DZ - "Oprimki upanja" za Junake 3. nadstropja

"Oprimki upanja" za Junake 3. nadstropja

Datum objave: 10. 9. 2021Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je danes, v petek, 10. septembra 2021, na Trgu republike srečal s predstavniki Društva Junaki 3. nadstropja. To so otroci in mladostniki, ki se zdravijo na Hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. Predsedniku so izročili zlate pentljice, mednarodni simbol otroškega raka, ki predstavljajo boj otrok in njihovih družin, ter simbolična darilca, ki so jih sami izdelali. 

Predsednik Zorčič se je s podpisom na veliko zlato pentljo zavezal, da bo tudi letos pozval poslanke in poslance, da si nadenejo zlate pentlje v znak podpore otrokom, obolelim za rakom. Tako se širi zavest o raku in spodbuja politiko, da še bolj dejavno naslovi vprašanja o tej bolezni. 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je nato v pogovoru s skupino otrok dotaknil delovanja parlamentarne demokracije in Državnega zbora, predvsem pa so si predsednik in otroci iskreno izmenjali svoje osebne izkušnje premagovanja te bolezni. Predsednik Zorčič je dejal, da nas »življenje vedno znova postavlja pred preizkušnje in s tem se moramo boriti. Nimaš druge izbire«. Sogovorniki so se strinjali, da pri tem jok in pomilovanje ne pomagata, ter izrazili željo, da jih svojci in prijatelji raje hrabrijo z nasmeškom. 

Ob tej priložnosti je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič otrokom podaril "Oprimke upanja" s podpisom zlate olimpijke Janje Garnbret. Plezalni oprimki simbolizirajo moč, vztrajnost in voljo. Plezalne oprimke, po katerih so plezali najboljši plezalci sveta na nedavnem svetovnem pokalu v športnem plezanju v Kranju, je za ta namen podarila Planinska zveza Slovenije.

September je mednarodni mesec ozaveščanja o raku pri otrocih.