DZ - V Državnem zboru obeležili svetovni dan otroka

V Državnem zboru obeležili svetovni dan otroka

Datum objave: 18. 11. 2017

Obeležitev je bila ob 13.45.V sklopu obeležitev 25. obletnice Državnega zbora in svetovnega dne otroka je v ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 13. 45 v preddverju velike dvorane Državnega zbora potekalo odprtje razstave Ustava v stripu, avtorja Zorana Smiljanića, in lutkovna predstava Zvezdica zaspanka (PDF 359 KB) v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika.

 

Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen najmlajšim, pri čemer smo povabili tudi otroke iz najranljivejših sredin – varovance Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Zveze prijateljev mladine Slovenije, obiskali pa so nas tudi učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik iz Ljubljane ter otroci zaposlenih v Državnem zboru in na Ustavnem sodišču.

Zbrane sta uvodoma nagovorila predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednica Ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat. O projektu Ustava v stripu je spregovoril avtor ilustracij Zoran Smiljanić.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je mladim obiskovalcem izrekel iskreno dobrodošlico v Državnem zboru. Povedal jim je, da ob tej priložnosti praznujemo kar dva pomembna dogodka, 25. obletnico Državnega zbora in svetovni dan otroka, kar v Državnem zboru obeležujemo tudi z izdajo Ustave v stripu. Izbor 60 členov Ustave je nastal že leta 2011 v sodelovanju Državnega zbora in Ustavnega sodišča, tiskana in dopolnjena različica pa je luč sveta ugledala letos, je povedal dr. Brglez in ob tem izrazil posebno veselje, da je Ustavo v stripu zasnoval in narisal priznani stripar Zoran Smiljanić, ki jo je znal približati tako mlajšim kot starejšim bralcem, za kar se mu je tudi iskreno zahvalil.

Otroke je zatem nagovorila tudi predsednica Ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat, ki je dejala, da je ilustrirana Ustava zanimiv, igriv in mestoma hudomušen prikaz tistega, kar nam je vsem skupno. Izrazila je upanje, da jo bodo mladi nadobudneži v roke vzeli tudi kot odrasli in da bodo takrat še vedno živeli v miru in prijateljstvu drug z drugim.

 

 

***

Ustava v stripu

Leta 1991 smo v Republiki Sloveniji dobili nova, demokratična pravila – Ustavo Republike Slovenije. Na ta temeljni dokument se velikokrat sklicujemo, le malokdo pa ga resnično dobro pozna. Ob 20-letnici, 2011, je v sodelovanju med Državnim zborom in Ustavnim sodiščem nastala Ustava v stripu, ki trenutno vsebuje izbor približno šestdesetih členov ustave (vseh skupaj je 176).

Ustava ves čas lovi korak z duhom časa, zato se – čeprav »s tresočo roko«, kot radi rečemo – stalno dopolnjuje in posodablja. Te spremembe s tanko črto izostruje tudi Zoran Smiljanić, ki je s stripovsko govorico pravniško zapletene reči naredil zanimive, poučne in zabavne – tudi za mlade, ampak ne samo za njih.

Ustava v stripu je dostopna v elektronski obliki na spletnem portalu Državnega zbora in Ustavnega sodišča, poslej pa tudi v knjižni obliki. Gre za inovativen in zanimiv pripomoček, s pomočjo katerega se lahko učimo demokracije in aktivnega državljanstva.

Zoran Smiljanić
Avtor stripov, ilustrator, scenarist in publicist, risarski pripovedovalec dolgih zgodb. Znan po angažiranih, provokativnih in polemičnih stripih 1945, Hardfuckers, 1991 in 1943 ter po umirjenih, a odmevnih objavah: Družinske zgodbe, Junak, Railroad Crossing, Meksikajnarji ... Najbrž najboljši poznavalec slovenske ustave med ilustratorji.

Projekt Ustava v stripu je nastal v letu 2011, dopolnjen pa je bil v letih 2014, 2016 in 2017.

***

Razstava je v preddverju Državnega zbora na ogled od ponedeljka, 20. novembra do vključno petka, 24. novembra 2017. Ogled razstave je mogoč ob delavnikih, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov. Vljudno vabljeni!

***

Društvo Marionetno gledališče Jurček
Knapovski lutkarji so leta 1947 postavili na oder prvo marionetno predstavo Začarani gozd, kasneje še skoraj trideset predstav. Po tridesetih letih so poskusili gledališče popestriti z ročnimi lutkami in javajkami, ampak jim ni šlo od rok. Nato sledi kratko obdobje kulturnega molka, lutke so bile skoraj pozabljene, dokler jih nista Zasavski muzej in Občina Hrastnik 1993 restavrirala in razstavila kot eksponate v Muzeju Hrastnik. V muzeju pa so na majhnem odru nekdanji lutkarji spet začeli uprizarjati klasične lutkovne predstave, ki otrokom pričarajo pravljice takšne, kot so bile včasih. Leta 2010 so ustanovili Društvo Marionetno gledališče Jurček, ki ohranja bogato kulturno dediščino in nadaljuje tradicijo knapovskih marionet.

Udeležujejo se Območnih srečanj lutkovnih skupin Javnega sklada za kulturne dejavnosti, za lutkovno predstavo ŽOGICA NOGICA so leta 2014 prejeli zlato plakato. Na oder so postavili deset predstav: Rdeča kapica, Mojstrov kozel, Jurček zdravnik,  Janko in Metka, Sovji grad, Vragov svak, Žogica Nogica, Mizica pogrni se, Butalci in Zvezdica Zaspanka.