DZ - Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je udeležil virtualne Konference predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic EU

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je udeležil virtualne Konference predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic EU

Datum objave: 10.05.2021Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v ponedeljek, 10. maja 2021, udeležil Konference predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic Evropske unije in Evropskega parlamenta (EUSC), ki je zaradi epidemioloških razmer potekala preko video povezave. 

Konferenca že tradicionalno poteka enkrat letno in je namenjena izmenjavi informacij in krepitvi parlamentarnega nadzora nad vsemi področji, ki sodijo v pristojnost Evropske unije. Organizira jo parlament države članice, ki je Svetu Evropske unije predsedovala v drugi polovici predhodnega koledarskega leta. Gostitelj tokratne konference je bil tako parlament Zvezne republike Nemčije. 

Uvodna nagovora na konferenci sta imela predsednik Bundestaga dr. Wolfgang Schäuble in predsednik Bundesrata dr. Reiner Haseloff, v nadaljevanju pa je bila konferenca razdeljena na dva tematska sklopa:
 
1.    Digitalizacija in spreminjajoča se javna sfera – izzivi in priložnosti za predstavniško demokracijo,
2.    Sprejem poročil o medparlamentarnem sodelovanju:
       a.    Dopolnjeno poročilo o okrepljenem medparlamentarnem sodelovanju s pomočjo modernih tehnologij;
       b.    Poročilo delovne skupine o novih/posodobljenih smernicah za medparlamentarno sodelovanje.

Predsedniki parlamentov so v okviru prvega tematskega sklopa konference izmenjali mnenja o digitalizaciji, ki je zajela že številna področja našega življenja in bo v prihodnosti vodila do temeljnih sprememb v gospodarstvu, vladi, družbi. Strinjali so se, da digitalizacija predstavlja velik izziv predstavniški demokraciji, hkrati pa parlamentom nudi nove priložnosti. Digitalizacija tako uvaja nove oblike sodelovanja, omogoča možnost odprtih razprav, omogoča boljšo udeležbo državljanov, hkrati pa kaže tudi senčne strani, kot so lažne novice, kibernetska nevarnost, monopoli internetnih podjetij, itd.  

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v razpravi izpostavil, da digitalizacija ni le tehnični ali ekonomski proces, temveč je tudi družbeni proces, ki se je močno dotaknil tudi vseh parlamentov. Izrazil je zadovoljstvo, da smo se v Državnem zboru uspešno odzvali na izzive, ki jih je postavila epidemija covid-19. Hitro smo se privadili na oddaljeno delovanje ter vzpostavili svoj avdio konferenčni sistem, ki poslancem med drugim omogoča sodelovanje na sejah na daljavo, je dejal Zorčič.  

Digitalizacija prinaša veliko novosti in tudi nekatere dobre strani, ne le za predstavniško demokracijo temveč tudi za neposredno demokracijo. Pri čemer pa se moramo zavedati tudi vseh tveganj, meni Zorčič, ki verjame, da neposredna demokracija v dobi digitalizacije lahko krepi svojo vlogo, vendar pa to ne sme biti na račun predstavniške demokracije. Pomembno je, da je vsakomur zagotovljen enak dostop do digitalnih storitev in omogočena svobodna volja. Dejstvo je, da se družba spreminja in da rada konzumira hitre novice in informacije, na regulativi pa je, da spodbuja bolj analitičen pristop in več razprave. In tu nas čaka še relativno veliko izzivov, je dejal Zorčič, ki meni, da bo treba omejiti tudi družbeno moč in vpliv tehnoloških gigantov in se ne zanašati zgolj na njihova pravila uporabe produktov.

V drugem sklopu konference so predsedniki parlamentov sprejeli posodobljene smernice za medparlamentarno sodelovanje, ki temeljijo na uporabi moderne tehnologije. Uporaba slednjih se je še posebej izkazala v času epidemije in bo prispevala k bolj odprtem, dostopnem in odgovornem parlamentarnem delu. 

Z zaključkom tokratne Konference predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic Evropske unije in Evropskega parlamenta enoletno predsedovanje prevzema Slovenija oziroma Državni zbor in Državni svet. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je ob tej priložnosti izrazil upanje, da bosta konferenci generalnih sekretarjev parlamentov, ki bo predvidoma konec januarja 2022, in konferenca predsednikov parlamentov, ki bo predvidoma aprila 2022, potekali v živo in da se bodo parlamentarci lahko srečali v Sloveniji. 

Današnje konference se je udeležila tudi generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar, ki se je marca 2021 udeležila video srečanja generalnih sekretarjev nacionalnih parlamentov držav članic EU in Evropskega parlamenta, ki je bilo namenjeno pripravi dnevnega reda konference predsednikov parlamentov.

Več informacij o konferenci najdete na spletni povezavi parlamentarne dimenzije nemškega predsedovanja – tukaj.

***

Ob robu konference je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič imel tudi ločen dvostranski video pogovor s predsednikom estonskega parlamenta Jürijem Ratasom.

Predsednika parlamentov sta se strinjala, da državi dobro sodelujeta na različnih področjih skupnega interesa, obstaja pa še veliko priložnosti za nadgradnjo sodelovanja. Pri tem je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič izpostavil okrepitev medparlamentarnega sodelovanja, h kateremu lahko po njegovih besedah prispevata tudi parlamentarni skupini prijateljstva. Ob tej priložnosti je predsednik estonskega parlamenta predsednika Zorčiča povabil tudi na prvi virtualni parlamentarni forum pobude tri morja (3SI), ki bo potekal 3. junija 2021, in bo po besedah Ratasa lahko priložnost za dodatno okrepitev odnosov med parlamenti.