DZ - Obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo

Obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo

Datum objave: 30.12.2020V Državnem zboru smo 23. decembra 2020 s slavnostno sejo ob dnevu samostojnosti in enotnosti obeležili 30. obletnico plebiscita za samostojno Slovenijo.

Plebiscit o samostojnosti Slovenije je potekal 23. decembra 1990, na njem so slovenski volivci odločali o vprašanju:

»Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Po Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki ga je Skupščina Republike Slovenije sprejela 6. decembra 1990, se je morala, da bi plebiscit uspel, ZA samostojno Slovenijo opredeliti več kot polovica vseh volilnih upravičencev. Plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotkov volilnih upravičencev. 1.289.369 udeležencev plebiscita oziroma 95 odstotkov se jih je odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo, kar predstavlja 88,5 odstotkov vseh takratnih volilnih upravičencev v Republiki Sloveniji. Rezultate plebiscita je Skupščina svečano razglasila 26. decembra 1990.

Pred letošnjo slavnostno sejo je v preddverju velike dvorane potekalo slovesno odprtje interaktivnega zaslona, navzoče so ob tem nagovorili predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar in predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik.

Državi zbor je na zaslonu pripravil vsebine, posvečene plebiscitu za samostojno Slovenijo kot tudi nizu 30-ih obletnic dogodkov, ki so tlakovali slovensko pot v samostojnost. Obiskovalcem je na ogled poimenski pregled fotografij vseh 240 delegatov slovenske osamosvojitvene skupščine in sestava njenih treh zborov: Družbeno političnega zbora, Zbora občin in Zbora združenega dela.

 

 

 

Ob 30. obletnici plebiscita je Državni zbor pripravil tudi priložnostni znamki in značko. Z izdajo znamk želimo poudariti zgodovinski pomen plebiscita in povezanost osamosvojitvene skupščine z Državnim zborom.

Motiv na znamki Plebiscitna glasovnica izhaja iz faksimila Plebiscitne glasovnice, ki ji je dodana oblikovalska prvina v modri barvi obkrožitve besede DA.

 

Motiv priložnostne znamke Parlamentarno poslopje je pogled na južno pročelje Glanzove stavbe, v kateri je osamosvojitvena skupščina razglasila rezultate plebiscita in sprejela Temeljno ustavno listino, s katero je razglasila samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije. Danes v stavbi zasedata Državni zbor in Državni svet.

 

Motiv značke Glasovnica je izbor posameznih prvin iz faksimila glasovnice. Dodana sta oblikovalska prvina v modri barvi obkrožitve besede DA in napis v desnem spodnjem kotu 1990-2020. Značka, velikosti 32 x 25 mm, ima magnet za pritrditev, za slavnostni izgled je bila izdelana tudi posebna darilna kartonasta škatlica.