr. Jasna Murgel.

Oktober 2017

 

23. 10.
Državni zbor se je sestal na 50. izredni seji, na kateri je obravnaval in odločal o Predlogu zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ) in ga tudi sprejel. Obravnaval je tudi Akt o razširitvi obsega parlamentarne preiskave za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, ter za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja oziroma vpletenosti v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma, financiranje jedrske proliferacije ter financiranje aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v Novi Ljubljanski banki d.d. s strani državljanov Islamske republike Iran in z njimi povezanimi gospodarskimi subjekti ter za domnevno neizvajanje omejevalnih ukrepov proti Islamski republiki Iran, ki so jih sprejeli Združeni narodi in tudi Evropska unija.

16. 10.
Državni zbor se je sestal na 34. redni seji, katere dnevni red je obsegal 26 točk. Med drugim je obravnaval in odločal o dvaindvajsetem rednem letnem poročilu Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2016 s predlogom priporočila in ga tudi sprejel. Prav tako je obravnaval in odločal o Posebnem poročilu Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o kršitvah človekovih pravic oseb z duševno motnjo pri njihovem neprostovoljnem nastanjevanju in obravnavi v varovanih oddelkih socialnovarstvenih zavodov s predlogom priporočila in ga prav tako sprejel.

6.–20. 10.
Državni zbor v letu 2017 praznuje 25 let od prvega oblikovanja Državnega zbora konec leta 1992. Državni zbor je tej obletnici namenil pozornost s sklopom različnih obeležitev in dogodkov.

Predsednik Državnega zbora in generalna sekretarka Državnega zbora sta 9. oktobra sprejela nekdanje predsednike Državnega zbora in generalne sekretarje Državnega zbora. V okviru 25. obletnice Državnega zbora je istega dne potekalo neformalno srečanje poslank in poslancev z diplomatskim zborom. Diplomatski zbor je slavnostno sprejel in nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

V sklopu obeležitve 25. obletnice Državnega zbora je 10. oktobra potekala predstavitev raziskovalnega projekta »Avtonomija Državnega zbora v vseh vidikih njene pojavnosti«. Raziskovalna skupina Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani pod vodstvom dr. Vasilke Sancin je predstavila vmesne, predhodne ugotovitve raziskovalnega projekta. Projekt, ki je del ciljnega raziskovalnega programa "CRP 2016" Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, raziskuje položaj Državnega zbora v odnosu do drugih vej oblasti in položaj Državnega zbora glede petih vidikov avtonomije: regulativne, upravne in finančne avtonomije, avtonomije na področju zagotavljanja lastne varnosti ter avtonomije udejanjanja na področju zunanje politike, evropskih zadev in mednarodnih odnosov.

V Državnem zboru je 11. in 12. oktobra potekal dogodek z naslovom »Znanost Sreča Parlament« (Science Meets Parliament). Dogodek je organiziralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v soorganizaciji s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske komisije in Državnim zborom. Pogovor med tujimi strokovnjaki in predstavniki države je osvetlil dve aktualni temi, povezani z znanostjo in gospodarstvom ter družbo kot celoto, in sicer »Učinki vlaganj v raziskave in razvoj na gospodarstvo in širšo družbo« in »Potrebne spremembe z vidika integracije vseh nacionalnih politik, da bi v prihodnje dosegali višjo rast na podlagi učinka raziskav in inovacij«.

V Državnem zboru je 14. oktobra potekal Dan odprtih vrat. Glede na to, da je letos Plečnikovo leto in da je Jože Plečnik povezan s snovanjem slovenskega parlamenta, je bil na dan odprtih vrat poleg vodenih ogledov parlamentarnega poslopja organizirano tudi predavanje prof. dr. Petra Krečiča o velikem slovenskem arhitektu in ogled dveh filmov: 50. obletnica zgradbe Državnega zbora in Katedrala svobode (avtor: Kristijan Tavčar).

Ob 25. obletnici je bila pripravljena tudi razstava, ki obsega izbor publikacij Državnega zbora, izdana je bila brošura »25 podatkov za 25 let Državnega zbora«, ki prikazuje statistične podatke o delu Državnega zbora v obdobju 1992–2017. Podatki iz dela sedmih mandatov Državnega zbora so predstavljeni besedilno in grafično. Zasnovana in izdelana je bila igra Spomin v treh različicah (Vhodni portal, Pengovova freska in Ustava v stripu).

11. 10.
Državni zbor se je sestal na 49. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z zlorabo organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti.

5. 10.
Državni zbor se je sestal na 48. izredni seji, na kateri je potekala predstavitev proračunskega memoranduma 2018-2019, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2018 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2019.

2.–4. 10.
Na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza je bil na uradnem obisku v Sloveniji predsednik estonskega parlamenta Eiki Nestor z delegacijo. V Državnem zboru se je srečal z gostiteljem, z vodji poslanskih skupin in s predstavniki največje opozicijske poslanske skupine. Obenem pa je ločeno potekalo tudi srečanje generalnega sekretarja estonskega parlamenta z generalno sekretarko Državnega zbora. Predsednik Parlamenta Republike Estonije z delegacijo se je udeležil tudi delovnega zajtrka s skupno delegacijo Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije Državnega zbora pod vodstvom Jožefa Horvata in Kamala Izidorja Shakerja. Obisk je predstavljal priložnost za pogovor in izmenjavo mnenj o možnostih krepitve odnosov med državama na področjih skupnega interesa, izmenjavi izkušenj s področja parlamentarnega delovanja, o aktualnih izzivih Evropske unije ter drugih aktualnih zunanjepolitičnih dogajanjih.

2. 10.
Predsednik Državnega zbora je določil 35-dnevni rok (do 6. novembra) za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (EPA 1930-VII), v katerem morajo pobudniki referenduma zbrati 40.000 podpisov podpore.

September 2017

 

18.–26. 9.
Državni zbor se je sestal na 33. redni seji. Dnevni red seje je obsegal 31 točk. Med drugim je obravnaval in odločal o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti, EPA 1930 -VII in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o pacientovih pravicah, EPA 1984-VII ter oba tudi sprejel. Prav tako je obravnaval Predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju julij 2017–december 2018 in ga tudi sprejel.

13. 9.
Državni zbor je obravnaval interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in jo s 42 proti in 23 glasovi za tudi zavrnil.

11.–12. 9.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je bil z delegacijo na uradnem obisku v Črni gori in v Republiki Makedoniji. V delegaciji Državnega zbora sta bila tudi poslanca Tomaž Lisec (SDS) in Uroš Prikl (DeSUS).

Delegacijo je v Podgorici gostil predsednik Skupščine Črne gore Ivan Brajović. Med obiskom se je delegacija Državnega zbora srečala s Slovenci, živečimi v Črni gori, Slovenskim poslovnim klubom ter častnim konzulom Republike Slovenije v Črni gori. Predsednik Državnega zbora se je srečal tudi z ministrom za zunanje zadeve Črne gore in s predsednikom Črne gore.

Gostitelj delegacije Državnega zbora v Skopju je bil predsednik Sobranja Republike Makedonije Talat Xhaferi. Predsednik Državnega zbora se je srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Makedonije, s podpredsednikom Vlade, ministrom za evropske zadeve Republike Makedonije in predsednikom Republike Makedonije.

8. 9.
Predsednik Državnega zbora je podpisal Odlok o razpisu volitev v Državni svet in volitve članov Državnotožilskega sveta, ki jih izvoli Državni zbor na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel Lóránta Vinczeja, predsednika Federalne unije evropskih narodnosti (FUEN), največje krovne organizacije avtohtonih narodnih skupnosti in etničnih skupin v Evropi.

