Informacijsko središče   Dogodki in posveti   30. obletnica samostojnosti Republike Slovenije
30. obletnica samostojnostiPred 30 leti so se zvrstili številni dogodki povezani z osamosvojitvenim procesom in razvojem slovenske parlamentarne demokracije. Uresničitev ideje o lastni državi je bila prepletena s številnimi izzivi, ki smo jih, tudi z zgodovinsko enotnostjo, uspešno uresničili.

Z veseljem in ponosom se prelomnih dogodkov za slovenski narod spominjamo tudi v Državnem zboru.

 

 

 

Grb, marmor

 


29. 12. 2021

V radijski oddaji Gymnasium o 30-letnici ustave

V radijski oddaji Gymnasium, ki je na prvem programu nacionalnega radija namenjena srednješolcem, so na pobudo Državnega zbora raziskali nastajanja slovenske ustave.

Tokrat sta "obvezno smer za mlade", kar je drugo ime za priljubljeno dijaško oddajo, z mikrofonom v roki iskala in poiskala gimnazijca Tinkara Matičič in Mark Djuraševič. V petek, 17. decembra 2021 sta Državni zbor obiskala Mark Djuraševič in novinarka Špela Šebenik, kot sogovorniki pa so se jima pridružili dr. Miro Cerar, Darja Lavtižar Bebler, mag. Dejan Židan, Karmen Uglešić in mag. Borut Peršolja.

Več ...

 

 

 

23. 12. 2021

Kako osnovnošolke in osnovnošolci vidijo in razumejo slovensko Ustavo, ustvarjalni natečaj Državnega zbora

"Kako osnovnošolke in osnovnošolci vidijo in razumejo slovensko Ustavo" smo v Državnem zboru poimenovali razstavo del, ki so prispela na natečaj ob 30-letnici sprejema in razglasitve Ustave Republike Slovenije. 

Natečaj, ki je potekal v mesecu novembru 2021, se je zaključil 6. decembra 2021. Pri pripravi izdelkov je sodelovalo preko preko 200 osnovnošolcev. 

Celotna galerija (PDF)

Več ...

 

 

21. 12. 2021

Nastajanja Ustave Republike Slovenije 1990–1991

Ob 30. obletnici razglasitve ustave Republike Slovenije smo v Državnem zboru, v sodelovanju z dr. Mirom Cerarjem in Inštitutom za novejšo zgodovino, pripravili digitalizirano kronološko zbirko gradiv: Nastajanja Ustave Republike Slovenije 1990–1991. Uporabljeno in objavljeno je arhivsko gradivo Državnega zbora. Arhivsko gradivo je tisti del dokumentarnega gradiva, ki ima trajen pomen za zgodovino in je kot tak kulturni spomenik.

Več ...

 

 

15. 12. 2021

Svečana obeležitev 30. obletnice sprejetja in slovesne razglasitve Ustave Republike Slovenije

V sredo, 15. decembra 2021, je v Državnem zboru je potekala slovesna obeležitev 30. obletnice Ustave Republike Slovenije, ki je bila sprejeta in razglašena na seji takratne Skupščine Republike Slovenije 23. decembra 1991. Na povabilo gostiteljev, predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika Ustavne komisije mag. Dejana Židana, so se slovesnosti udeležili člani tedanje Komisije Skupščine Republike Slovenije za ustavna vprašanja in člani Strokovne skupine za pripravo delovnega osnutka nove slovenske ustave, ki so v obdobju od 19. junija 1990 do 23. decembra 1991 bdeli nad nastajanjem najvišjega pravnega akta novo nastale države Republike Slovenije.  

Več ...

