DZ - 1. slavnostna seja Odbora za obrambo ob 25. obletnici zmage v vojni za Slovenijo

1. slavnostna seja Odbora za obrambo ob 25. obletnici zmage v vojni za Slovenijo

Datum objave: 07.07.2016

Seja se je začela ob 16. uri v veliki dvorani Državnega zbora.


Dokumenti
TV prenos

Predlog dnevnega reda:

1. Obeležitev 25-letnice zmage v vojni za Slovenijo

***

Slavnostno sejo je vodil predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič, ki je imel pozdravni nagovor. Uvodni nagovor je imel podpredsednik Odbora za obrambo Marjan Dolinšek, ki je med drugim dejal:

"Je čas vojne in čas miru. Kaj pomeni mir, se zavemo šele takrat, ko ga ni več in ko nastopi vojna. In mi to vemo. Imeli smo vojno, vojno za samostojnost naše komaj rojene domovine, države Republike Slovenije. Res, da je bila vojna kratka, vendar še ta je bila predolga in nepotrebna. Pomembnost vojn in spopadov se ne meri po trajanju, ampak po učinkovitosti in končnem rezultatu. Rezultat je bil znan, povsem jasen in nedvoumen. Zmaga je bila naša, poraženec je bil znan. Vsak, ki danes temu oporeka in celo posmehljivo gleda na takratne dogodke, kaže svoje neznanje in nespoštovanje do enega ključnih poglavij naše zgodovine."

Preberite govor v celoti.

***

Slavnostni govorec je bil Janez Janša. Med drugim je dejal:

"V zgodovini vsakega državotvornega naroda obstaja točno določen čas, ki je omogočil, da je neki narod postal suveren, sam svoj gospodar. Takšen čas, običajno vezan na dogodke, ki so omogočili osamosvojitev in postavitev na svetovni zemljevid oziroma mednarodno priznanje, narodi častijo kot nekaj »svetega«, mu posvečajo državne praznike, po njem in dogodkih iz njega poimenujejo mesta, trge, ulice ali odlikovanja. Takšen čas veže nase pozitiven odnos večine državljanov oziroma pripadnikov naroda. Takšen čas predstavlja vrednotno središče naroda. Za nas, Slovence, je to čas osamosvajanja.  Znotraj tega časa, ki se v svoji zgodovinski končnici razteza od leta 1987 do leta 1992,  posebej izstopajo dnevi vojne za Slovenijo. To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo vse na kocki. Samostojna in evropska prihodnost Slovencev,  demokratična ureditev, naša vera in postave, blaginja in naša življenja. To so bili dnevi, ko se je − maja 1990 razoroženi − narod znova postavil za svoje pravice, razglasil samostojno Slovenijo in se uprl agresiji JLA."

Preberite govor v celoti.

V kulturnem programu je nastopil pevski zbor Cantabile.