5. 9.
V okviru 12. Strateškega foruma Bled ter v sklopu razprav o prihodnosti Evropske unije sta bila na obisku v Državnem zboru prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini. Obisk obeh gostov je bila priložnost za pogovor o političnih, finančnih, varnostnih, obrambnih in drugih vprašanjih prihodnosti Evropske unije.

V Državnem zboru je bil na delovnem obisku generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Ángel Gurría, ki je nagovoril poslanke in poslance ter javnost.

4. 9.
Državni zbor se je sestal na 46. izredni seji, na kateri so obravnavali Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji, pri financiranju referendumske kampanje in uravnoteženost možnosti predstavitve stališč, EPA 2159-VII.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel Visokega komisarja OZN za človekove pravice Zeida Ra'ada Al Husseina, ki se je v Sloveniji mudil v okviru 12. Strateškega foruma Bled. Srečanje je bila priložnost za pogovor o zunanjepolitičnih in drugih aktivnostih, ki jih Slovenija izvaja na področju človekovih pravic.

Avgust 2017

11. 8.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je podpisal odlok o razpisu volitev za predsednika republike. S tem je določil dan razpisa volitev, 21. avgust 2017, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, in dan volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo, 22. oktobra 2017.

Julij 2017

30. 7.
Podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec se je v imenu Državnega zbora udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

6. 7.
V Državnem zboru je pod okriljem Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu potekalo XVII. Vseslovensko srečanje z naslovom Slovenec sem.

4. 7.
Državni zbor se je sestal na 45. izredni seji, na kateri so razpravljali in odločali o Odloku o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper (EPA 2094 – VII) in ga s 50 glasovi za in 18 proti sprejeli. Določili so datum glasovanja na referendumu – 24. september 2017.

3. 7.
V Državnem zboru je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pripravilo priložnostno razstavo Vojna za Slovenijo: poročanje slovenskih tiskanih medijev. V razstavi so bili predstavljeni časopisni članki Dnevnika in Dela, iz katerih je neposredno razvidno dogajanje ob razglasitvi samostojne Slovenije, agresiji JLA, ki je temu sledila, ter obrambi slovenske suverenosti. Razstava se konča z obdobjem Brionske deklaracije.

Junij 2017

 

 

28. 6.
Predsednik Državnega zbora je sprejel delegacijo Skupine prijateljstva Parlamenta Kuvajta s Slovenijo. Sogovorniki so se v pogovoru dotaknili zlasti aktualnih varnostnih razmer v Zalivu in podprli mirno reševanje trenutnega spora. Na pogovoru je bil navzoč tudi član Skupine prijateljstva Državnega zbora s Kuvajtom mag. Marko Ferluga.

27. 6.
Pobudnik referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper (ZIUGDT) Vili Kovačič je v Državni zbor vložil več kot 48 tisoč zbranih podpisov za razpis referenduma.

24. 6.
V veliki dvorani Državnega zbora je potekala slavnostna seja ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec.

19. 6.
Državni zbor se je sestal na 31. redni seji. Po določitvi dnevnega reda (dnevni red seje je obsegal 18 točk) je delo nadaljeval s poslanskimi vprašanji in pobudami.

Državni zbor je gostil projekt Skupaj smo večji. V okviru projekta otroci in mladostniki iz vse Slovenije ustvarjajo največjo sestavljeno risbo na svetu s ciljem, da bi se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Udeleženci projekta bodo tako deležni izkušnje, da lahko v življenju uresničimo pomembne in velike cilje. Avtor zamisli in koordinator projekta je dr. Kristijan Musek Lešnik, projekt pa oživljajo učenci, zaposleni in starši Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani.

Ob državnem prazniku, dnevu državnosti, je Javni zavod Park Škocjanske jame, v Državnem zboru pripravil fotografsko razstavo z naslovom Škocjanske jame – svetovna dediščina, zavedajoč se dragocenosti in edinstvenosti Škocjanskih jam.

17. 6.
Državni zbor je tudi letos sodeloval v Poletni muzejski noči. Obiskovalcem je ponudil na ogled razstavo Cvetlična tihožitja največjih slovenskih slikarjev,

15. 6.
Odbor za zadeve Evropske unije je organiziral javno predstavitev mnenj o Beli knjigi o prihodnosti Evrope. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti do pet scenarijev možnega razvoja Unije, ki jih je predstavila Evropska komisija v omenjeni beli knjigi, in do drugih možnih poti prihodnosti za Evropo, ki bodo služila kot podlaga za obravnavo bele knjige in z njo povezanih dokumentov na pristojnem odboru.

14. 6.
Na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Parlamenta Portugalske Eduardo Ferro Rodrigues. Obisk je predstavljal priložnost za pogovor in izmenjavo mnenj o razvoju dvostranskih odnosov med državama s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju, o aktualnih izzivih Evropske unije ter drugih aktualnih zunanjepolitičnih dogajanjih.

13. 6.
Odbor za pravosodje je organiziral javno predstavitev mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP-N)- druga obravnava,. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k predlaganim rešitvam.

9. 6.
Državni zbor se je sestal na 44. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z okoljsko katastrofo, ki jo je povzročil požar v podjetju Kemis d.o.o.,

8.–10. 6. Predsednik Državnega zbora, ki je tudi vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (PS SEECP), se je z delegacijoudeležil plenarnega zasedanja skupščine v Zagrebu. Ob tej priložnosti se je s predsednikom hrvaškega Sabora Gordanom Jandrokovićem in vodjo delegacije Narodne skupščine Bolgarije Snežano Dukovo udeležil zasedanja »Trojke« PS SEECP. Osnovni namen Parlamentarne skupščine SEECP je krepitev sodelovanja in usklajevanja aktivnosti med parlamenti držav članic z namenom zagotavljanja miru, varnosti, stabilnosti in sodelovanja v regiji.
Slovenija je članica od leta 2010, s 1. julijem 2017 pa bo prevzela tudi predsedovanje. V delegaciji predsednika Državnega zbora je bil tudi poslanec in član Stalnega odbora PS SEECP Branko Zorman.

7.–8. 6. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez z delegacijo je bil na uradnem obisku v Izraelu in v Palestini. V delegaciji sta bila tudi poslanca Kamal Izidor Shaker (SMC), predsednik Odbora za zadeve EU, in Jernej Vrtovec (NSi), predsednik Skupine prijateljstva z Izraelom, ter generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar. Obisk v Izraelu je bil priložnost za izmenjavo pogledov in stališč glede prihodnjih odnosov med parlamentoma obeh držav ter oceno možnosti za krepitev sodelovanja na različnih ravneh. Program uradnega obiska v Izraelu se je zaključil s srečanjem s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom. V Palestini se je uvodoma srečal s predstavniki Palestinskih oblasti, obisk pa nadaljeval s srečanjem s članico Palestinskega zakonodajnega sveta in izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije dr. Hanan Ašravi..

4.–6. 6.
Na povabilo predsednika Državnega zbora je bila na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednica finskega parlamenta Maria Lohela z delegacijo. Predsednica finskega parlamenta je opravila ločene pogovore z vodji poslanskih skupin, s poslansko skupino največje opozicijske stranke in s skupno delegacijo Odbora za zunanjo politiko ter Odbora za zadeve Evropske unije. Prav tako je obiskala Kobilarno Lipica in se srečala s predsednikom Skupine prijateljstva Državnega zbora s Finsko mag. Branislavom Rajićem.

