DZ - Luč miru iz Betlehema v Državnem zboru

Luč miru iz Betlehema v Državnem zboru

Datum objave: 14. 12. 2020

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je predstavnike skavtov sprejel ob 11. uri v preddverju velike dvorane Državnega zbora.



Predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Združenjem bratovščin, Bratovščino odraslih katoliških skavtinj in skavtov in Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo so danes, 14. decembra 2020, v Državni zbor tradicionalno prinesli plamen Luči miru iz Betlehema.

Plamen je sprejel predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in ob tem pozdravil dejstvo, da se je ta božični običaj ustalil v Evropi. Kot je poudaril, je poleg širjenja sporočila miru pomembna predvsem človekoljubna plat te akcije, ki je tradicionalno namenjena pomoči socialno ogroženim otrokom in njihovim družinam.  

»Poleg svetlobe in toplote nam plamen miru v prazničnem času vsako leto prinaša sporočilo, da mora biti naše prizadevanje za mir in solidarnost naša trajna opredelitev, in da ne smemo pozabiti na tiste, ki jim lahko pomoč, razumevanje in ljubezen povrnejo upanje v sočloveka«, je predsednik Zorčič dejal prinašalcem plamena. Po njegovih besedah je zelo pomembno tudi dejstvo, da plamena miru ni ugasnila niti epidemija, ki je dodobra spremenila naše utečene navade. 

Predstavniki skavtskih organizacij, ki letos praznujejo 30. obletnico prvega sprejema Luči miru v domovini, so Državni zbor obiskali z letošnjo poslanico z geslom »Prižgimo bližino«. Sporočilo letošnje poslanice opominja, da sta ljubezen in bližina v teh tesnobnih časih ključnega pomena." Ker vsako majhno dejanje, ki izkazuje bližino, dobroto in ljubezen, danes še veliko bolj sveti in vliva upanje, ne glede na to, kako majhno je", so zapisali v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. 

 

 

Fotografije sprejema  so  na voljo v fotogaleriji  na spletnem portalu Državnega zbora brezplačno ter v polni velikosti. Prosimo vas, da ob uporabi fotografij navedete vir (Državni zbor / ime fotografa).