 

 

2. 10. 2021
30 let od sprejema stališč in sklepov Skupščine RS ob izteku Brionskega moratorija za nadaljnje uresničevanje osamosvojitvenih aktov

Skupščina Republike Slovenije je 2. oktobra 1991 na seji vseh zborov sprejela "Stališča in sklepe Skupščine Republike Slovenije ob izteku trimesečnega moratorija za nadaljnje uresničevanje osamosvojitvenih aktov Skupščine Republike Slovenije z dne 25. junija 1991, predpisanega z »Brionsko deklaracijo« z dne 7. julija 1991." Ugotovila je, da so z iztekom moratorija prenehale vse obveznosti Republike Slovenije iz Brionske deklaracije in da ni razlogov za njeno podaljšanje; ne glede na to pa je Slovenija še vedno zainteresirana za sporazumno reševanje in urejanje vprašanj, odprtih po razdružitvi z ostalimi jugoslovanskimi republikami, vključno za sporazum v zvezi z medsebojnimi obveznostmi in terjatvami ter delitvijo nekdanjega federalnega premoženja ter tudi za dogovor o prihodnjih oblikah sodelovanja med suverenimi državami na ozemlju bivše Socialistične federativne republike Jugoslavije. 

Več ...

 

 

7. 7. 2021
30. obletnica Brionske deklaracije

7. julija pred 30 leti so predstavniki Slovenije, Hrvaške, Jugoslavije in Evropske skupnosti podpisali Brionski sporazum, s katerim se je končala desetdnevna vojna za Slovenijo. 

Pogajanja na Brionih so trajala celih 15 ur, cilj pa je bil ustvariti ustrezne možnosti za mirna pogajanja med vsemi stranmi.

Več ...

Foto: Državni zbor

 

7. 7. 2021
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na slovesnosti ob 30. obletnici sprejema Brionske deklaracije

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v sredo, 7. julija 2021, ob 11. uri v parku Vile Podrožnik udeležil slovesnosti ob 30. obletnici sprejema Brionske deklaracije, ki jo je priredil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Več...

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

25. 6. 2021
Slavnostna seja ob dnevu državnosti - obeležitev 30. obletnice samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

V petek, 25. junija 2021, je bila ob 20. uri v veliki dvorani Državnega zbora slavnostna seja ob dnevu državnosti. Državni zbor je s sejo obeležil 30. obletnico samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Na slavnostno sejo so  bili vabljeni predsednik Republike Slovenije, poslanke in poslanci Državnega zbora, nekdanji predsedniki Državnega zbora, nekdanje poslanke in poslanci – člani Društva poslancev 90, predsednik in člani Vlade, predsednik in člani Državnega sveta, predsednik in sodniki Ustavnega sodišča, predsednik Vrhovnega sodišča in doajen diplomatskega zbora ter drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja v Republiki Sloveniji.

Več...

Foto: Milan Skledar/Državni svet

 

24. 6. 2021
30. let slovenske zastave in grba

Danes mineva 30. let od kar je republiška skupščina tik pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije sprejela današnjo podobe grba in zastave Republike Slovenije. Zastava Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani.

Več...

 

22. 6. 2021
Slavnostna akademija Društva poslancev 90 ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije

V torek, 22. 6. 2021, je v veliki dvorani Državnega zbora potekala Slavnostna akademija Društva poslancev 90 ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije.

Zbrane sta uvodoma nagovorila predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in dr. Ernest Petrič. Ob koncu je zbrane nagovoril še predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik. Za kulturni program je poskrbel Oto Pestner.

Več...

Foto: Državni zbor

 

5. 6. 2021
30. obletnica sprejema zadnjega paketa osamosvojitvenih zakonov

5. junija 1991 so delegatke in delegati takratne Skupščine Republike Slovenije obravnavali in sprejeli še zadnji paket zakonov na poti k samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji.

Več...

Foto: Državni zbor

 

3. 6. 2021
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na slavnostnem koncertu v počastitev 30. obletnice samostojne in neodvisne Slovenije in v spomin na vse umrle v osamosvojitveni vojni

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v četrtek, 3. junija 2021, udeležil slavnostnega koncerta Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991 v počastitev 30. obletnice samostojne in neodvisne Slovenije in v spomin na vse umrle v osamosvojitveni vojni. 

Slavnostni koncert se je začel ob 19.30 v Unionski dvorani Grand hotela Union.

Več...

Foto: Združenje vojnih invalidov in svojcev padlih 1991

 

2. 6. 2021
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na obeležitvi 30. obletnice prve zaprisege slovenskih vojakov

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v torek, 1. junija 2021, udeležil obeležitve 30. obletnice prve zaprisege slovenskih vojakov, ki jo je organiziralo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

Dogodek se je začel ob 19. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije, Zabrv 12, Ig.