1. 6.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je vljudnostno sprejel predsednika Senata Republike Poljske Stanisława Karczewskega.

Maj 2017

 

29. 5.
V Državnem zboru je potekal 27. nacionalni otroški parlament, ki ga je že tradicionalno priredila Zveza prijateljev mladine Slovenije. Na otroškem parlamentu so sodelovali mladostniki iz vse Slovenije, ki so tekom šolskega leta že razpravljali v otroških parlamentih na razredni, šolski, mestni, občinski in regijski ravni. Osrednja tema letošnje razprave je bila »Otroci in načrtovanje prihodnosti«. Na plenarnem delu zasedanja so se razpravi poleg predsednika Državnega zbora pridružili tudi predsednik vlade, ministrice in ministri, drugi predstavniki vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci.

24. 5.
Predsednik Državnega zbora je sprejel zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra Van der Bellena, ki je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

22. 5.
Državni zbor se je sestal na 30. redni seji. Dnevni red seje je obsegal 47 točk. Med drugim je po nujnem postopku obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 (ZIPRS1718-A) in ga s 73 glasovi za in nič proti tudi sprejel. Državni zbor je je s sprejetjem zakona zagotovil nekoliko višjo povprečnino za občine ter letni dodatek za vse upokojence.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je imel na začetku seje Državnega zbora nagovor ob 25. obletnici članstva Republike Slovenije v Organizaciji združenih narodov.

19. 5.
Predsednik Državnega zbora je določil 35-dnevni rok (do 22. junija) za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper (ZIUGDT), v katerem morajo pobudniki referenduma zbrati 40.000 podpisov podpore.

16. in 17. 5.
Delegacija Državnega zbora pod vodstvom predsednika dr. Milana Brgleza (člana delegacije sta bila tudi poslanca Danijel Krivec (SDS) in Peter Vilfan (DeSUS) je bila na uradnem obisku v Litvi, kjer se je srečala s predsednikom Parlamenta Republike Litve Viktorasom Pranckietisem. Z gostitelji se je med drugim pogovarjala o možnostih regionalnega sodelovanja ter izmenjala izkušnje s področja parlamentarnega delovanja in oceno parlamentarnih dimenzij multilateralnih organizacij.

15. 5.
Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v Državni zbor vložil 4.500 podpisov državljanov za začetek zbiranja podpisov za referendum o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper (ZIUGDT).

9. 5.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je na Trgu narodnih herojev v Ljubljani  kot slavnostni govornik udeležil odkritja spomenika dr. Francetu Bučarju.

8. 5.
Državni zbor se je sestal na 43. izredni seji. Pri ponovnem odločanju o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper (ZIUGDT), na katerega je Državni svet 26. aprila izglasoval veto, ga je s 49 glasovi za in 25 proti potrdil. Prav tako so poslanci po izglasovanem vetu Državnega sveta ponovno odločali o Zakonu o vajeništvu (ZVaj) in ga s 56 glasovi za in 19 proti sprejeli.

4. 5.
Na povabilo predsednika Državnega zbora je bil na uradnem obisku predsednik Parlamentarne skupščine NATO Paolo Alli. Sogovornika sta izmenjala mnenja glede pomena širitve evro-atlantskih integracij, razmer na Zahodnem Balkanu, pregledu dogajanja na vzhodnem in južnem krilu NATO in migracijam.

 

April 2017

 

26. 4.
Predsednik Državnega zbora je bil slavnostni govornik na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju v Delavskem domu v Trbovljah.

24. 4.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sodeloval na Konferenci predsednikov parlamentov držav Evropske unije v Bratislavi na Slovaškem, katere namen je bil krepitev medparlamentarnega sodelovanja, izmenjava pogledov o aktualnih temah, povezanih z delovanjem Evropske unije in glede razvijanja vloge nacionalnih parlamentov pri obravnavi skupnih evropskih vprašanj.

21. 4.
V počastitev svetovnega dneva Zemlje je v Državnem zboru potekalo odprtje razstave Prirodoslovnega muzeja Slovenije z naslovom Zakladnica narave. Razstava prikazuje delček dragocenega dediščine, ki jo muzej skrbno hrani tudi za prihodnje generacije.

20. 4.
Državni zbor se je sestal na 29. redni seji. Dnevni red seje je obsegal 21 točk. Državni zbor je po nujnem postopku obravnaval Predlog zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper (ZIUGDT) in ga z 49 glasovi za in 24 proti tudi sprejel. Državni svet je 26. aprila na zakon izglasoval veto.

19. 4.
Člani Društva poslancev 90 so se zbrali na rednem letnem zboru. Nagovorili so jih predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, člana upravnega odbora Društva 90 Ivo Hvalica in Jožef Horvat ter predsednik prve slovenske Vlade Lojze Peterle.

8. 4.
Predsednik Državnega zbora je v Plečnikovi hiši sprejel senatorja Združenih držav Amerike Johna McCaina, ki je bil na obisku v Republiki Sloveniji.

7. 4.
Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je organiziral javno predstavitev mnenj o predlogu Zakona o športu. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k navedenemu predlogu kot podlago za obravnavo predloga zakona na odboru.

5. 4.
Predsednik Državnega zbora je tradicionalno sprejel predstavnike Romov. Predsednik je bil na ta dan tudi slavnostni govornik na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu Romov, ki je potekala v Kulturnem centru (KINO) v Kočevju.

4. 4.
Predsednik Državnega zbora se je na povabilo Kulturnega društva člen 7 mudil na obisku pri predstavnikih avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Štajerskem. Pred tem se je v Gradcu srečal s predsednico Deželnega zbora avstrijske Štajerske dr. Bettino Vollath. Med ključnimi temami pogovora so bili položaj slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Štajerskem, delovanje Skupnega odbora Slovenija-Štajerska, kjer je bilo posebej izpostavljeno dobro sodelovanje v letošnjem letu, posebej pa sta sogovornika izpostavila begunsko problematiko.

3. 4.
Predsednik Državnega zbora se je srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Srečal se je z deželnim glavarjem Koroške dr. Petrom Kaiserjem in predsednikom Deželnega zbora Koroške Reinhartom Rohrom. Med ključnimi temami pogovora so bili postopki za sprejem nove deželne ustave avstrijske Koroške, delovanje Skupnega odbora Slovenija-Koroška in begunska problematika oziroma izzivi, ki jih prinaša njihova integracija.

Marec 2017

 

27.–30. 3.
Delegacija Državnega zbora v sestavi predsednik dr. Milan Brglez, poslanca Simon Zajc in mag. Marko Pogačnik je bila na uradnem obisku v Latviji in na Poljskem. Obiska sta bila priložnost za pogovor o odnosih med državama, prihodnosti EU in sodelovanju nacionalnih parlamentov v okviru EU, prav tako pa tudi za izmenjavo mnenj o drugih aktualnih izzivih, kot so tudi varnostna vprašanja in migracije.

27. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Republike Poljske Andrzeja Duda, ki je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

24. 3.
V Državnem zboru je v okviru fotografske razstave Primoža Lavreta »Nič drugačne mame«, ki je nastala v okviru Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček, potekala zaključna prireditev razstave. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, nato pa še podpredsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Jasna Murgel. Na dogodku sta nastopila Nina Pušlar in Matjaž Robavs, povezoval pa ga je Damjan Kolovrat.

