DZ - 30. obletnica Brionske deklaracije

30. obletnica Brionske deklaracije

Datum objave: 07.07.20217. julija pred 30 leti so predstavniki Slovenije, Hrvaške, Jugoslavije in Evropske skupnosti podpisali Brionski sporazum, s katerim se je končala desetdnevna vojna za Slovenijo. 

Pogajanja na Brionih so trajala celih 15 ur, cilj pa je bil ustvariti ustrezne možnosti za mirna pogajanja med vsemi stranmi.

Brionsko deklaracijo so poslanci slovenske skupščine potrdili tri dni kasneje, 10. julija 1991, na skupni seji zborov, in sicer je za glasovalo 189 poslancev, 11 jih je bilo proti, 7 pa je bilo vzdržanih. Z deklaracijo se je slovenska republika zavezala, da bo za tri mesece prenehala izvajati procese osamosvajanja, zato da bi v tem času v mirnih pogajanjih z drugo stranjo našli rešitve za odprta vprašanja in uredili bodoče odnose.

Brionsko deklaracijo lahko danes razumemo kot pomembno politično in diplomatsko zmago v borbi za samostojno Slovenijo.

***
Sklep in izjava Skupščine Republike Slovenije ob obravnavi Brionske deklaracije (PDF 160 KB) sta objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, 12. julija 1991. 

Skupna deklaracija v angleškem in slovenskem besedilu (PDF 410 KB) je objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, 16. avgusta 1991. 

***

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v sredo, 7. julija 2021, ob 11. uri, v parku Vile Podrožnik udeležil slovesnosti ob 30. obletnici sprejema Brionske deklaracije, ki jo je priredil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.