DZ - 30. obletnica sprejema zadnjega paketa osamosvojitvenih zakonov

30. obletnica sprejema zadnjega paketa osamosvojitvenih zakonov

Datum objave: 5. 6. 20215. junija 1991 so delegatke in delegati takratne Skupščine Republike Slovenije obravnavali in sprejeli še zadnji paket zakonov na poti k samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji.

Sprejeli so zakone o državljanstvu, tujcih, potnih listinah, zunanjih zadevah, carinski službi, deviznem poslovanju, Banki Slovenije in druge zakone, pomembne za vzpostavitev in delovanje države. Zakoni so začeli veljati 25. junija 1991, na dan, ko je bila razglašena Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki je dokončno prekinila vezi s Socialistično federativno republiko Jugoslavijo.

Slovenski narod je v procesu osamosvajanja Slovenije dokazal, da je zmožen tvornega sodelovanja in velike mere enotnosti, s katero smo tudi  kasneje, po osamosvojitvi, lahko dosegli kar nekaj ključnih ciljev, ki smo si jih zadali ter se tako uveljavili tudi v mednarodnem okolju. Pred nami so vedno novi izzivi, med drugim pa bo Slovenija s 1. julijem 2021 že drugič prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Priprave na predsedovanje so tudi v Državnem zboru v polnem teku in prepričani smo, da bodo zastavljeni cilji tudi tokrat uspešno doseženi. 

***

Obeležujemo 30. obletnico zakonodajnega nastajanja samostojne in neodvisne države Republike Slovenije. Spominjamo se prelomnih dogodkov, ki so posredno ali neposredno prispevali k temu, da je Slovenija junija 1991 postala samostojna država, decembra istega leta sprejela novo ustavo in se leto zatem (decembra 1992) na ustanovnem zasedanju zbral prvi sklic Državnega zbora.

Ko obeležujemo to, za slovensko državnost in parlamentarno demokracijo ključno zgodovinsko obdobje, se s spoštovanjem in hvaležnostjo spominjamo vseh, ki so v tistih časih po svojih močeh prispevali k temu, kar uživamo danes – svobodo, samostojnost in demokracijo.