23. 3.
Predsednik Državnega zbora je sprejel Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Nilsa Muižnieksa. Po mnenju komisarja Muižnieksa je del begunskega vprašanja, ki se je nanašal na prehod čez naše ozemlje, Slovenija opravila dobro in opozoril, da sedaj prihaja težji del, in sicer integracija v družbi. Komisarja so sprejeli tudi člani Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti in člani delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Na 28. redni seji so poslanci in poslanke odločali tudi o Predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po Evropski uniji, ki ga je v obravnavo predložil nepovezani poslanec Andrej Čuš in ga s 15 glasovi za ter 47 proti zavrnili.

22. 3.
Državni zbor je na 28. redni seji na predlog predsednika države imenoval 4 nove sodnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Imenovani so bili: dr. Matej Accetto s 75 glasovi za in 11 proti, dr. Rajko Knez z 71 za in 13 proti, ddr. Klemen Jaklič s 57 glasovi za in 27 proti ter dr. Marijan Pavčnik s 76 glasovi za in 8 proti. Državni zbor je na predlog Vlade z 51 glasovi za in 17 proti imenoval novega generalnega državnega tožilca, Draga Šketo.

21. 3.
Poslanke in poslanci so na 28. redni seji na predlog Vlade s 73 glasovi za in 11 proti imenovali Fiskalni svet: dr. Davorina Kračuna za predsednika, mag. Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič pa za člana. Poslanci in poslanke so obravnavali in sprejeli Družinski zakonik.

20. 3.
V Državnem zboru je potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko ob 60. obletnici podpisa Pogodbe o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti in Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti za jedrsko energijo, s katerima sta bili ustanovljeni Evropska gospodarska Skupnost (EGS) in Evropska skupnost za jedrsko energijo (EURATOM). Udeležence so nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, ustavni sodnik dr. Ernest Petrič, izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Janja Hojnik in izvršna direktorica Združenja Manager mag. Sonja Šmuc. V kulturnem delu programa je nastopila dijaška glasbena skupina Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Državni zbor se je sestal na 28. redni seji. Po določitvi dnevnega reda (dnevni red seje je obsegal 18 točk) je delo nadaljeval s poslanskimi vprašanji in pobudami.

16.–17. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je udeležil konference predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije v Rimu ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb. Konferenca je priložnost za pogovor o skupnih načelih in vrednotah, za oceno dosedanjih dosežkov in izmenjavo idej o temah, ki so ključne za sedanjo in prihodnjo Evropo. V delegaciji sta bila tudi predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

8. 3.
Podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec in predsednik Skupine prijateljstva Državnega zbora s Črno goro Uroš Prikl sta sprejela ministra za zunanje zadeve Črne gore dr. Srđana Darmanovića. Gostitelja sta izpostavila podporo Slovenije Črni gori v procesu približevanja evro-atlantskim povezavam, spremljanju razmer v regiji in priložnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Ministra Črne gore sta sprejela tudi predsednik Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker.

3. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v Vili Podrožnik sprejel predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Na srečanju sta sodelovala tudi predsednik Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je poudaril velik pomen odnosa Evropskega parlamenta s posameznimi nacionalnimi parlamenti in spomnil, da je ob 60. obletnici Rimske pogodbe izjemno pomembno kakšno bo skupno in enotno sporočilo sedanjim in prihodnjim rodovom.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je poudaril velik pomen parlamentarne dimenzije v procesu razprave o Beli knjigi o prihodnosti Evrope. Na srečanju sta sodelovala tudi predsednik Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko, Jožef Horvat in predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije, Kamal Izidor Shaker.

Februar 2017

 

23. 2.
Predsednik Državnega zbora in predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak sta sprejela predstavnike Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

22. 2.
Na uradnem obisku v Sloveniji je bil prvi podpredsednik Vlade in minister za zunanje zadeve Srbije Ivica Dačić. Sprejel ga je tudi predsednik Državnega zbora.

20. 2.
Člani Odbora za pravosodje so se pod vodstvom Jana Škoberneta sestali z delegacijo iz Kirgizije.

13. 2.
Državni zbor se je sestal na 27. redni seji. Po določitvi dnevnega reda, ki je obsegal 19 točk je med drugim obravnaval in sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalogah in pooblastilih policije, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o občinskem redarstvu in Predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za predsednika Vrhovnega sodišča je bil imenovan mag. Damijan Florjančič.

9. 2.
Državni zbor se je sestal na 42. izredni seji, na kateri so obravnavali Predlog priporočila Vladi Republike  Slovenije v zvezi s problematiko napotenih delavcev in  prevoznikov pri opravljanju dela v Republiki Avstriji in ga tudi sprejeli.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel tradicionalne pustne like in maske s Ptuja, na čelu s kurenti.

7. 2.
Ob slovenskem kulturnem prazniku je v preddverju velike dvorane Državnega zbora potekala prireditev, ki jo tradicionalno organizira Odbor za kulturo. Zbrane sta nagovorila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić. V okviru kulturnega programa je s himno in z izborom pesmi nastopila Ženska vokalna skupina Zarja pod vodstvom zborovodje prof. Jožefa Slavička. Zbrane je nagovoril tudi stripar Zoran Smiljanić.

1. in 2. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, poslanca dr. Mitja Horvat (SMC) in Ljudmila Novak (NSi) ter generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar so bili na delovnem obisku pri Svetem sedežu. Obisk je bil namenjen obeležitvi 25. obletnice mednarodnega priznanja Slovenije s strani Svetega sedeža, razvoju dvostranskih odnosov med državama ter izmenjavi pogledov in izkušenj na nekatere aktualne teme (migrantska kriza, prihodnost Evropske unije, mirno reševanje sporov, območje Zahodnega Balkana, arbitražni sporazum..).

1. 2.
V Državnem zboru so bili na študijskem obisku predstavniki Pokrajinskega sveta Bolzano/Bozen iz italijanske Avtonomne dežele Tridentinsko - Gornje Poadižje pod vodstvom podpredsednika Pokrajinskega sveta Thomasa Widmana. Študijski obisk je bil priložnost za seznanitev z delom Državnega zbora, izmenjavo pogledov na sistem varstva narodnih skupnosti ter možnost za krepitev sodelovanja na področju kmetijstva. Razgovore z delegacijo Pokrajinskega sveta Bolzano/Bozen so imeli podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec, vodje poslanskih skupin, predsednik in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednik in člani Komisije za narodni skupnosti Robertom Battellijem.

 

Januar 2017

27. 1.
Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je bila v Državnem zboru na ogled razstava likovnih del rojaka Romana Ericha Petscheta, sicer častnika nemške vojske, ki ga je organizacija Yad Vashem leta 1982 nagradila z nazivom Pravičnik med narodi za njegovo požrtvovalno in tvegano reševanje Judov.

26. 1.
Poslanci in poslanke so na 26. redni seji obravnavali Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o tujcih in ga s 47 glasovi za in 18 proti tudi sprejeli. Na morebitno spornost nekaterih  zakonskih rešitev z vidika spoštovanja pravice do azila ter mednarodnega prava so tekom obravnave in postopka sprejemanja zakona opozorili posamezniki in organizacije civilne družbe ter predstavniki Sveta Evrope.

25. 1.
Državni zbor je na 26. redni seji ponovno obravnaval in glasoval o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi, EPA 482-VII, s katerim je bil določen postopek za odpoklic župana. Ker je Državni svet nanj izglasoval veto, bi za sprejetje le-tega moralo glasovati najmanj 46 poslancev. Za je glasovalo 37 in proti 38 poslancev, tako zakon pri ponovnem glasovanju ni bil sprejet.

