DZ - Skupni sprejem ob 25. obletnici Državnega zbora in Državnega sveta

Skupni sprejem ob 25. obletnici Državnega zbora in Državnega sveta

Datum objave: 20. 10. 2017

Sprejem je bil danes v preddverju velike dvorane Državnega zbora.Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Državnega sveta Mitja Bervar sta ob 25. obletnici delovanja Državnega zbora in Državnega sveta danes sprejela nekdanje predsednike Državnega zbora in Državnega sveta, poslanke in poslance Državnega zbora, svetnice in svetnike Državnega sveta ter sodelavke in sodelavce Državnega zbora in Državnega sveta.

V priložnostnem nagovoru je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez poudaril, da s tokratnim slavnostnim dogodkom obeležujemo 25-letnico institucij, tako Državnega zbora, Državnega sveta in predsednika republike, ki so bile 23. decembra 1992 konstituirane na podlagi nove ustave. Vsak mandat doslej je bil zagotovo poseben, izzivalni pa so tudi sedanji problemi, ki jih še vedno zaznamujejo tako privrženost človekovim pravicam in pravni državi kot tudi dialogu. Srečanje je označil kot posebno tudi zato, ker poteka skupaj z Državnim svetom in ga zaznamuje dvodomnost, ki je bila v preteklosti dostikrat na prepihu in tudi različno razumljena. Svoj nagovor je sklenil z zahvalo službam Državnega zbora in Državnega sveta ter povabilom k udeležbi na preostalih dogodkih, s katerimi oblikujemo ta delovni, a hkrati tudi svečani jubilej.

V kulturnem programu so nastopili dijakinje in dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Tilen Udovič (solo petje), Ela Krstić (violina), Ana Verdinek (violina) in Lara Gorše (klavir) pod mentorstvom Edite Garčević Koželj in Zorana Bičanina. Ob himni so izvedli še dela Maurica Moszkowskega: Suita v g-molu, 1. Allegro moderato in 2. Allegro energico.