Več...

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na obeležitvi 30. obletnice prve zaprisege slovenskih vojakovFoto: Nebojša Tejić/STA

 

20. 2. 2021
30. obletnica razglasitve ustavnega amandmaja XCIX k Ustavi Republike Slovenije

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja, v soboto, 20. februarja 2021, v Predsedniški palači udeležil počastitve 30. obletnice razglasitve ustavnega amandmaja XCIX k Ustavi Republike Slovenije, s katerim je Slovenija izstopila iz pravnega reda tedanje jugoslovanske federacije. 

Več...

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

5. 1. 2021
Infografika Osamosvojitev Slovenije

V Državnem zboru smo, v okviru projekta Aktivno državljanstvo, ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, pripravili infografiko Osamosvojitev Slovenije.

Infografika v besedi in sliki kronološko predstavlja najpomembnejše procese in dogodke, ki so zaznamovali čas osamosvojitve Slovenije. Izbor dogodkov je tesno povezan s tedanjim parlamentarnim delom in odločitvami, sprejetimi v prvi večstrankarski Skupščini Republike Slovenije. 

Več...

Logotip
Logo z Infografike Osamosvojitev Slovenije.

 

30. 12. 2020
Obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo s priložnostnima znamkama in značko

Ob 30. obletnici plebiscita je Državni zbor pripravil tudi priložnostni znamki in značko. Z izdajo znamk želimo poudariti zgodovinski pomen plebiscita in povezanost osamosvojitvene skupščine z Državnim zborom. 

Več...

Znamki in značka
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor 

 

23. 12. 2020
Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti 

V sredo, 23. decembra 2020, je ob 19. uri v veliki dvorani Državnega zbora potekala slavnostna seja ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostna govornica na seji je bila podpredsednica Državnega zbora Tina Heferle.

Več...

Seja Državnega zbora
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor 

 

23. 12. 2020
Ob 30. obletnici plebiscita otvoritev interaktivnega zaslona o najpomembnejših dogodkih na osamosvojitveni poti Republike Slovenije 

Državni zbor je 30. obletnico plebiscita o samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji obeležil tudi z otvoritvijo interaktivnega zaslona, na katerem so prikazani najpomembnejši dogodki na osamosvojitveni poti Republike Slovenije, delegatke in delegati osamosvojitvene skupščine 1990-1992, ki so sprejeli vso pomembno zakonodajo in dokumente, ki so omogočili izvedbo plebiscita in razglasitev samostojnosti in neodvisnosti, poslanke in poslanci, državni simboli, zakonodajni postopek, poslopje Državnega zbora, ... 

Več...

Otvoritev
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor 


21. 11. 2020
30. obletnica odločanja o pobudi za razpis plebiscita o samoodločbi Republike Slovenije

Skupščina Republike Slovenije je na 10. skupni seji vseh zborov, 21. novembra 1990, odločala o pobudi za razpis referenduma oz. plebiscita o samoodločbi Republike Slovenije.

Več...

 

4. 10. 2020
30. obletnica razglasitve Ustavnega zakona za izvedbo ustavnega amandmaja XCVI k Ustavi Republike Slovenije

Na 8. skupni seji vseh treh zborov Skupščine Republike Slovenije, ki je potekala 4. oktobra 1990, je bil razglašen Ustavni zakon za izvedbo ustavnega amandmaja XCVI k Ustavi Republike Slovenije. Ustavni zakon določa postopen izstop iz pravnega sistema Socialistične federativne republike Jugoslavije in odmik od zveznih zakonov, ki v Republiki Sloveniji niso bili sprejemljivi in ki niso bili v skladu z Ustavo Republike Slovenije.

Več...

Amandma XCVI in Ustava
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor 

 

28. 9. 2020
Predsednik Državnega zbora na slovesnosti ob 30. obletnici razglasitve ustavnih amandmajev XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je v ponedeljek, 28. septembra 2020, na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja udeležil slovesnosti ob 30. obletnici razglasitve ustavnih amandmajev XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije.
Slovesnost je potekala ob 11. uri v Kristalni dvorani Predsedniške palače.

Več...