23. 1.
Državni zbor se je sestal na 26. redni seji. Dnevni red seje je obsegal 18 točk.

17. 1.
V Državnem zboru je bila delegacija Deželnega sveta Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine, ki jo je vodil predsednik Franc Iacop. Delegacijo je sprejel predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, srečala pa se je tudi z vodji poslanskih skupin, s predsednikom Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivanom Hršakom ter člani komisije in predsednico Odbora za gospodarstvo Andrejo Potočnik. Namen obiska je predstavljal priložnost za pogovor o nadaljnjem razvoju dvostranskih odnosov med državama, pogovoru o položaju obeh avtohtonih narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, hkrati pa bo tudi priložnost za izmenjavo ocen in pogledov na nadaljnji razvoj čezmejnega sodelovanja in povezovanja obmejnih območij.

6. 1.
Predsednik Državnega zbora je tradicionalno sprejel kolednike iz Kulturno prosvetnega društva Stane Petrovič Hajdina. Društvo letos obeležuje že 104. leto aktivnega delovanja. Zbrane je pozdravila tudi poslanka Suzana Lep Šimenko.

Leto 2016

December 2016

 

23. 12.
Državni zbor se je sestal na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik na seji je bil podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. Na slavnostni dogodek so bili vabljeni poslanci Državnega zbora, predstavniki Državnega sveta, drugi predstavniki Republike Slovenije, predstavniki drugih držav in številni visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je ob 25. obletnici razglasitve Ustave Republike Slovenije srečal s predsednico Ustavnega sodišča dr. Jadranko Sovdat. Ob tej priložnosti sta se predsednik Državnega zbora in predsednica Ustavnega sodišča svečano vpisala  v Zlato knjigo gostov Državnega zbora.

22. 12.
Državni zbor se je sestal na 41. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju, in ga z 48 glasovi za in 1 proti tudi sprejel.

14. 12.
Državni zbor je obravnaval interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anje Kopač Mrak in jo s 53 proti in 20 za zavrnil.

13.12.
Pred nadaljevanjem redne seje je Državni zbor na 40. izredni seji obravnaval Predlog zakona o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD-D), skrajšani postopek. S sprejetjem je ponovno uzakonil 2. januar kot dela prosti dan.

12. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Črne gore Filipa Vujanovića.

12.12.
Državni zbor se je sestal na 25. redni seji, na kateri je bilo 29 točk dnevnega reda.

9. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je na novoletnem srečanju sprejel nekdanje predsednike Državnega zbora. Srečanje je bilo namenjeno tudi pogovorom o preteklih izkušnjah pri delu Državnega zbora. Odkar je bil leta 1992 konstituiran prvi Državni zbor, je njegovo delo v sedmih mandatih do sedaj vodilo deset predsednikov: mag. Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, dr. Pavel Gantar, Ljubo Germič, dr. Gregor Virant in Janko Veber.

6. 12.
Državni zbor je na 39. izredni seji po vetu Državnega sveta ponovno odločal o Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 in ga z 51 glasovi za in 26 proti potrdil.

5. 12.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sodeloval na predstavitvi delovanja Parlametra – spletnega orodja, ki analizira podatke Državnega zbora in so ga razvili v skupnosti Danes je nov dan. Razvoj Parlametra je v okviru razpisa DNI Innovation Fund podprl Google. S pomočjo inovativnih prijemov spletnega, zlasti vizualnega komuniciranja, je javnosti na voljo dodaten vpogled v delo Državnega zbora.

1. 12.
Predsednik Državnega zbora je v predsedniški palači s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Vlade dr. Mirom Cerarjem ob mednarodnem dnevu invalidov sprejel predstavnike invalidskih organizacij.

Maj 2018

24. 5.
Državni zbor se je sestal na 65. izredni seji, na kateri so poslanci obravnavali Končno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v Novi Ljubljanski banki d.d. ter domnevnega pranja denarja v Novi Kreditni banki Maribor d.d., EPA 2826-VII.  Predlagani sklep in ugotovitve so z večino glasov potrdili.

22. 5.
Državni zbor je na 64. izredni seji obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z izrednimi razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji, EPA 2816-VII.

16. 5.
V Državnem zboru je v okviru slavnostne obeležitve Dneva Evrope potekalo srečanje mladih iz osmih evropskih držav z naslovom »Evropa v šoli«, ki je zaključni dogodek Erasmus+ projekta The Bridge, katerega osnovni namen je povezovanje mladih Evropejcev in njihovo spodbujanje k premisleku in izmenjavi mnenj o Evropski uniji. Udeležence dogodka sta nagovorila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker.

9. 5.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar sta ob dnevu Evrope sprejela in nagovorila udeležence projekta Europe Sings Together/ Evropa poje skupaj, ki so pred poslopjem Državnega zbora zapeli evropsko himno. Projekt Europe Sings Together/Evropa poje skupaj je že drugo leto v okviru programa ERAZMUS+ pripravil Javni zavod za mlade Ruše/CEZAM. Mladi udeleženci projekta iz šestih evropskih držav - Grčije, Bolgarije, Litve, Latvije, Portugalske in Slovenije in trobilni orkester Brass Band Slovenija so s pesmijo želeli izraziti podporo ideji Evropske unije ter spoštovanju evropskih vrednot.

7. 5.
Državni zbor se je sestal na 63. izredni seji, na kateri so poslanci obravnavali Poročilo o delu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2017, stopnje »TAJNO«, in ga z večino glasov tudi potrdili.

April 2018

26. 4.
Državni zbor se je sestal na 62. izredni seji, na kateri so poslanci obravnavali Končno poročilo Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, EPA 2737-VII in ga z večino glasov potrdili.

Članice in člani Odbora za zadeve Evropske unije pod vodstvom predsednika Kamala Izidorja Shakerja ter Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pod vodstvom predsednika Igorja Zorčiča so sprejeli podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za energetsko unijo, Maroša Šefčoviča.

24. 4.
Državni zbor se je zbral na 61. izredni seji, na kateri pa so poslanci glasovali proti sprejetju dnevnega reda (od prisotnih 79 jih je 44 glasovalo proti in 35 za sprejem). Zato je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez končal sejo, na kateri bi odločali o 14 poslanskih predlogih zakonih (SMC 10, Levica 2 in Desus 2).

23.–24. 4.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je udeležil Konference predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije in Evropskega parlamenta v Talinu (Estonija). Na konferenci je sodelovala tudi generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar. Konferenca je bila razdeljena na dva tematska sklopa: »Prihodnost Evropske unije » in »Evropska varnost in obramba«. Predsednik Državnega zbora se je ob konferenci sestal na bilateralnih srečanjih s predsednikom nemškega Bundestaga Wolfganom Schäublejem, predsednikom avstrijskega Narodnega sveta Wolfganom Sobotko ter s predsednikom grškega parlamenta Nikosom Voutsisem.

19. 4.
V Državnem zboru je potekala prireditev ob čebelarski razstavi v počastitev prvega svetovnega dne čebel. Pričujoča razstava je nastala v podporo bogati ter neprecenljivi slovenski čebelarski tradiciji. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. V kratkem kulturnem program je sodeloval moški komorni pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije.

16. 4.
Državni zbor se je sestal na 60. izredni seji, na kateri je med drugim ponovno glasoval  o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo (predlagatelj Branko Zorman, poslanec SMC), na katerega je Državni svet  izglasoval veto. Zakon pri ponovnem glasovanju ni dobil potrebne večine 46 glasov (35 glasovi za in 26 proti ).

