DZ - V otroški TV oddaji o Državnem zboru in državnih simbolih

V otroški TV oddaji o Državnem zboru in državnih simbolih

Datum objave: 18.05.2021Priljubljena voditelja Nika (Rozman) in Nik (Škrlec) v okviru razvedrilne mladinske televizijske oddaje Sobotni krompir v svojo družbo in v skupnost mladih gledalcev in gledalk prek televizijskih zaslonov in družbenih omrežij ob sobotah dopoldne vabita zanimive znane in manj znane goste, kjer se lotevata zabavnih in aktualnih tem. V soboto, 8. maja 2021 sta v oddajo povabila predstavnika Državnega zbora.

V luči bližajoče se 30. obletnice nastanka samostojne in neodvisne Republike Slovenije, je bila ena izmed tem oddaje spoznavanje državnih simbolov. V priljubljeni razvedrilni oddaji za mlade je nastopil vodja Raziskovalno-dokumentacijskega sektorja mag. Borut Peršolja.

V pogovoru z voditeljema je predstavil državne simbole (grb, zastava in himna), pravilno postavitev in izobešanje državne zastave, predstavil zgodovinsko ozadje nastajanja in oblikovanja državnih simbolov in omenil različne priložnosti za izobešanje zastave (državni prazniki, označitev državnih insitucij). V oddaji so se prepletale nekatere zanimivosti iz dela Državnega zbora, ki so zanimale gledalce – na primer, koliko zastav je izobešenih v Državnem zboru, kaj se zgodi z odsluženimi zastavami, kako se zaposliti v Državnem zboru.

Televizijska oddaja Sobotni krompir je potekala v živo, mladi gledalci pa so se ekipi Otroškega in mladinskega programa Televizije Slovenija aktivno pridružili tudi prek družbenih omrežij.

Sodelovanje v oddaji je bila za Državni zbor priložnost za predstavitev prizadevanj za razvoj Izobraževalnega programa Državnega zbora za otroke, mladostnike in mlade. Ta naj bi odgovoril na izzive demokratičnega deficita, ki se kaže v nezadostnem poznavanju ureditve in delovanja državnih organov, volilni abstinenci, upadanju interesa za politično delovanje ter nezaupanju v politične stranke in predstavniško demokracijo.

Povezava do oddaje (začetek pri 7:30):
https://4d.rtvslo.si/arhiv/krompir/174774133)