DZ - Predsednik Državnega zbora častni pokrovitelj in uvodni govornik na posvetu Enakost žensk med ustavnimi pravicami in realnostjo

Predsednik Državnega zbora častni pokrovitelj in uvodni govornik na posvetu Enakost žensk med ustavnimi pravicami in realnostjo

Datum objave: 20.12.2016

Posvet se je začel ob 15.30 v veliki dvorani (Tomšičeva).Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je bil danes, 20. decembra 2016, ob 15.30 v veliki dvorani (Tomšičeva) uvodni govornik na posvetu Enakost žensk med ustavnimi pravicami in realnostjo, ki ga ob 25. obletnici sprejetja Ustave RS pripravlja Ženski lobi Slovenije. Predsednik dr. Brglez je bil obenem tudi častni pokrovitelj posveta. V svojem nagovoru je med drugim dejal:

"Priznati si moramo, da smo od časov habsburške zakonodaje, ki je veljala kar do konca druge svetovne vojne in je večino žensk skorajda popolnoma podredila moškemu, naredili ogromno korakov v pravo smer. Glavni so se zagotovo zgodili v času samostojne Slovenije ter v okvirih našega ustavnega in pravnega reda, ki sta prepoznala za ženske škodljive in diskriminatorne učinke stroge dihotomije med javnim in zasebnim. Sodobna politika enakosti spolov tako upošteva in naslavlja vprašanja usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, spodbuja delitve obveznosti med partnerjema v krogu družine ter si prizadeva za pravičnejše urejanje položaja žensk na trgu delovne sile. In zdi se, da smo pri tem uspešni. Slovenija se uvršča med države članice Evropske unije z nadpovprečno stopnjo enakosti spolov. V tej evropski družini smo država z najmanjšo razliko v plačilu med obema spoloma, s čimer se trdno oklepamo enega temeljnih postulatov delovnega prava ter pravne in socialne države.

Seveda pa vse našteto ne pomeni, da sta pot do enakosti spolov ter boj za pravice žensk končana, niti, da si na tem mestu lahko privoščimo postanek. Ravno nasprotno. Pred nami ležijo še mnoga neodgovorjena vprašanja, o katerih v tako kratkem času ni moč spregovoriti. Kako naj država naslovi vso neplačano in mnogim nevidno delo, ki ga praviloma ženske opravijo v domačih gospodinjstvih? Kako naj usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja pravično upošteva naš pokojninski sistem? Kako izkoreniniti zavržno nasilje, ki ga ženske utrpijo izključno na podlagi svojega spola? Odgovore bomo našli le, če bomo z razpravo in predlogi možnih rešitev poskusili čim prej. Zato velja slediti pomenljivim besedam že prej izpostavljene Simone de Beauvoir: »Življenje spremenite še danes. Ne stavite na prihodnost, ukrepajte zdaj, brez odlašanja".

Preberite govor v celoti.

Zbrane je v imenu poslank Državnega zbora nagovorila tudi mag. Alenka Bratušek.

Posvet bo na treh panelih osvetlil nastajanje, uresničevanje in predloge za boljše izvajanje treh členov Ustave, povezanih s pravicami žensk in doseganjem enakosti spolov v Sloveniji.