Slovesnost ob 30. obletnici razglasitve ustavnih amandmajev
Foto: Bor Slana/STA 

 

27. 9. 2020
30. obletnica razglasitve ustavnih amandmajev XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije

Skupščina Republike Slovenije je s sprejetimi ustavnimi amandmaji (amandmaji XCVI, XCVII, XCVIII) 27. septembra 1990 uresničila namene iz Deklaracije o suverenosti države Republike Slovenije in razveljavila številne zvezne predpise v Republiki Sloveniji. Hkrati pa je prevzela odločanje o služenju vojaškega roka, teritorialni obrambi in njenem poveljniku ter višini in načinu financiranja Jugoslovanske ljudske armade.

Več...

Ustavni amandmaji
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor 


 

2. 7. 2020
Prispevek predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob 30-letnici sprejema Deklaracije o suverenosti države Republike Slovenije

Slovenska skupščina je na skupni seji zborov 2. julija 1990 »izhajajoč iz pravice slovenskega naroda do samoodločbe in v skladu z amandmaji k ustavi Republike Slovenije ter z določbami Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah«, tako predsednik, sprejela Deklaracijo o suverenosti države Republike Slovenije, s katero je jasno in nedvoumno izkazala namero za uresničitev ideje o samostojni državi.

Več…


 

17. 5. 2020
30. obletnica Manevrske strukture narodne zaščite

17. maja 2020 je minilo 30 let od začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je pomembno prispevala k zavarovanju osamosvojitvenih procesov Slovenije. Pomembno vlogo v ključnih trenutkih osamosvajanja pa so kot pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite in Narodne zaščite v skupščini RS imeli tudi nekateri sodelavci in sodelavke Državnega zbora oz. takratne Skupščine.

Več…

 

16. 5. 2020
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade Republike Slovenije

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je udeležil slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade Republike Slovenije, ki je bila v soboto, 16. maja 2020, ob 11. uri v Kristalni dvorani Predsedniške palače.

Več...

Slovesnost ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade Republike Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA 

 

8. 5. 2020
Sprejem ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS

Ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel tedanja predsednika Družbenopolitičnega zbora dr. Ludvika Toplaka in Zbora občin mag. Iva Bizjaka. V pogovoru s predsednikom Državnega zbora sta tedanja predsednika zborov obudila spomin na dogajanje v začetku 90ih let prejšnjega stoletja, natančneje na 7., 8. in 9. maj 1990, ko so se na ločenih konstitutivnih sejah vseh treh zborov, Družbenopolitičnega zbora, Zbora občin in Zbora združenega dela prvič zbrali novoizvoljeni delegati prve večstrankarske Skupščine Republike Slovenije.

Več...

Sprejem ob 30. obletnici ustanovnega zasedanja večstrankarske Skupščine RS
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor8. 4. 2020
Trideseta obletnica prvih večstrankarskih volitev

Državni zbor je obeležil 30. obletnico prvih demokratičnih, večstrankarskih, neposrednih, tajnih in svobodnih volitev. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je ob tej priložnosti nagovoril poslanke in poslance.

Več…

 

7. 4. 2020
Razstava Prelomnica trenutka

8. april 2020 je 30. obletnica prvih demokratičnih, večstrankarskih, neposrednih, tajnih in svobodnih volitev. V preddverju velike dvorane Državnega zbora je gostovala razstava Prelomnica trenutka. Razstavljenih je bilo 31 črnobelih fotografij, ki dokumentarno sledijo dogodkom, ki so se zvrstili v sredo, 9. maja 1990, na dan ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske Skupščine Republike Slovenije. Razstavljeni so bili tudi plakati o sestavi skupščine Republike Slovenije neposredno po izvolitvi.

Več…

Razstava Prelomnica trenutka v preddverju
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor


28. 3. 2020
30 let Zdravljice kot himne Republike Slovenije

Skupščina Republike Slovenije je 29. marca 1990 sedmo kitico pesmi Zdravljica sprejela kot himno Republike Slovenije.

