DZ - Predsednik Državnega zbora slavnostni govornik na odprtju fotografske razstave Doma v Evropi. 10 let v EU.

Predsednik Državnega zbora slavnostni govornik na odprtju fotografske razstave Doma v Evropi. 10 let v EU.

Datum objave: 8. 5. 2014V četrtek, 8. maja 2014, je ob 19. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani, predsednik Državnega zbora Janko Veber slovesno odprl fotografsko razstavo Doma v Evropi. 10 let v EU. Ob tej priložnosti je predsednik Državnega zbora Janko Veber nagovoril udeležence odprtja razstave.

Fotografija: Nebojša Tejić/STA (vir: Urad vlade RS za komuniciranje)

Fotografija: Nebojša Tejić/STA (vir: Urad vlade RS za komuniciranje)

Predsednik Državnega zbora je med drugim dejal:

"Prepričan pa sem, da bo vsaka fotografija v vsakem posamezniku vzbudila poseben občutek. Naj vam zaupam, da sem se že v državnem zboru, ko so sodelavci postavljali manjšo različico te razstave, vedno znova oziral in ustavljal pred fotografijami, ker so res izjemne. In ker fotografije pričajo o tem, kaj je Slovenija prinesla Evropski uniji, kako jo je obogatila, naj v te presežke Slovenije vključim še besede našega vrhunskega mojstra pisane besede, menim namreč, da besede Ivana Cankarja v njegovem Kurentu v veliki meri povzemajo lepoto in posebnosti, ki je podana na fotografijah. Takole pravi: »Ko je stopil iz gozda, je pogledal na rosno jutranjo pokrajino pod seboj in spreletela ga je neznana sladkost ob toliki lepoti. Z živimi očmi je videl cvetočo dolino, ki se je na obzorju topila v srebrno luč, z očmi svojega srca pa je videl vso domovino, od štajerskih poljan do morja.

Mojstrstvo občutkov, ki jih slovenskemu človeku na svoji zemlji daje domovina, je tudi tista iskra, ki jo solidarno delimo z milijoni Evropejk in Evropejcev. Prehodnost in raznolikost naše pokrajine sta nas vedno zbliževala z različnimi kulturami, učili smo se drug od drugega, zoreli v lastnem jeziku in kulturi ter dosežke vseh vrst nesebično vključevali v evropsko in svetovno zakladnico dediščine."

Preberite govor v celoti.

Razstava ob deseti obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji ne predstavlja sprememb, ki jih je Sloveniji prineslo članstvo v Evropski uniji, temveč slovenski in tuji javnosti predstavlja prispevek Slovenije k ohranjanju in razvoju evropskega povezovanja in skupnih vrednot. Z zgodbo, ki jo pripovedujejo fotografije slovenskih fotografov, je izpostavljeno naravno, kulturno in družbeno bogastvo Slovenije, znane in neznani dragulji raznolike pokrajine in delovanje človeka v njej.

Razstavo je Urad Vlade RS za komuniciranje pripravil v sodelovanju z uveljavljenimi slovenskimi fotografi in ob pomoči Zavoda Slovenia Press Photo. Končni nabor 38 fotografij je bil narejen z izborom izmed več kot tisoč fotografij.

Razstava bo na Kongresnem trgu na ogled do 22. maja 2014, zatem pa bo obiskala nekatere prestolnice držav članic Evropske unije. Razstava je do petka, 9. maja 2014, še na ogled tudi v preddverju velike dvorane Državnega zbora.

Fotografija: Nebojša Tejić/STA (vir: Urad vlade RS za komuniciranje)

Fotografija: Nebojša Tejić/STA (vir: Urad vlade RS za komuniciranje)

Fotografija: Nebojša Tejić/STA (vir: Urad vlade RS za komuniciranje)