DZ - Nagovor predsednik Državnega zbora Igorja Zorčiča na podelitvi Ravniharjeve plakete in slavnostnega zaključka literarnega natečaja Republika SloVERZija

Nagovor predsednik Državnega zbora Igorja Zorčiča na podelitvi Ravniharjeve plakete in slavnostnega zaključka literarnega natečaja Republika SloVERZija

Objavljeno: 10. 6. 2021

NAGOVOR PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA IGORJA ZORČIČA NA PODELITVI RAVNIHARJEVE PLAKETE IN

SLAVNOSTNEGA ZAKLJUČKA LITERARNEGA NATEČAJA REPUBLIKA SLOVERZIJA 

BRESTANICA, 9. JUNIJ 2021

 

Cenjene poetinje in poeti, 

ljubiteljski kulturniki,

spoštovani gostje, dame in gospodje. 

Republika Slovenija, ki bo v kratkem praznovala svojih 30 let, je ena izmed najboljših verzij družbe in okolja, v katerem imamo privilegij živeti in ustvarjati. Naša dežela je navdihovala že romantične poete. In vse od Prešerna, ki je s svojimi verzi dokazal, da slovenščina v ničemer ne zaostaja za germanskimi jeziki, med nami ne pojenja talent in želja po kulturnem izražanju. To dokazuje tudi več kot 107 tisoč ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev, zbranih pod krovno Zvezo kulturnih društev Slovenije. 

Pevci, glasbeniki, gledališčniki, plesalci, likovniki, literati in številni drugi ljubiteljski kulturniki so – ste - srčika naše narodne zavesti in kulturne tradicije, ki se razvija že od obdobja kulturnega prebujanja slovenstva. Srčna, ustvarjalna, raznolika ljubiteljska kultura v lokalnih skupnostih in na vseh ravneh družbenega življenja je torej tista pristna, domača Slovenija, kot jo najbolje poznamo in jo imamo najraje. 

Slovenci smo tradicionalno vezani na domače okolje in to je bila tudi iztočnica natečaja Republika SloVERZija. Čudoviti pogledi, prijetni občutki in topli spomini na  domače vasi, kraje, trge in mesta so, verjamem, navdihnili ljubiteljske pesnice in pesnike, da v rimi »ovekovečijo kraj svojih prvih korakov«. Raznolik nabor verzov, ki je nastal v okviru natečaja Republika SloVERZija, je gotovo eno izmed lepših daril, ki ste ga, drage poetinje in poeti, poklonili naši Sloveniji za 30. rojstni dan. Z verzi ste kraje in pokrajine Slovenije kot bisere spletli v skupno državo.

Zato gre moja zahvala vsem ustvarjalcem in še posebej Zvezi kulturnih društev Slovenije, pa tudi Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, ki spodbujata ljubiteljsko kulturo po širni domovini in v zamejstvu. Iskreno čestitam prejemnici oz. prejemniku Riharjeve plakete in izbranki ali izbrancu strokovne žirije natečaja SloVERZija. 

Literati, poeti, ljubiteljski kulturniki – vsi mi – lahko skupaj storimo največ za to, da bo naša Slovenija znova postala tista VERZIJA same sebe, na katero smo ponosni in v njej srečno sobivamo.