13.–14. 4.
Državni zbor je gostil 5. plenarno zasedanje Parlamentarne skupščine Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (PS SEECP). Plenarnega zasedanja, ki ga je vodil predsednik Državnega zbora in predsedujoči PS SEECP dr. Milan Brglez, se je udeležilo trinajst delegacij parlamentov PS SEECP. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je poudaril, da smo za moto predsedovanja izbrali geslo »SEE4FUTURE«, s katerim želimo partnerjem v regiji sporočiti, da podpiramo in spodbujamo razprave ter se zavzemamo za vse-vključujoče sodelovanje, ki je usmerjeno predvsem v prihodnost. Prav zato so bile vsebinske prioritete »Razširjena Evropa«, »Varna Evropa«, »Mlada Evropa« in »Digitalna Evropa« usmerjene na področja širitve Evropske unije, varnosti, pozitivne perspektive mladih in digitalne preobrazbe družbe. Predsedujoči Stalnemu odboru PS SEECP Branko Zorman je podal poročilo o sodelovanju delegacije PS SEECP na zasedanju Baltske skupščine in Baltskega sveta v Talinu (Estonija) ter o sodelovanju delegacije PS SEECP na zasedanju PABSEC v Kijevu (Ukrajina).

14. 4.
Predsednik republike je razpustil Državni zbor in razpisal predčasne volitve, ki bodo 3. junija 2018.

12. 4.
Odbor za obrambo je organiziral javno predstavitev mnenj o Predlogu zakona o obrambi (ZObr-1) druga obravnava, EPA 2180-VII, ki ga je v obravnavo predložila Vlada. Namen javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k navedenemu predlogu zakona kot podlago za njegovo obravnavo na matičnem delovnem telesu.

11. 4 .
Državni zbor se je sestal na 59. izredni seji, na kateri se je seznanil, da Državnemu zboru ni bil predlagan kandidat za predsednika vlade na podlagi tretjega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije. Seja se je nadaljevala 13. 4. Ker Državni zbor v roku iz četrtega odstavka 111. člena Ustave Republike Slovenije ni sklenil, da se izvedejo volitve predsednika Vlade (ni bilo predlaganega kandidata), je predsednik Državnega zbora o tem v skladu z drugim odstavkom 220. člena Poslovnika Državnega zbora takoj obvestil predsednika republike.

Člani Odbora za obrambo pod vodstvom predsednika Žana Mahniča so sprejeli predsedujočega Obrambnemu odboru NATO Petra Pavla.

10. 4.
Državni zbor se je sestal na 58. izredni seji, na kateri je obravnaval Zaključno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, EPA 2718-VII in končno poročilo o investiciji v blok TEŠ 6, EPA 2721-VII in ju tudi z večino glasov potrdil.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki mu je predala letno poročilo Varuha človekovih pravic in poročilo Državnega preventivnega mehanizma za leto 2017.

9. 4.
V Državnem zboru je potekal 28. nacionalni otroški parlament, ki ga je tradicionalno priredila Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Udeležence je sprejel in nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Pozdravne nagovore sta imela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednica ZPMS Darja Groznik. Na otroškem parlamentu so sodelovali otroci iz vse Slovenije, ki so tekom šolskega leta že razpravljali v otroških parlamentih na razredni, šolski, mestni, občinski in regijski ravni. Osrednja tema letošnje razprave je bila »Šolstvo in šolski sistem«. Po odprtju zasedanja je delo potekalo v štirih delovnih skupinah. Na plenarnem delu zasedanja so udeleženci najprej poročali o delu v skupinah, sledila pa je plenarna razprava, ki so se ji pridružili predsednik Vlade dr. Miro Cerar ter ministrice in ministri, ki opravljajo tekoče posle, drugi predstavniki Vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci.

6. 4.
Na podlagi zahteve poslank in poslancev bi se moral Državni zbor sestati na 57. izredni seji, na kateri bi obravnaval Predlog sklepa o priznanju Palestine (palestinskih ozemelj) kot neodvisne in suverene države, EPA 609-VII. Odbor za zunanjo politiko je na seji 4. aprila ugotovil, da ni pravne podlage za odločanje o predlogu sklepa, ker Vlada kot edina legitimna predlagateljica sklepa o priznanju nove države le-tega ni predložila, k čemur je bila sicer pozvana. Tudi na naslednji seji Odbora za zunanjo politiko 5. aprila, ki jo je sklical predsednik Državnega zbora, odbor ni sprejel stališča v zvezi s priznanjem Palestine. Pred začetkom 57. izredne seje Državnega zbora je skupina poslancev umaknila svoje podpise k zahtevi za sklic, zato seje ni bilo.

4. 4.
V Državnem zboru je potekal delovni obisk članic in članov Odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj pod vodstvom Lamberta Van Nistelrooija. Delegacijo so sprejeli podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec ter člani in članice Odbora za gospodarstvo in Odbora za zadeve Evropske unije. Teme pogovora so bile trenutno stanje črpanja evropskih sredstev v finančni perspektivi 2014–2020, prihodnost kohezijske politike in prihodnje financiranje po Brexitu ter delovanje makroregij.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov tradicionalno sprejel predstavnike Sveta romske skupnosti, Zveze Romov Slovenije, Združenja Forum romskih svetnikov, Romskega informacijskega in raziskovalnega centra Anglunipe, Romskega Akademskega Kluba in Zveze Romov za Dolenjsko, ki so ga seznanili z aktualno romsko problematiko.

Marec 2018

29. 3.
V Državnem zboru je potekal redni letni zbor članov Društva poslancev 90. Zbrane je pozdravil podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz. Za kulturni program zbora je poskrbela glasbena skupina Parlament Dixie band.

27. 3.
Državni zbor se je sestal na 56. izredni seji, na kateri je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poslanke in poslance seznanil, da Državnemu zboru ne bo predlagal kandidata za predsednika Vlade.

26. 3.
Predsednik Odbora Državnega zbora za obrambo Žan Mahnič je sprejel predsedujočega Vojaškemu odboru Evropske unije Mikhaila Kostarakosa.

21. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Senata Republike Poljske Stanislawa Karczewskega. Sogovornika sta ocenila, da so politični odnosi med državama zelo dobri in prijateljski, k čemur po besedah predsednika Senata Republike Poljske veliko pripomore tudi redna parlamentarna diplomacija. Državi uspešno sodelujeta tudi na gospodarskem področju, kjer je opazno povečanje medsebojne blagovne menjave.

20. 3.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel posebnega odposlanca predsednika Vlade Kanade za Evropsko unijo in Evropo Stéphana Diona, ločeno pa so ga sprejeli tudi člani Odbora za zunanjo politiko pod vodstvom predsednika Jožefa Horvata in člani Skupine prijateljstva s Kanado pod vodstvom dr. Franca Trčka.

19.–27. 3.
Državni zbor se je sestal na 39. redni seji, na kateri dr. Miroslav Cerar obvestil Državni zbor o svojem odstopu s funkcije predsednika Vlade Republike Slovenije. Državni zbor je na tej seji med drugim sprejel tudi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo, na katerega je Državni svet izglasoval odložilni veto. Obravnaval in sprejel je tudi Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018–2028 in Resolucijo o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu.

16. 3.
Državni zbor se je sestal na 55. izredni seji, na kateri je obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s prihodnostjo Slovenije, EPA 2675-VII, ki ga je v obravnavo predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom.

