Poletna Muzejska noč

Državni zbor se je v soboto, 19. junija 2021, projektu Poletna muzejska noč pridružil desetič. Obiskovalcem smo, skupaj z Državnim svetom, letos posebej za to priložnost pripravili razstave, ki bodo posvečene 30. obletnici samostojne Slovenije.

Poletna muzejska noč

Poleg freske Slavka Pengova Zgodovina Slovencev od naselitve do obdobja po koncu II. svetovne vojne ter razstave dr. Joška Šavlija in dr. Janka Prunka Slovenija v luči parlamentarnega izročila obiskovalcem Poletne muzejske noči vsakokrat na ogled ponudimo nekaj dodanega. Rdeča nit letošnje Poletne muzejske noči je 30. obletnica samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

25. junija letos smo praznovali 30. rojstni dan naše države. Osamosvojitev Slovenije pomeni udejanjenje dolgoletnih sanj in pobud slovenskega naroda, da bi sam odločal o svoji usodi. Prizadevanja in zavzetost številnih Slovencev ter zgodovinske okoliščine so v prelomnih časih evropske pomladi narodov konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pripeljali do uresničitve tega dejanja. Slovenija danes ne bi bila samostojna in mednarodno priznana država brez zavzetosti, izpostavljanja, tveganja in prizadevanj posameznikov na kulturnem, političnem, varnostnem, vojaškem, diplomatskem, gospodarskem in drugih področjih.

V procesu osamosvajanja Slovenije je imela osrednjo vlogo osamosvojitvena skupščina, Skupščina Republike Slovenije.

Zaradi poguma, modrih odločitev in enotnega ter v skupni ideji povezanega slovenskega naroda pred 30. leti imamo Slovenci danes svojo državo. Zavedanje, da je država privilegij, ki pripada le redkim maloštevilnim narodom, in skrb za državo, za njene ljudi, pa je treba nenehno negovati… 

V preddverju velike dvorane smo postavili obiskovalcem na ogled razstavo v organizaciji Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo, ki dokumentirano povzema slovenske osamosvojitvene misli. Državni svet je obiskovalcem  v preddverju male dvorane predstavil fotografsko razstavo Srdjana Živulovića V objektivu, v preddverju male dvorane pa so bili na ogled tudi vzorci štirinajstih različnih kamnov, ki krasijo notranjost parlamentarne stavbe. Z vhoda so si lahko obiskovalci ogledali veliko dvorano, v kateri zaseda Državni zbor in malo dvorano, v kateri zaseda Državni svet, v pritličju stavbe pa tudi maketo Igorja Grabnarja Slovesne razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki je potekala 26. junija 1991 na trgu pred parlamentarnim poslopjem.

V okviru razstavnega dogajanja v Državnem zboru so si obiskovalke in obiskovalci v soboto, 19. junija 2019, med 18. in 24. uro lahko sami ogledali:
1. Fresko Slavka Pengova Zgodovina Slovencev od naselitve do danes in razstavo na steklu dr. Joška Šavlija in dr. Janka Prunka Zgodovina slovenskega parlamentarizma(preddverje velike dvorane)
3. Razstavo v organizaciji Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo  - pregled slovenske osamosvojitvene misli (preddverje velike dvorane)
4. Veliko dvorano Državnega zbora, z vhoda (preddverje velike dvorane)
5. Fotografsko razstavo 30-ih  fotografij  V objektivu Srdjana Živuloviča iz obdobja osamosvajanja (preddverje male dvorane)
6. Vzorce 14-ih kamnov, ki krasijo parlamentarno stavbo (preddverje male dvorane)
7. Malo dvorano Državnega zbora, z vhoda (preddverje male dvorane)
8. Maketo Igorja Grabnarja Slovesna razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, 26. junij 1991 (podest pritličja parlamentarne stavbe)

Ob 18.30, ob 21.30 in ob 23. uri  so bili organizirani vodeni ogledi freske Slavka Pengova "Zgodovina Slovencev od naselitve do danes" ter razstave na steklu dr. Joška Šavlija in dr. Janka Prunka "Zgodovina slovenskega parlamentarizma" v slovenskem jeziku, poskrbeli pa bomo tudi za vodenje v angleščini. Vodili so Gordana Černe, Marij Geč, Sladjana Ješić, Katarina Ratoša in Gordana Vrabec (Državni zbor).  
Ob 19.15 je bilo organizirano posebno vodenje za skupino gluhih in naglušnih, v znakovni jezik bo vodenje tolmačil poslanec Jani Moderndorfer.
Ob 20. uri je bilo organizirano strokovno vodstvo NUK po razstavi Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo. Pregled slovenske osamosvojitvene misli bo predstavila Helena Janežič.  

Ob 20. uri sta zbrane obiskovalce v preddverju velike dvorane pozdravila predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Za otroke, mlade in mlade po duši je bilo v preddverju velike dvorane ustvarjalni kotiček.

Spoštovani obiskovalke in obiskovalci, 60-letna zgodovina parlamentarnega poslopja je pestra in bogata, 30 let slovenske samostojnosti pa zrelostni mejnik, ki bi nas moral navdajati s ponosom.

Z veseljem sporočamo, da je bil Državni zbor kljub še vedno veljavnim epidemiološkim ukrepom (1 obiskovalec na 10 m2)  v času letošnje Poletne muzejske noči dobro obiskan, od 18. do 24. ure nas je v soboto obiskalo 270 slovenskih in tujih državljanov.