DZ - Poslanica predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Poslanica predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Objavljeno: 11.07.2021

Poslanica predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Ljubljana, 11. julij 2021

Srebrenica tudi po 26 letih ostaja nezaceljena rana evropskih narodov in bridek spomin na vojne zločine, v katere vodijo ideološka in nacionalistična zaslepljenost, sovražni govor in pasivnost mednarodne skupnosti.

Srebrenica je jasno opozorilo, da boleča izkušnja 2. svetovne vojne na evropskih tleh ni povzročila kolektivne imunosti pred mračnimi platmi človeške civilizacije in da se mora tudi Evropa kot del razvitega, zahodnega sveta ob vsem svojem gospodarskem in družbenem napredku v zadnjih desetletjih, vedno znova zavedati svojih slabosti, ki so črno pisale njeno zgodovino. Grozote, ki so danes oddaljen spomin, so lahko že jutri pred našimi vrati.

Ko se spominjamo tragičnih dogodkov iz naše preteklosti, kot je srebreniški genocid, se vprašajmo, ali se jih spominjamo dovolj iskreno. Spomina nanje in nauka, ki ga nosijo, ne izničujmo z relativiziranjem, z medsebojnim primerjanjem, ali kako drugače. Vsakršno opravičevanje in relativiziranje zločinov je nedopustno in nevarno ter je prvi znak pomanjkanja človeškosti in odgovornosti, ki sta potrebna za mir in blaginjo.

Zato bodimo zrela in humana družba. Takšna, ki je sposobna priznati svoje največje napake in se jih bati. Takšna, ki bo ponotranjila svojo odgovornost zanje in jo prenašala iz roda v rod. In takšna, ki bo vselej stremela k miru in pravičnosti. Vse to bo možno le ob preseganju zgodovinskih delitev in zamer, ki vedno znova preizkušajo odnose nekaterih narodov.

Slovenci ne smemo pozabiti, da smo člani mednarodne skupnosti in kot bližnji sosedje soodgovorni za mir v regiji ter da moramo po svojih najboljših močeh prispevati k njenemu razvoju. Ta odgovornost od nas terja spodbujanje multilateralizma in upoštevanja ter spoštovanja podpisanih mednarodnih dogovorov.

Preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa vplivamo na prihodnost. Evropska unija bo imela s pomočjo Slovenije kot predsedujoče Svetu EU v naslednjih šestih mesecih najboljšo priložnost narediti korak k integraciji držav Zahodnega Balkana. Le skupna, evropska prihodnost bo trajno zagotovilo za stabilnost in mir v tej regiji in v Evropi.

To vsi skupaj, tako države Zahodnega Balkana kot države članice EU, dolgujemo žrtvam Srebrenice. To dolgujemo tudi našim otrokom in še nerojenim generacijam, da bodo lahko na tem prostoru živeli v sožitju in spravi.