DZ - Predsednik Senata Irske na delovnem obisku v Državnem zboru

Predsednik Senata Irske na delovnem obisku v Državnem zboru

Datum objave: 14. 3. 2018

Predsednik Državnega zbora je predsednika Senata Irske sprejel ob 10.15 v salonu 112.



Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v sredo, 14. marca 2018, sprejel predsednika Senata Irske Denisa O'Donovana, ki je na povabilo predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce od 12. do 15. marca 2018 na delovnem obisku v Sloveniji. Predsednika Senata Irske je ločeno na pogovoru danes sprejela tudi Skupina prijateljstva z Irsko pod vodstvom predsednika Skupine Branka Zormana.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v pogovoru s predsednikom Senata Irske izrazil zadovoljstvo nad krepitvijo parlamentarnih vezi, na kar po njegovih besedah kaže tudi nedavno ustanovljena skupina prijateljstva s Slovenijo v irskem parlamentu. Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da bo obisk irske delegacije v Sloveniji, ravno v času praznovanja irskega nacionalnega dneva Sv. Patrika, ki ga praznujejo 17. marca, zagotovo še dodatno spodbudil, že tako dobro sodelovanje med državama. Odnosi med državama so po Brglezovih besedah tudi sicer dobri, in to prav na vseh ravneh sodelovanja.

Osrednjo pozornost v pogovoru sta predsednika sicer namenila prihodnosti Evropske unije, predvsem tematiki Brexita, pri čemer sta bili izpostavljeni vprašanji Severne Irske in zaščita mirovnega procesa. Ocenila sta tudi, da si državi delita številne skupne poglede v okviru Evropske unije ter ob tem poudarila pomen spoštovanja vladavine prava in človekovih pravic.