DZ - Predsednik Državnega zbora Zorčič sprejel evropskega komisarja Lenarčiča

Predsednik Državnega zbora Zorčič sprejel evropskega komisarja Lenarčiča

Datum objave: 07.05.2021

Predsednik Državnega zbora Zorčič, evropski komisar Lenarčič in predsednik Odbora za zadeve EU mag. Marko Pogačnik so skupaj otvorili razstavo Evropa in Evropejci 1950–2020.Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v petek, 7. maja 2021, ob 9. uri, sprejel evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Skupaj s predsednikom Odbora za zadeve EU mag. Markom Pogačnikom so otvorili razstavo Evropa in Evropejci 1950–2020. 

Predsednik Državnega zbora Zorčič je na pogovoru s komisarjem Lenarčičem uvodoma predstavil priprave Državnega zbora na bližajoče se slovensko predsedovanje Svetu EU. Zorčič je izpostavil, da želi Državni zbor s svojim programom okrepiti medparlamentarno dimenzijo, z intenzivnejšimi dvostranskimi pogovori z visokimi predstavniki držav, ki v tem času že potekajo, pa Državni zbor krepi tudi parlamentarno diplomacijo. Predsednik Zorčič je pri tem ocenil, da je slovensko predsedovanje velika priložnost, da se zaupanje v EU in njene institucije okrepi. 

»Pomembno je, da se v teh časih, ko se ne le Evropa, ampak ves svet sooča z globalno epidemijo in izzivi, spomnimo idej izpred 70 in več let, ki so botrovale enemu izmed najbolj uspešnih in plemenitih političnih projektov v sodobni zgodovini, to je ustanovitev Evropske Unije«, je poudaril predsednik Državnega zbora Zorčič. Ocenil je, da je ne glede na to, da se včasih pojavljajo različne ocene in pričakovanja glede EU, slovenska pot in naša prihodnost trdno zavezana skupnim evropskim vrednotam. 

Evropski komisar Lenarčič je izrazil zadovoljstvo, da njegov današnji obisk pri predsedniku Državnega zbora sovpada z otvoritvijo razstave Evropa in Evropejci 1950–2020, ki jo ob Dnevu Evrope gosti Državni zbor. »V času, ko se Evropa in svet soočata z globalno epidemijo, nikakor ne smemo pozabiti evropskega projekta sodelovanja, za vse generacije, in ključnih vrednot, ki so temelj Evropske unije, to so demokracija, vladavina prava, sodelovanje in predvsem solidarnost«, je poudaril Lenarčič. Menil je, da bo prav v času slovenskega predsedovanja parlamentarna dimenzija izjemnega pomena, saj bodo pri Konferenci o prihodnosti Evrope ključno vlogo odigrali nacionalni parlamenti, ki imajo kot predstavniki ljudstva veliko težo pri oblikovanju prihodnosti evropske skupnosti«. Zorčič in Lenarčič sta izrazila skupno pričakovanje, da lahko odgovorno nalogo slovenskega drugega predsedovanja Svetu EU s skupnimi močmi dobro opravimo. 

Po pogovoru sta si predsednik Državnega zbora Zorčič in evropski komisar Lenarčič skupaj s predsednikom Odbora za zadeve EU mag. Markom Pogačnikom ter pod vodstvom direktorja Arhiva Slovenije dr. Bojana Cvelfarja in sodelavke Arhiva mag. Natalije Glažar ogledala razstavo Evropa in Evropejci 1950–2020. Z razstavo, ki obeležuje 70. obletnico nastanka Schumanove deklaracije, Državni zbor obeležuje Dan Evrope.

 

Po ogledu razstave sta predsednik Državnega zbora Zorčič in evropski komisar Lenarčič v preddverju velike dvorane podala izjavi za javnost.
****************************************************************************************************************************************************************************

Fotografije sprejema so brezplačno in v polni velikosti na voljo na spletnem portalu Državnega zbora. Prosimo vas, da pri uporabi fotografij navedete vir (Državni zbor / ime fotografa).