DZ - Predsednik Državnega zbora sprejel člana Evropskega računskega sodišča

Predsednik Državnega zbora sprejel člana Evropskega računskega sodišča

Datum objave: 17. 10. 2019

Uradna predaja poročila je bila ob 14.20 v preddverju velike dvorane.



Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je danes, 17. oktobra 2019, sprejel člana Evropskega računskega sodišča gospoda Sama Jereba, ki mu je predal Letno poročilo Evropskega računskega sodišča za leto 2018.

Samo Jereb se je predsedniku Državnega zbora zahvalil za sprejem in povedal, da so letošnje ugotovitve Evropskega računskega sodišča podobne lanskim, saj so že tretjič zapored podali mnenje s pridržkom glede izvajanja evropskega proračuna. Kar se tiče pravilnosti izvajanja proračuna in pravilnosti vplačil v proračun, je sicer Slovenija gotovo med uspešnejšimi državami članicami, saj so bile zaznane le manjše nepravilnosti. Žal pa velja omeniti, da je bila Slovenija v letu 2018 še edina država članica, ki ni spremljala rezultatov o izvajanju evropskih programov, kar pa je uspela urediti v letošnjem letu, je poudaril Jereb. Pri porabi sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov je Slovenija na šestem najslabšem mestu od držav članic, je dejal Jereb, saj je 2% za evropskim povprečjem. Izrazil je upanje, da se bo tempo črpanja v prihodnjih letih povečal, kar pa je odvisno predvsem od pozornosti, ki jo bomo namenili opredelitvi projektov,  za katere bodo namenjena razpoložljiva sredstva do konca leta 2020.

Predsednik Državnega zbora je izrazil zadovoljstvo, da pri revidiranju slovenskih projektov ni bilo zaznanih večjih nepravilnosti, po drugi strani pa obžaloval, da sredstev še vedno ne črpamo s hitrostjo, s katero bi si želeli. Mag. Židan je sogovornika posebej povprašal o revizijah na temo okoljsko-podnebne problematike, ki ji v Državnem zboru namenjamo čedalje več pozornosti in bo tudi ena osrednjih tem parlamentarne dimenzije našega predsedovanja. Po besedah Sama Jereba Evropsko računsko sodišče veliko deluje na tem področju, zato je takšnih revizij čedalje več. Povedal mu je, da pa se na žalost med njimi znajdejo tudi projekti, ki se proglašajo za zelene, vendar je naknadno z revizijami ugotovljeno, da to v resnici niso.