Več…


 

28. 3. 2020
Poslanica predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ob 30-letnici sprejetja Zakona o himni

Predsednik je med drugim dejal, da »Naša himna opeva vrednote kot so svoboda, bratstvo, optimizem, enakopravnost ter mirno sožitje med narodi. Vrednote, ki so za složno, uspešno, enotno in v prihodnost usmerjeno družbo nepogrešljive. Njeno temeljno sporočilo je bilo ob nastanku morda res nekoliko pred svojim časom, a danes, v času težke preizkušnje, s katero se spopadamo, je to sporočilo še kako pomembno in aktualno. Prav omenjene vrednote so namreč tiste, zahvaljujoč katerim smo skupaj zmožni prebroditi tudi najhujše krize in največje izzive.«

Več…


 

27. 12. 2019
Poslanica predsednika Državnega zbora ob 30-letnici sprejetja Zakona o volitvah v skupščine in Zakona o političnem združevanju ter razpisu prvih demokratičnih večstrankarskih volitev

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je med drugim dejal »pred tremi desetletji je več pomembnih dogodkov zaznamovalo slovenski narod in tlakovalo njegovo pot v samostojno in neodvisno prihodnost« in »Amandmaji IX do XC, sprejeti 27. septembra 1989, so obenem vzpostavili tudi temelje za izvedbo prvih večstrankarskih in demokratičnih, tj. svobodnih, splošnih, tajnih in neposrednih volitev.«

Več…

 

4. 12. 2019
Slavnostna akademija Državnega zbora in Društva poslancev ob 30. obletnici sprejema ustavnih amandmajev

V veliki dvorani Državnega zbora je potekala slavnostna akademija, ki sta jo ob 30. obletnici sprejema ustavnih amandmajev, ki so predstavljali temelj za uveljavitev pravice slovenskega naroda do samoodločbe, večstrankarstva in demokracije, organizirala Državni zbor in Društvo poslancev 90. Zbrane sta uvodoma nagovorila predsednik Društva poslancev 90 dr. Mitja Slavinec in predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. Predsednik Društva poslancev 90 dr. Mitja Slavinec je izrazil zadovoljstvo, da so se akademije udeležili člani društva, poslanci, ki lahko iz prve roke s svojimi spomini in pričevanji osvetlijo dogodke izpred 30 let.

Več…

Slavnostna akademija
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor

 

25. 10. 2019
Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko je v imenu Državnega zbora na začetku nadaljevanja 12. redne seje podal poslanico ob Dnevu suverenosti

Podpredsednik je med drugim dejal: »Zahteven čas ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih let 20. stoletja je od protagonistov politike sprememb zahteval veliko mero poguma in odločnosti. Zato je prav, da se ob takih priložnostih zavedamo in spominjamo zgodovinskih dejstev in dogodkov, ki so pripeljali do naše države Slovenije.«

Več…

Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko, nagovor
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor

 

27. 9. 2019
Počastitev 30. obletnice sprejetja Ustavnih amandmajev v Predsedniški palači

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan se je 27. septembra 2019 v Predsedniški palači udeležil sprejema pri predsedniku države Borutu Pahorju v počastitev 30. obletnice sprejetja Ustavnih amandmajev.

Več…

 

Počastitev 30. obletnice sprejetja Ustavnih amandmajev v Predsedniški palači
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor
 

 

26. 9. 2019
Sprejem poslank in poslancev nekdanje Komisije za ustavna vprašanja in nagovor predsednika Državnega zbora ob 30. obletnici sprejetja ustavnih amandmajev IX do XC

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je 26. septembra 2019, ob prihajajoči 30. obletnici sprejetja amandmajev IX do XC k Ustavi Socialistične republike Slovenije, ki so tlakovali pot samostojni in demokratični državi, sprejel člane takratne Komisije za ustavna vprašanja: Valentina Dvojmoča, Milana Kučana, dr. Mirana Mihelčiča, Antona Peršaka, dr. Cirila Ribičiča in sekretarja komisije Jerneja Rovška.

Več…

Sprejem poslank in poslancev nekdanje Komisije za ustavna vprašanja
Foto: Matija Sušnik/Državni zbor7. 5. 2019
Predsednik Državnega zbora na sprejemu ob 30. obletnici Majniške deklaracije

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan se je v torek, 7. maja 2019, ob 11. uri v Kristalni dvorani Predsedniške palače udeležil svečanega sprejema ob 30. obletnici Majniške deklaracije 1989 za suvereno državo slovenskega naroda.

Več…