DZ - Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič nagovoril mlade parlamentarce 31. nacionalnega otroškega parlamenta

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič nagovoril mlade parlamentarce 31. nacionalnega otroškega parlamenta

Datum objave: 21.04.2021

Državni zbor v sredo, 21. aprila 2021, gosti 31. nacionalni otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Zaradi epidemioloških razmer otroški parlament poteka preko spletne aplikacije ZOOM.


Foto: www.zpms.si

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v uvodnem nagovoru mladim parlamentarkam in parlamentarcem izpostavil, da je današnji otroški parlament poseben, saj poteka v času, ko se moramo, in sicer prav vsi, prilagajati okoliščinam, ki nam jih narekuje epidemija covid-19: »Dijaki in učenci ste to izkusili preko šolanja na daljavo, poslanke in poslanci Državnega zbora pa to izkušamo preko sej na daljavo«. Vse te okoliščine so nas, tako Zorčič, po eni strani obogatile za kakšno dodatno računalniško znanje, po drugi strani pa osiromašile za stike s prijatelji, sošolci, sodelavci, z vsemi, katerih bližino kot družbena bitja potrebujemo. Kljub temu je predsednik Državnega zbora mnenja, da je vedoželjnost mladih ostala in da bodo danes parlamentarizmu dali dodano vrednost, ki jo mladi znajo dati, in sicer v načinu diskusije radovednih in tistih, ki iščejo nove ideje.

Tema otroškega parlamenta, Moja poklicna prihodnost, je po besedah predsednika Državnega zbora zelo aktualna. Današnji čas namreč poleg epidemije narekujejo tudi razni procesi oziroma razvoj, kot je npr. digitalizacija, ki je v zadnjih letih ustvarila veliko delovnih mest, ki jih pred leti še nismo poznali. Tudi zato bo po mnenju predsednika izbira mladih med poklici lahko večja, odločitev za poklic pa morda težja.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v nadaljevanju izrazil prepričanje, da bo današnja razprava med mladimi parlamentarci vzbudila zanimanje za parlamentarizem. Včasih se odločanje v parlamentu zdi marsikomu zelo abstraktno, pa vendar temu ni tako, je nekaj zelo pomembnega in vpliva na naša življenja, je dejal Zorčič. Zato je po njegovih besedah toliko bolj pomembno, da se že mladi začnejo zanimati za parlamentarizem in za način delovanja in spoznavanja procesov skupnega odločanja. Prav zato tudi v parlamentu posvečamo pozornost promociji parlamentarizma pri mladih, je dejal in pri tem izpostavil dva projekta, s katerima želimo šolarje vključiti v proces demokratičnega odločanja: »Aktivno državljanstvo« in »Šolska ura s predsednikom parlamenta«.

Ob koncu nagovora je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič mladim zaželel uspešen parlamentarni dan in izrazil upanje, da bo otroški parlament v naslednjem letu lahko potekal v živo.

***

Na otroškem parlamentu sodelujejo otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem že razpravljali v otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni – letos je vse potekalo na daljavo, preko spletne aplikacije. 

Osrednja tema razprave je Moja poklicna prihodnost, ki jo mladi obravnavajo v petih vsebinskih sklopih:
·    Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine
·    Poti do mojega poklica
·    Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti
·    Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo
·    Vpliv covid-19 na izbiro poklica