DZ - Ob 25. obletnici Državnega zbora sprejem koprivskih in hotaveljskih kamnosekov, ki so sodelovali pri gradnji Ljudske skupščine RS

Ob 25. obletnici Državnega zbora sprejem koprivskih in hotaveljskih kamnosekov, ki so sodelovali pri gradnji Ljudske skupščine RS

Datum objave: 26. 10. 2017Državni zbor oktobra, novembra in decembra letos organizira sklop dogodkov, ki so namenjeni obeležitvi 25. obletnice Državnega zbora. S posamičnimi dogodki želimo med drugim poudariti tudi raznolikost naše inštitucije.

V četrtek, 26. novembra 2017, je vodstvo Državnega zbora sprejelo nekatere še živeče kamnarje in kamnoseke iz Koprive na Krasu in iz Hotavelj, ki so sodelovali pri gradnji Ljudske Skupščine Republike Slovenije, današnjega parlamentarnega poslopja. Goste, mojstre, ki so tudi sami dejansko klesali ali pa vgradili kamen in marmor v skupščinsko stavbo in so danes po 60-ih letih prvič ponovno vstopili v poslopje, so pozdravili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, podpredsednika Državnega zbora Primož Hainz in Matjaž Nemec ter generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar. Sprejema se je udeležil tudi avtor knjige Kraški kruh Božidar Premrl.

Po pogovoru so si kamnoseki ogledali parlamentarno poslopje in s tem tudi nekatera svoja dela, prav tako pa tudi prenovljeno plenarno dvorano ter film o gradnji Skupščine, ki je bil pripravljen leta 2009, ob 50. obletnici zgradbe, ter kratek film Kristijana Tavčarja - vizualizacijo Plečnikove Katedrale svobode.

 

 

Več o 25. obletnici Državnega zbora.