DZ - Sprejem ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS

Sprejem ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS

Datum objave: 08.05.2020

Ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič v petek, 8. maja 2020, ob 10. uri sprejel tedanja predsednika Družbenopolitičnega zbora dr. Ludvika Toplaka in Zbora občin mag. Iva Bizjaka.Ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine Republike Slovenije je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič v petek, 8. maja 2020, sprejel tedanja predsednika Družbenopolitičnega zbora dr. Ludvika Toplaka in Zbora občin mag. Iva Bizjaka. Na sprejem je predsednik Državnega zbora povabil tudi tedanjega predsednika Zbora združenega dela Jožeta Zupančiča, vendar se je opravičil. Sprejema se je udeležila še generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

V pogovoru s predsednikom Državnega zbora sta tedanja predsednika zborov obudila spomin na dogajanje v začetku 90ih let prejšnjega stoletja, natančneje na 7., 8. in 9. maj 1990, ko so se na ločenih konstitutivnih sejah vseh treh zborov, Družbenopolitičnega zbora, Zbora občin in Zbora združenega dela prvič zbrali novoizvoljeni delegati prve večstrankarske Skupščine Republike Slovenije. Prva skupna seja vseh zborov Skupščine Republike Slovenije, torej njena konstitutivna seja, pa se je začela 9. maja in se zaključila 10. maja 1990 v jutranjih urah. Za predsednika Skupščine je bil na njej izvoljen dr. France Bučar.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v pogovoru uvodoma dejal, da smo sicer v Državnem zboru želeli obletnico tako pomembnega zgodovinskega dogodka obeležiti s slovesnim dogodkom, vendar so nam to preprečile aktualne razmere ob soočanju z virusno epidemijo, katerim se je moral z različnimi ukrepi prilagoditi tudi Državni zbor. Kljub temu pa je pomembno, da se tudi v teh časih spomnimo, je nadaljeval Zorčič in pri tem uporabil besede dr. Ludvika Toplaka, »rojstva naše parlamentarne demokracije«. Mag. Ivo Bizjak je dejal, da se je vedno spraševal, kako so mogli v dveh letih in pol delovanja skupščine sprejeti toliko zelo pomembnih odločitev, ki so vodile k osamosvojitvi in postavitvi temeljev drugačni ureditvi, čeprav se vsi vedno niso strinjali o vsem, so pa soglašali o bistvenem, kadar je bilo treba. Nekaj več te pripravljenosti, je prepričan mag. Bizjak, bi verjetno bilo pričakovati v vsaki parlamentarni demokraciji. Dr. Ludvik Toplak pa je med drugim izpostavil mnenje, da tudi danes obstaja veliko pomembnejših vprašanj od ideoloških delitev, ki so se kazala že takrat pred tremi desetletji, ki bi se jim morali posvetiti. To so po njegovih besedah predvsem razvojna vprašanja.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v zaključku pogovora dejal, da nas različnost bogati, vendar pa je odgovornost politike, da ob pomembnih trenutkih oz. dogodkih, stopi skupaj, da morda pogleda nazaj na dogodke, kot je konstituiranje skupščine pred 30imi leti in da na podlagi teh izkušenj ravna tudi v konkretni zadevi, je zaključil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Po pogovoru je predsednik Državnega zbora gosta povabil na ogled razstave Prelomnica trenutka avtorjev Toneta Stojka (iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije), Srdjana Živulovića - Boba in Joca Žnidaršiča, ki je začasno postavljena v preddverju velike dvorane Državnega zbora. Razstava sicer stalno domuje v prvem nadstropju parlamentarne zgradbe na Tomšičevi ulici. 

Razstavljenih je 31 črno-belih fotografij, ki dokumentarno sledijo dogodkom, ki so se zvrstili v sredo, 9. maja 1990, na dan ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske Skupščine RS.