Odbor za pravosodje je organiziral javno predstavitev mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK-C), druga obravnava, EPA 2551-VII. Namen javne predstavitve mnenj je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k navedenemu Predlogu zakona kot podlago za njegovo obravnavo na matičnem delovnem telesu.

14. 3.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Senata Irske Denisa O'Donovana, ki je bil na povabilo predsednika Državnega sveta na delovnem obisku v Sloveniji. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je izrazil zadovoljstvo nad krepitvijo parlamentarnih vezi, na kar po njegovih besedah kaže tudi nedavno ustanovljena skupina prijateljstva s Slovenijo v irskem parlamentu. Predsednika Senata Irske je ločeno na pogovoru sprejela tudi Skupina prijateljstva z Irsko pod vodstvom poslanca Branka Zormana.

8.–9. 3.
Skupina prijateljstva z Izraelom pod vodstvom poslanca Jerneja Vrtovca je gostila delovni obisk delegacije Skupine prijateljstva s Slovenijo v izraelskem parlamentu. Delegacijo je sprejel tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

7. 3.
Članice Kluba parlamentark so sprejele predsednico Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk Fatmo Mehdi Hassam. Pogovor je vodila članica Kluba parlamentark Violeta Tomić.

V Državnem zboru je potekal Dan s poslanko, ki ga je organiziral Klub parlamentark. Mlade ženske so s poslankami preživele en delovni dan v parlamentarnem življenju; spremljale so jih pri vsakodnevnih poslanskih obveznostih in se z njimi udeležile sej delovnih teles. Udeleženke Dneva s poslanko sta nagovorila podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec in predsednica Kluba parlamentark Suzana Lep Šimenko.

5. 3.
Državni zbor se je sestal na 54. izredni seji, na kateri je obravnaval in odločal o Predlogu priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s stanjem v Slovenski vojski. Na podlagi 107. člena Ustave in 223. člena Poslovnika je z 68 glasovi za in 3 proti zahteval mnenje predsednika republike o tem vprašanju, ki ga je predsednik Borut Pahor podal na nadaljevanju seje 7. marca.

Februar 2018

27. 2.
Predsednik Državnega zbora je sprejel predsednika Svetniške zbornice Parlamenta Kraljevine Maroko Abdelhakima Benchamacha, ki je bil na obisku v Sloveniji na povabilo predsednika Državnega sveta. Med drugim sta se pogovarjala tudi o boju proti terorizmu in varnostnih vprašanjih, obvladovanju nezakonitih migracij, okoljskih vprašanjih, itd. Predsednika Svetniške zbornice Parlamenta Kraljevine Maroko sta ločeno na pogovoru sprejela tudi predsednik Skupine prijateljstva z Marokom Matjaž Nemec in član skupine Marko Ferluga.

20. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel delegacijo Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Obisk delegacije v Sloveniji je bil namenjen pregledu stanja slovenske demokracije na lokalni in regionalni ravni z vidika skladnosti z načeli Evropske listine lokalne samouprave.

12.–20. 2.
Državni zbor se je sestal na 38. redni seji. Dnevni red je obsegal 26 točk.

Državni zbor je med drugim sprejel Predlog resolucije o družinski politiki 2018–2028 »Vsem družinam prijazna družba« in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1B). S področja gospodarstva, infrastrukture in urejanja premoženjskih razmerij je sprejel Predlog zakona o spodbujanju investicij (ZSInv), Predlog zakona o evidentiranju dejanske rabe zemljišč javne cestne in javne železniške infrastrukture (ZEDRZ), in Predlog zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZSPDSLS-1). Državni zbor je prav tako obravnaval in tudi sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-L), s katerim je otežena oz. preprečena možnost, da bi zaradi izterjave manjših dolgov prišlo do rubeža nepremičnine, v kateri dolžnik prebiva.

Državni zbor je na seji obravnaval tudi nekaj drugih predlogov zakonov, ki so jih vložili posamezni poslanci, med drugim tudi: v prvi obravnavi Predlog zakona o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline (ZSPOKCK), in Predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji. Opravil pa je tudi prvo obravnavo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK-C).

Tudi na področju davčne ureditve je Državni zbor obravnaval nekaj predlogov zakonov: med drugim Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K), ki ga je v obravnavo vložila Vlada; in pa dva predloga zakonov, ki so ju v obravnavo vložili opozicijski poslanci: Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2P) in Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2V).

12. 2.
V mali dvorani Državnega zbora je potekala predstavitev nagrajenega dokumentarnega filma skupine učencev Osnovne šole Bičevje o trajnostnem razvoju in človekovih pravicah z naslovom »Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo«. Dokumentarni film je na številnih mednarodnih festivalih prejel več nagrad.

7. 2.
Odbor za kulturo je ob slovenskem kulturnem praznik pripravil prireditev s kulturnim programom, v katerem so nastopili učenci in učitelji Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava. Zbrane sta nagovorila podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz in predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić. Arheološko razstavo Dolenjskega muzeja o jantarju, ki gostuje v Državnem zboru, pa je predstavila direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik.

6. 2.
Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je sprejel pustne like in maske s Ptuja, na čelu s kurenti.

5. 2.
V tednu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, je v Državnem zboru potekala arheološka razstava Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu Avtor razstave arheolog Borut Križ je nazorno predstavil raznovrstno gradivo, ki sega v čas od bronaste dobe do poznoantičnega obdobja in ga hranijo različne slovenske muzejske ustanove, ki skrbijo za varovanje kulturne dediščine.

V Državnem zboru je potekala predstavitev Društva za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR), ki si prizadeva za družini, partnerstvu, otroku prijazno zakonodajo, državno in lokalno politiko ter enakost staršev pred zakonom. Na predstavitvi z naslovom Kaj je največja korist otrok ob ločitvi? je bila posebna pozornost namenjena problematiki sodno-socialnih postopkov v ločitvenih pravdah.

1.– 2. 2.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je bil na uradnem obisku v Portugalski republiki. V delegaciji sta bila tudi poslanka Andreja Potočnik (SMC) in poslanec dr. Matej Tašner Vatovec (Levica). Delegacijo je sprejel predsednik parlamenta, prav tako jih je sprejel predsednik republike Portugalske, srečala pa se je tudi z ministrom za zunanje zadeve, z državnim sekretarjem za parlamentarne zadeve, vodjo največje opozicijske stranke PSD ter s predsednico društva Portugalsko-slovenski kulturni center in lektorico na Lektoratu za slovenski jezik na Univerzi v Lizboni mag. Matejo Rozman.

Januar 2018

22. 1.
Predsednik Državnega zbora je odprl razstavo likovnih in pisnih izdelkov otrok iz slovenskih vrtcev, osnovnih šol in srednjih šol, ki so nastali v okviru človekoljubnega projekta z naslovom »Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo«. Rdeča nit razstave je bila Prikrita nestrpnost – ignoriranje in izključevanje. Odprtje razstave je spremljal krajši kulturni program, podeljene so bile tudi plakete zagovornikom strpnosti v okviru projekta »Mi smo ZA STRPNOST!« in plaketa Ambasador strpnosti.

Državni zbor se je sestal na 37. redni seji.

18. 1.
Člani Odbora za zadeve Evropske unije in člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so se srečali z evropsko komisarko za digitalno gospodarstvo in družbo Mariyo Gabriel.

