DZ - Predsednik Državnega zbora Zorčič sprejel predstavnike Študentske organizacije Slovenije

Predsednik Državnega zbora Zorčič sprejel predstavnike Študentske organizacije Slovenije

Datum objave: 26.04.2021

Pogovor se je začel ob 12.uri v salonu 217. 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je danes, 26. aprila 2021, ob ponovnem odprtju visokošolskih zavodov sprejel predstavnika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), predsednika Andreja Pirjevca in generalnega sekretarja Alena Brkića. Predstavila sta mu vsebino novega Zakona za urejanje položaja študentov.

Sogovorniki so se strinjali, da so bili študentje v času epidemije ena izmed bolj spregledanih in prizadetih družbenih skupin. Tudi zato so na ŠOS pripravili Predlog zakona za urejanje položaja študentov, (ZUPŠ-1), ki vključuje zakonodajne spremembe z različnih področij življenja mladih. Pirjevec je opozoril na negativno diskriminacijo študentov, ki jo je razgalila epidemija, pri čemer bi z novim zakonom skušali odpraviti sistemske pomanjkljivosti obstoječe ureditve predvsem na področju štipendiranja, študentskega bivanja, subvencioniranja študentske prehrane in področja zdravstvenega varstva. Želeli bi, da predlog zakona v zakonodajni postopek vloži predsednik Državnega zbora, s čim večjo podporo ostalih poslank in poslancev. V ta namen bodo poslanskim skupinam takoj po praznikih predstavili osnutek predloga zakona. 

Ob koncu srečanja je predsednik Zorčič podprl nadaljnje aktivno vključevanje študentov v reševanje perečih družbenih problemov in pri tem izpostavil tudi pomen ustrezne obravnave psihosocialnih posledic in bremen epidemije za mlade.