DZ - Razstava Prelomnica trenutka

Razstava Prelomnica trenutka

Datum objave: 07.04.2020

8. aprila 2020 obeležujemo 30. obletnico prvih demokratičnih, večstrankarskih, neposrednih, tajnih in svobodnih volitev. V preddverju velike dvorane Državnega zbora gostuje razstava Prelomnica trenutka.8. aprila 2020 obeležujemo 30. obletnico prvih demokratičnih, večstrankarskih, neposrednih, tajnih in svobodnih volitev.  V preddverju velike dvorane Državnega zbora gostuje razstava Prelomnica trenutka. 

Razstavljenih je 31 črnobelih fotografij, ki dokumentarno sledijo dogodkom, ki so se zvrstili v sredo, 9. maja 1990, na dan ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske Skupščine Republike Slovenije. Na razstavi so dodatno razstavljeni tudi plakati s Sestavo skupščine Republike Slovenije neposredno po izvolitvi (PDF 1,3 MB) in seznamom izvoljenih delegatov vseh treh zborov - Družbenopolitičnega zbora (PDF 66 K), Zbora občin (PDF 64 K) in Zbora združenega dela (PDF 65 K).

Stalna razstava Prelomnica trenutka avtorjev Toneta Stojka (iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije), Srdjana Živulovića - Boba in Joca Žnidaršiča je sicer postavljena v prvem nadstropju zgradbe na Tomšičevi ulici.

 

Naslov razstave "Prelomnica trenutka" je vzet iz slavnostnega govora (PDF 3,9 MB) predsednika dr. Franceta Bučarja. Skupno zasedanje vseh treh zborov je vodil najstarejši poslanec Karel Franko, ki se mu je kasneje pridružil dr. Ludvik Toplak. Za predsednika skupščine (protikandidat je bil Jožef Školč) je bil izvoljen dr. France Bučar, ki je v nastopnem govoru poudaril: "S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja." Podpredsednika skupščine sta postala Vane Gošnik in Vitodrag Pukl. Ob koncu zasedanja so prisegli tudi predsednik in člani predsedstva Republike Slovenije Milan Kučan, Ciril Zlobec, dr. Dušan Plut, dr. Matjaž Kmecl in Ivan Oman. Nagovor predsednika predsedstva Milana Kučana je bil tolmačen v govorico gluhih.

Na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 so bili v Družbenopolitični zbor tridomne Skupščine Republike Slovenije izvoljene delegatke in delegati naslednjih političnih strank:

- Koalicija Demos:

 Slovenski krščanski demokrati,

 Slovenska kmečka zveza – Ljudska stranka,

 Slovenska demokratična zveza,

 Zeleni Slovenije,

 Socialdemokratska stranka Slovenije in

 Obrtniška zveza Slovenije – Liberalna stranka,

- Stranka demokratične prenove,

- Zveza socialistične mladine Slovenije in

- Socialistična stranka Slovenije.

Od 240 sedežev v treh zborih jih je združena opozicija Demos zasedla 126. Delegati Zbora občin so za predsednika izvolili krščanskega demokrata mag. Iva Bizjaka, za podpredsednika pa socialista Janeza Lukača. V Zboru združenega dela je bil za predsednika izvoljen neodvisni Jože Zupančič, za podpredsednika pa Bogo Rogina, član Slovenske obrtno-podjetniške stranke. Predsednik Družbenopolitičnega zbora je postal dr. Ludvik Toplak iz Slovenske kmečke zveze, podpredsednik pa Anton Peršak iz Slovenske demokratične zveze.

***

Ob 30. obletnici večstrankarskih volitev je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na začetku 34. izredne seje Državnega zbora nagovoril poslanke in poslance. Med drugim je dejal: 

"Z volitvami, katerih obletnice se spominjamo danes, smo pred tremi desetletji odprli novo poglavje slovenske zgodovine in stopili na negotovo, neznano, težko, a nedvomno pravo pot. Stopili smo na pot svobode, samostojnosti in demokracije.

V preteklih treh desetletjih smo veliko dosegli, šli skozi marsikatero preizkušnjo ter se soočili s številnimi izzivi. Ne glede na to, kako težke so bile te preizkušnje, pa smo iz njih izšli močnejši in bolj izkušeni.

Naj nam torej skorajšnja 30-letnica zgodovinskih večstrankarskih volitev ne služi le v spomin na prelomnost dogodka samega, ampak naj nam bo v tem težkem obdobju tudi v navdih in upanje za prihodnost."

Preberite nagovor v celoti.

***

Obveščamo vas, da ogledi v Državnem zboru trenutno niso možni, zato vas vabimo na spletni ogled razstave.