DZ - Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel predsednico Helenske republike

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel predsednico Helenske republike

Datum objave: 22.04.2021

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v četrtek, 22. aprila 2021, sprejel predsednico Helenske republike Katerino Sakellaropoulou, ki je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je predsednici Helenske republike uvodoma izrekel dobrodošlico v slovenskem parlamentu in ji v nadaljevanju opisal delovanje slovenskega Državnega zbora v okoliščinah pandemije covid-19 in ukrepe, ki so bili sprejeti, da se seje Državnega zbora lahko organizirajo na daljavo. Izrazil je upanje, da bi lahko normalizacija epidemioloških razmer spodbudila in poglobila tudi medparlamentarno sodelovanje. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da v obeh parlamentih delujeta skupini prijateljstva, ki lahko dodatno utrdita prijateljske odnose med državama. 

Poudaril je, da se Državni zbor intenzivno pripravlja na bližnje slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije in predsednici Helenske republike ob tem predstavil glavne cilje predsedovanja, med katerimi je izpostavil močnejšo in odpornejšo EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. Predstavil je še nekaj ostalih prednostnih nalog predsedstva, kot so krepitev gospodarske prenove EU na temelju digitalnega in zelenega prehoda, krepitev EU glede vladavine prava in ohranjanja evropskega načina življenja ter varne EU, ki bo dober partner v soseščini in svetu.

Sogovornika sta med drugim spregovorila tudi o širitvi Evropske unije in se strinjala, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana v Evropski uniji. 

V sklopu obiska Državnega zbora se je predsednica v preddverju velike dvorane Državnega zbora vpisala v Zlato knjigo gostov in si skupaj s predsednikom Državnega zbora ogledala tudi veliko dvorano Državnega zbora.