DZ - Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je sprejel ministrico za zunanje zadeve Kneževine Andore

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je sprejel ministrico za zunanje zadeve Kneževine Andore

Datum objave: 14.05.2021Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v petek, 14. maja 2021, sprejel ministrico za zunanje zadeve Kneževine Andore Mario Ubach Font.

Sogovornika sta uvodoma ocenila, da so odnosi med državama dobri in se hkrati strinjala, da pa obstaja še veliko možnosti za nadgradnjo odnosov na različnih področjih, med katerimi je ministrica za zunanje zadeve izpostavila interes za sodelovanje na področju gospodarstva, umetne inteligence, kmetijstva in turizma. Predsednik Državnega zbora je pri tem dodal tudi pomen okrepitve medparlamentarnega sodelovanja, ki lahko, tako Zorčič, z izmenjavo izkušenj pri parlamentarnem delu in dobrih praksah, krepi tudi politične vezi med državami. 

Predsednik Državnega zbora in ministrica za zunanje zadeve Kneževine Andore sta med drugim spregovorila tudi o pripravah Državnega zbora na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Kot je ob tem dejal Zorčič, se parlament intenzivno pripravlja na organizacijo dogodkov predsedovanja, nanj pa močno vpliva tudi trenutna epidemiološka situacija, od katere je odvisen način izvedbe predvidenih medparlamentarnih konferenc. Medparlamentarna konferenca delovnih teles, pristojnih za zadeve Evropske Unije – t. i. mali COSAC, ki bo potekala julija, bo po predsednikovih besedah tako potekala preko video povezave, za vse naslednje konference pa upa, da bodo covid-19 razmere dopuščale, da bi lahko potekale v živo. 

Predsednika sta spregovorila tudi o prizadevanjih Andore za sklenitev Pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, pri čemer je ministrica dejala, da bo končna odločitev v Andori sprejeta na referendumu, postopek njegove ratifikacije pa sicer poteka v parlamentu. 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je ministrici ob koncu pogovora zaželel uspešen obisk Slovenije in ob tem izrazil upanje, da se bodo stiki med državama okrepili, sodelovanje med parlamentarci dveh držav, ki tudi zaradi svoje majhnosti delita veliko skupnih pogledov, pa povečalo.