DZ - Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter prisega novo izvoljenega predsednika republike

Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter prisega novo izvoljenega predsednika republike

Datum objave: 22.12.2012V soboto, 22. decembra 2012, je v veliki dvorani Državnega zbora potekala slavnostna seja ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter prisega novo izvoljenega predsednika republike Boruta Pahorja. Na slavnostni seji je Državni zbor obeležil tudi dvajseto obletnico delovanja.

Slavnostna govornica na seji je bila podpredsednica Državnega zbora Romana Tomc, ki je med drugim dejala:

"V tem trenutku je življenjskega pomena za našo državo in vse nas, da uskladimo različne poglede in dosežemo čim večjo enotnost. Da povrnemo zaupanje v pravno državo, in ne nazadnje, da prebudimo svojo samozavest in se začnemo spet zavedati, da Slovenke in Slovenci znamo in zmoremo."    

Celoten govor lahko preberete tukaj ali v knjižici z vsemi jezikovnimi različicami (PDF 548 KB).

Po prisegi je navzoče nagovoril novo izvoljeni predsednik republike Borut Pahor.

Na seji so bili prikazani izseki iz dokumentarnega filma "20 let Državnega zbora" avtorice dr. Ljerke Bizilj, ki ga je v okviru 20. obletnice Državnega zbora pripravila Televizija Slovenija v sodelovanju z Državnim zborom.

V okviru kulturnega programa so nastopili Pushluschtae in Podokničarji.

Na slavnostno sejo Državnega zbora so bili vabljeni poslanci Državnega zbora, predstavniki Državnega sveta, predstavniki Republike Slovenije, predstavniki drugih držav in številni visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja.

Na slavnostno sejo so bili kot častni gostje vabljeni nekdanji predsedniki Državnega zbora: mag. Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, dr. Pavel Gantar in Ljubo Germič.

Sejo je na svojem tretjem programu prenašala Televizija Slovenija.

***

POTEK SLAVNOSTNE SEJE

 

Ob 18. uri

Slovenska himna (v izvedbi skupine Pushluschtae)

***

Predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant začne slavnostno sejo.

(s predsedniškega mesta)

***

Slavnostni govor podpredsednice Državnega zbora Romane Tomc.

(za govorniškim pultom)

***

Skladba »Zemlja pleše« v izvedbi Kvazi godalnega kvarteta Podokničarji

***

Izseki iz dokumentarnega filma "20 let Državnega zbora"

20 let Državnega zbora
Parlamentarno dogajanje so vseh dvajset let vestno beležile tudi kamere TV Slovenija. S pomočjo arhivskih prispevkov smo se spomnili petih končanih mandatov Državnega zbora in zadnjega, začetega. Slovenski parlament je v ustavi leta 1991 dobil ime Državni zbor, 90 poslank in poslancev, dva od njih predstavljata italijansko oziroma madžarsko narodno skupnost. V Državni zbor je Slovenija prvič volila 6. decembra 1992, vanj pa je kandidiralo več kot 1.500 državljank in državljanov na listah več kot 40 političnih strank.

V zgradbo parlamenta, ki je sredstvo komunikacije z državljani, saj pogojuje samozaupanje, predstavlja državo in reflektira njeno vlogo ter pomen, pokukamo skozi okna na pročelju s Šubičeve ulice. Svoje vtise so (v živo ali z arhivskimi posnetki) strnili tudi vsi dosedanji predsedniki Državnega zbora: mag. Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, dr. Pavel Gantar, Ljubo Germič in dr. Gregor Virant. Spomnijo nas na "strahovito politizacijo in polarizacijo parlamenta", na čas, ko "se je Slovenija dokončno zakonodajno utirjala v Evropsko unijo", kar je "bilo zelo napeto obdobje", kasneje – v času predsedovanja Svetu Evrope – pa "smo odlično predstavljali slovenske barve v tujini". V kratkih dokumentarnih dvanajstih minutah se ozremo tudi na poslovnik, ki Državni zbor dvigne na raven sodobnih evropskih parlamentov, dotaknemo pa se tudi strokovnih služb, informacijske podpore ter obnove spomeniško zavarovane zgradbe (velika dvorana je bila temeljito prenovljena leta 2001).

Film, ki je del daljšega istoimenskega dokumentarnega filma, je nastal v sodelovanju in produkciji TV Slovenija ter Državnega zbora, avtorica filma je dr. Ljerka Bizilj.

***

Skladba »Med iskrenimi ljudmi« v izvedbi Kvazi godalnega kvarteta Podokničarji.

***

Zahvala predsednika Državnega zbora dr. Gregorja Viranta predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Türku za njegovo delo.

***

Prisega in nagovor novo izvoljenega predsednika Republike Boruta Pahorja.

(za govorniškim pultom)

***

Skladba »Pod oknom« (France Prešeren/ Podokničarji) v izvedbi Kvazi godalnega kvarteta Podokničarji.

***

Ob cca. 19. uri

Predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant sklene slavnostno sejo.

***

Sprejem v preddverju velike dvorane Državnega zbora.

 

***

***