17. 1.
V sklopu obeležitve 25. obletnice Državnega zbora je potekalo srečanje poslank in poslancev 1. sklica Državnega zbora (1992−1996). Zbrane sta pozdravila in nagovorila predsednik Državnega zbora in generalna sekretarka Državnega zbora. Nagovoril jih je tudi nekdanji podpredsednik 1. sklica Državnega zbora mag. Miroslav Mozetič, ki je izpostavil, da so po njegovem mnenju takratni poslanci postavili pravo smer razvoja slovenskega parlamentarizma. V kulturnem programu je nastopila zasedba Mencarija, ki se s svojo kantavtorsko gipsy swing glasbo loteva predvsem ljubezenskih, samoironičnih in aktualnih družbenih problematik.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika Vlade Portugalske republike Antónia Costo, ki je bil na delovnem obisku v Republiki Sloveniji.

9. 1.
Državni zbor se je sestal na 53. izredni seji, na kateri je obravnaval in odločal o Predlogu obtožbe predsednika Vlade Republike Slovenije pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije
zaradi kršitev Ustave Republike Slovenije in zakona, EPA 2356-VII, ki je bil z 18 glasovi za in 52 proti zavrnjen.

5. 1.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je tradicionalno sprejel kolednike iz Misijonskega središča Slovenije, ki so s svojo trikraljevsko akcijo pod sloganom Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo tokrat v Državni zbor prišli iz župnije Kranj-Šmartin.

Legenda - pomen kratic (po abecednem vrstnem redu):

PS SMC – Poslanska skupina Stranke modernega centra (do 9. 3. 2015 Poslanska skupina
Stranke Mira Cerarja)
PS SDS – Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke
PS DeSUS – Poslanska skupina Demokratične stranke upokojencev Slovenije
PS SD – Poslanska skupina Socialnih demokratov
PS Levica – Poslanska skupina Levica (do 26. 6. 2017 Poslanska skupina Združena levica)
PS NSi – Poslanska skupina Nove Slovenije – krščanskih demokratov
PS ZaAB – Poslanska skupina Zavezništvo Alenke Bratušek (do 8. 9. 2015)
PS IMNS – Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti
PS NP – Poslanska skupina nepovezanih poslancev (od 8. 9. 2015)

Poslanke in poslanci

1.        BAČIČ MARIJA    SD
2.        BAH ŽIBERT ANJA    SDS
3.        BALAŽIČ DEJAN    SMC
4.        BAN URŠKA    SMC**
5.        BATTELLI ROBERTO    ITAL. NAR. SK.
6.        BIZJAK MLAKAR MAG. JULIJANA    DeSUS
7.        BLAŽIČ SREČKO     SMC**
8.        BON KLANJŠČEK DR. MIRJAM     ZaAB*
9.        BOŽIČ TILEN     SMC**
10.        BRATUŠEK MAG. ALENKA     ZaAB*
11.        BREZNIK FRANC     SDS
12.        BRGLEZ DR. MILAN     SMC**
13.        BRINOVŠEK NADA     SDS
14.        CERAR DR. MIRO     SMC**
15.        CINK MAG. TANJA    SMC**
16.        ČUŠ ANDREJ     SDS*
17.        DEKLEVA ERIKA     SMC**
18.        DIMIC IVA    NSi
19.        DOBOVŠEK DR. BOJAN     SMC***
20.        DOLINŠEK MARJAN     SMC**
21.        ERJAVEC KARL VIKTOR     DeSUS
22.        FERLUGA MARKO     SMC**
23.        GANTAR TOMAŽ     DeSUS
24.        GODEC JELKA     SDS
25.        GÖNCZ DR. LÁSZLÓ    MAD. NAR. SK.
26.        GORENAK DR. VINKO     SDS
27.        GRIMS MAG. BRANKO     SDS
28.        GROŠELJ KOŠNIK IRENA     SMC**
29.        GUČEK ZAKOŠEK MAG. MARGARETA    SMC**
30.        HAINZ PRIMOŽ     DeSUS
31.        HAN MATJAŽ     SD
32.        HANŽEK MATJAŽ     ZL***
33.        HORVAT DR. MITJA    SMC**
34.        HORVAT JOŽEF     NSi
35.        HRŠAK IVAN     DeSUS
36.        IRGL EVA     SDS
37.        JANŠA JANEZ (IVAN)     SDS
38.        JENKO MAG. JANA    DeSUS
39.        JURŠA FRANC     DeSUS
40.        KATIČ ANDREJA    SD
41.        KAVČIČ MAG. ALEKSANDER     SMC**
42.        KOLEŠA ANITA     SMC**
43.        KOPMAJER BENEDIKT     DeSUS
44.        KORDIŠ MIHA     ZL***
45.        KORENJAK KRAMAR KSENIJA     SMC**
46.        KOTNIK IRENA    SMC**
47.        KOTNIK POROPAT MARJANA    DeSUS
48.        KOVAČIČ MARIJA ANTONIJA    DeSUS
49.        KOZLOVIČ MAG. LILIJANA    SMC**
50.        KRAJNC MAG. BOJAN    SMC**
51.        KRIVEC DANIJEL     SDS
52.        KRIŽANIČ DR. FRANC    SD
53.        KUSTEC LIPICER DR. SIMONA    SMC**
54.        LAH ZVONKO     SDS*
55.        LAJ FRANC     SMC***
56.        LEP ŠIMENKO SUZANA     SDS
57.        LEVIČAR MARINKA    DeSUS
58.        LISEC TOMAŽ     SDS
59.        LJUBIČ TEJA    SMC**
60.        LOGAR DR. ANŽE     SDS
61.        MAHNIČ ŽAN     SDS
62.        MARKEŽ MAG. KLAVDIJA     SMC**
63.        MATIĆ DR. DRAGAN     SMC**
64.        MESEC LUKA     ZL***
65.        MÖDERNDORFER JANI (JANKO)    ZaAB*
66.        MURGEL DR. JASNA    SMC**
67.        MURŠIČ MAG. BOJANA    SD
68.        NEMEC MATJAŽ     SD
69.        NOVAK LJUDMILA    NSi
70.        POČKAJ VLASTA    SMC**
71.        PODKRAJŠEK BOJAN     SDS
72.        POGAČNIK MAG. MARKO     SDS
73.        POJBIČ MARIJAN     SDS
74.        POTOČNIK ANDREJA     SMC**
75.        PRELOG IVAN     SMC**
76.        PRIKL UROŠ     DeSUS
77.        RADIČ DUŠAN    SMC**
78.        RAJIĆ MAG. BRANISLAV    SMC**
79.        RANC DANILO ANTON     SMC**
80.        SHAKER KAMAL IZIDOR     SMC**
81.        SLUGA JANJA     SMC**
82.        ŠERGAN VOJKA     SMC**
83.        ŠIRCELJ MAG. ANDREJ     SDS
84.        ŠKOBERNE JAN    SD
85.        ŠKODNIK IVAN     SMC**
86.        ŠKOPAC MARUŠA     SMC**
87.        TABAKOVIĆ SAŠA    SMC**
88.        TANKO JOŽE     SDS
89.        TAŠNER VATOVEC DR. MATEJ     ZL***
90.        TOMIĆ VIOLETA     ZL***
91.        TONIN MAG. MATEJ     NSi
92.        TRČEK DR. FRANC     ZL***
93.        VEBER JANKO    SD
94.        VERBIČ MAG. DUŠAN    SMC**
95.        VERVEGA VESNA     SMC**
96.        VILFAN PETER     ZaAB*

97.        VRTOVEC JERNEJ     NSi
98.        ZAJC SIMON    SMC**
99.        ZORČIČ IGOR     SMC**
100.        ZORMAN BRANKO     SMC**
101.        ŽIDAN MAG. DEJAN     SD
102.        ŽNIDAR LJUBO     SDS