DZ - Poslanica predsednika Državnega zbora ob 30-letnici sprejetja Zakona o himni

Poslanica predsednika Državnega zbora ob 30-letnici sprejetja Zakona o himni

Datum objave: 28. 3. 2020Poslanica predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob 30-letnici sprejetja Zakona o himni

Državni zbor, 27. marec 2020

 

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

v nedeljo, 29. marca 2020, bo minilo 30 let odkar je takratna Skupščina Republike Slovenije sprejela Zakon o himni Republike Slovenije, s čimer je, na melodijo glasbenega pedagoga in skladatelja Stanka Premrla, besedilo himne postala sedma kitica Prešernove Zdravljice.

Obeležujemo torej lep jubilej, a žal se zdi, da je v tem času razlogov za veselje bolj malo. Ne le Slovenija, celotna mednarodna skupnost se je znašla v primežu pandemije nevidenih in neslutenih razsežnosti, ki nam že več kot mesec dni kroji naš vsakdan in življenje slehernega med nami. Kljub temu verjamem, da gre za eno izmed tistih obletnic, ki ne sme neopaženo mimo nas. Zdravljica, čeprav naša himna šele tri desetletja, ima bogato preteklost in izjemno sporočilnost. Spremljala nas je na naši poti v samostojnost, in sicer vse od prelomne »Pomladi narodov« leta 1848, preko Majniške deklaracije leta 1917, pa vse do burnega osamosvojitvenega obdobja v 80-ih letih, ko je povsem spontano in nekako logično dobila svoje mesto v slovenski republiški ustavi. S tem je bila njena združevalna in povezovalna vloga, ki jo je opravljala vse od svojega nastanka, tudi formalno priznana in potrjena.

Naša himna opeva vrednote kot so svoboda, bratstvo, optimizem, enakopravnost ter mirno sožitje med narodi. Vrednote, ki so za složno, uspešno, enotno in v prihodnost usmerjeno družbo nepogrešljive. Njeno temeljno sporočilo je bilo ob nastanku morda res nekoliko pred svojim časom, a danes, v času težke preizkušnje, s katero se spopadamo, je to sporočilo še kako pomembno in aktualno. Prav omenjene vrednote so namreč tiste, zahvaljujoč katerim smo skupaj zmožni prebroditi tudi najhujše krize in največje izzive.

Drage državljanke in državljani,

država niso le institucije ali politika, država smo v prvi vrsti njeni ljudje, prav vsak izmed nas. Zato je tudi himna, kot eden izmed državni simbolov, pravzaprav simbol vseh nas. Je naše vezivno tkivo, ki nas povezuje in združuje, nam daje občutek pripadnosti in krepi našo vero v skupnost. Bodimo torej ponosni na našo himno, kot smo vsakokrat, ko jo slišimo na raznih športnih in drugih tekmovanjih doma in po svetu, ko se veselimo uspehov vseh naših predstavnikov. Večkrat si jo zapojmo tudi doma. Prepustimo, da v nas zbudi čustva ponosa, povezanosti in ljubezni do naše domovine in soljudi. In naj nam bodo vrednote, ki jih opeva, torej enakost, svoboda, bratstvo, medsebojno spoštovanje in optimizem, sam pa k temu dodajam tudi solidarnost in človečnost, še dodaten navdih v tem kriznem času.