DZ - Sprejem poslank in poslancev 1. sklica Državnega zbora (1992−1996)

Sprejem poslank in poslancev 1. sklica Državnega zbora (1992−1996)

Datum objave: 17. 1. 2018

Srečanje se je začelo ob 17. uri v preddverju velike dvorane.Danes, 17. januarja 2018, je v Državnem zboru potekalo srečanje poslank in poslancev 1. sklica Državnega zbora (1992−1996), ki sta ga priredila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da je današnji dogodek sklepni v seriji teh, ki obeležujejo 25-letnico Državnega zbora. Poslankam in poslancem 1. sklica se je zahvalil za vse napore, ki so jih vložili, ko so tlakovali začetek delovanja institucije, ki jo danes predstavlja tudi sam. Izrazil je prepričanje, da se dandanes njihovo delo najverjetneje premalo ceni, a zato je prav na Državnem zboru, da jim prizna, kar so naredili za to državo.

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji podpredsednik 1. sklica Državnega zbora Miroslav Mozetič, ki se je najprej spomnil tudi dosežkov trodomne skupščine, ki je delovala do decembrskih parlamentarnih volitev leta 1992. Ta je zaslužna za osamosvojitev in novo ustavo Republike Slovenije, iz česar pa izhajajo tudi dosežki prvih izvoljenih poslancev Državnega zbora; med te dosežke po njegovem mnenju šteje predvsem vzpostavitev avtonomije parlamenta in uskladitev zakonodaje z novo ustavo. Nekdanji podpredsednik Mozetič je pri tem izpostavil, da so po njegovem mnenju prav vsi poslanci pri svojem delu ravnali v dobri veri in postavili pravo smer slovenskega parlamentarizma.

Tudi generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar se je v svojem nagovoru poslankam in poslancem zahvalila za vse, kar so v začetnem obdobju naredili tako za državo kot za demokracijo. Povedala je, da se tudi službe Državnega zbora po najboljših močeh trudijo nuditi podporo in kontinuiteto vsem generacijam novih poslancev.

V kulturnem programu je nastopila zasedba Mencarija, ki se s svojo kantavtorsko gipsy swing glasbo loteva predvsem ljubezenskih, samoironičnih in aktualnih družbenih problematik.

***

23. decembra 2017 je minilo 25 let od konstituiranja prvega Državnega zbora. S tem je tedaj komajda dobro mednarodno priznana samostojna Slovenija dobila moderno osrednjo, najvišjo predstavniško in zakonodajno institucijo. To pomembno obletnico smo v Državnem zboru obeležili s številnimi dogodki, ki so potekali od začetka meseca oktobra 2017, namenjeni pa so bili različnim javnostim in pripravljeni v različnih oblikah. Z zasnovo praznovanja in naborom dogodkov smo namreč želeli poudariti raznolikost Državnega zbora, vključno z njegovim delom, prav tako pa smo pri oblikovanju koncepta sledili tudi odprtosti in preglednosti delovanja Državnega zbora ter skušali v dogajanje vključiti različne ciljne javnosti. Obeleževanje 25. obletnice je vrhunec doseglo v petek, 22. 12. 2017, s slavnostno sejo Državnega zbora, današnji dogodek, sprejem poslank in poslancev prvega sklica Državnega zbora, pa je pomenil sklepno dejanje oziroma zaključek aktivnosti, s katerimi smo spomnili in opozorili na to pomembno obletnico.

Več o 25-letnici Državnega zbora.