DZ - XVI. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru: Praznujmo s slovensko domovino

XVI. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru: Praznujmo s slovensko domovino

Datum objave: 30.06.2016

Srečanje se je začelo ob 9. uri v veliki dvorani Državnega zbora.


TV prenos

Komisija Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je v veliki dvorani Državnega zbora organizirala s pričetkom ob 9. uri že XVI. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru. Letošnje srečanje, ki obeležuje tudi 25. obletnico samostojnosti slovenske države, je nosilo naslov Praznujmo s slovensko domovino.

Zbrane udeležence Vseslovenskega srečanja so uvodoma pozdravili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, minister brez resorja, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu  Gorazd Žmavc ter predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je med drugim dejal:

"Dragi rojaki in rojakinje, tudi sicer vam želim izraziti hvaležnost in podčrtati številna dejanja, prek katerih ponosno izkazujete svoje korenine in ponosno predstavljate Slovenijo na številnih področjih. Ne glede na to, da so nekateri vaši predniki iz Slovenije odšli pred stoletjem, drugi po koncu druge svetovne vojne, tretji v 60-ih letih, nekateri pa še pozneje, do matere domovine niste ohranili grenkobe, ker vam v danem trenutku ni mogla nuditi potrebnega. Ne, z vsakim dnem, z vsakim dejanjem, z vsako slovensko besedo izpričujete ljubezen do domovine in vsakodnevno kažete na to, da je Slovenija del vas. Še več, vaša srca pojejo tako kot Gregorčičeva pesem: »Eno devo le bom ljubil, eni vedno zvest ostal. […]. Njo le bom ves čas življenja, ljubil iz srca globin. Ljuba moja je Sloven'ja, jaz pa Slave zvest sem sin«."

Preberite govor v celoti.

Predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak je med drugim dejal:

"V določenem obdobju pa so nekateri zaznali, da smo začeli izgubljati začetni zagon. Dragi rojaki in drage rojakinje, verjetno ste v zadnjih letih večkrat začudeno opazovali, kaj se dogaja v matični domovini. V domovini, ki jo v svojem srcu velikokrat doživljate zelo osebno, zelo globoko. Smo še tako povezani med sabo, je naš ponos še tako goreč? Včasih je namreč moč zaznati dvom. Morda so bili naši ideali prezahtevni, naša pričakovanja, ki smo jih gojili ob snovanju lastne države, prevelika, morda naše sposobnosti prešibke? Je nemara zato prisotno razočaranje? Morda se moramo le zavedati, da je Slovenija še mlada država in da samo v petindvajsetih letih ni mogoče doseči vsega. Menim pa, da je eden od razlogov, da se država ni popolnoma oblikovala v smeri naših idealov, tudi ta, da smo žal padli na izpitu razvijanja in ohranjanja vrednot, medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Izgubljati smo začeli svoj bit, svoj ponos, svoje dostojanstvo."

Preberite govor v celoti.

***

Svoje prispevke v prodporo slovenski domovini so podali vabljeni uvodni govorci in sicer dr. Verica Trstenjak (PDF 308 KB), profesorica za evropsko pravo na Univerzi na Dunaju, Martin Lissiach, vodja projekta Lex in član deželnega vodstva Slovenske kulturno-gospodarske zveze v Italiji ter prek video posnetka Joe Valenčič, zgodovinar, filmar ter raziskovalec življenja Slovencev v ZDA.

***

XVI. Vseslovensko srečanje je spremljal glasbeni program mezosopranistke Bernarde Fink Inzko.

Program srečanja (PDF 741 KB)