DZ - Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko

Datum objave: 04.05.2021

Pogovor s pričetkom ob 16. uri je potekal v velikem salonu Državnega zbora.Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je danes, 4. maja, v Državnem zboru sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko.

Že uvodoma je Tihanovska izrazila zahvalo, da so jo v Sloveniji sprejeli njeni najvišji predstavniki, pa tudi zahvalo za podporo Slovenije in drugih članic Evropske unije v prizadevanjih za demokratične spremembe v Belorusiji. Predstavila je skrb vzbujajoče razmere v Belorusiji, kjer se poleg epidemiološko težkih razmer, ki jih uradno sicer ni, soočajo s čedalje večjim številom političnih zapornikov in čedalje slabšimi življenskimi razmerami beloruskih državljanov. Tihanovska je v pogovoru poudarila, da po njenem prepričanju predstavlja večino beloruskega ljudstva, ki si prizadeva za vzpostavitev demokratičnih procesov v Belorusiji. Pri tem pa pričakuje podporo in solidarnost mednarodne javnosti, prizadeva si tudi za pogajanja z Lukašenkovim režimom ter za iskanje mirne rešitve v dobrobit beloruskega naroda. 

Predsednik Državnega zbora Zorčič je naslovil na sogovornico kar nekaj konkretnih vprašanj, tudi o tem, kako beloruska opozicijska voditeljica vidi prihodnost Belorusije v odnosu do sosednje države Rusije. Svetlana Tihanovska se je v duhu dobre medparlamentarne diplomacije zavzela tudi za ustanovitev skupine prijateljstva v Državnem zboru. Ob koncu pogovora je predsednik Zorčič povedal, da sta tako Slovenija kot Belorusija mladi državi, s 30-letno zgodovino, in podprl prizadevanja za demokratične spremembe. Obenem je poudaril, da je demokracija krhka in da se je zanjo potrebno boriti vsak dan.

Po pogovoru s predsednikom Državnega zbora se je beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska v Državnem zboru srečala z vodji poslanskih skupin.

***

Fotografije srečanja so na voljo brezplačno in v polni velikosti na spletnem portalu Državnega zbora. Prosimo vas, da ob uporabi fotografij navedete vir (Državni zbor / ime fotografa).