DZ - 31 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji

31 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji

Datum objave: 08.04.2021


Foto: Arhiv Državnega zbora in RTV SLO

8. aprila 2021 mineva 31 let od prvih demokratičnih, večstrankarskih, neposrednih, tajnih in svobodnih volitev. Volili smo predsednika in člane Predsedstva Republike Slovenije ter delegate v Zbor občin in Družbenopolitični zbor Skupščine Republike Slovenije.

Volitve so v tridomno Skupščino Socialistične Republike Slovenije potekale v več delih, in sicer 8. in 12. aprila, drugi krog pa 22. aprila 1990. Kar 4135 volišč je po vsej Sloveniji odprlo vrata volivcem, ki so po dolgih desetletjih spet lahko svobodno, tajno in demokratično volili.

Volilna udeležba je bila visoka, kar 83,5 %. Poslanske mandate v Skupščini Republike Slovenije je dobilo devet strank: članice Demosa (Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska stranka Slovenije, Slovenska kmečka zveza-Ljudska stranka, Zeleni Slovenije, Slovenski krščanski demokrati, Liberalna stranka), Liberalno-demokratska stranka, Socialistična stranka Slovenije in Stranka demokratične prenove ter predstavnika narodnostnih skupnosti in nekaj neodvisnih kandidatov. V Družbenopolitičnem zboru je zmagala koalicija Demokratična opozicija Slovenije, posamično pa Stranka demokratične prenove.

Skupščina Republike Slovenije se je konstituirala mesec dni po volitvah. Prve seje zborov so bile 7., 8. in 9. maja 1990.

Z demokratičnimi volitvami in s konstituiranjem večstrankarske skupščine so bile dane formalne možnosti osamosvojitvenega procesa in začelo se je novo obdobje Slovencev in slovenske države.

***

Leta 2010 smo pripravili kratek dokumentaren film o dogajanju volilnega dne in o času v pričakovanju razglasitve rezultatov. Utrip so vestno beležile kamere TV Slovenija in s pomočjo arhivskih prispevkov njihovih novinarjev se spomnimo tako temeljitih organizacijskih priprav, ki so potekale v ozadju, kot tudi odgovornega dogajanja na voliščih po državi.  Slovenski dopisniki iz tujine so poročali o zadržanih odzivih: razumljivo, demokratizacija je bila takrat še proces, ki ni vzbujal polnega zaupanja. Vsem na očeh je nastajala zgodovina, na katero smo danes upravičeno ponosni. (Posnetek si lahko ogledate s klikom na spodnjo fotografijo.)

 

Ustanovno zasedanje v veliki dvorani

Ustanovno zasedanje v veliki dvorani (avtor: Tone Stojko)

Ustanovna seja novoizvoljene večstrankarske Skupščine Republike Slovenije

Ustanovna seja novoizvoljene večstrankarske Skupščine Republike Slovenije (avtor: Tone Stojko)