DZ - 17. konferenca predsednikov parlamentov držav Jadransko-jonske pobude, 15. april 2021

17. konferenca predsednikov parlamentov držav Jadransko-jonske pobude, 15. april 2021

Datum objave: 07.04.2021

Državni zbor bo v četrtek, 15. aprila 2021, med 11. in 13. uro gostil 17. konferenco predsednikov parlamentov držav Jadransko-jonske pobude (JJP). Tokratna konferenca, ki jo Državni zbor organizira v okviru enoletnega predsedovanja Slovenije JJP (od junija 2020 do maja 2021), bo zaradi trenutnih epidemioloških razmer potekala preko video povezave. Kot trenutno predsedujoči parlamentarnemu delu pobude bo konferenco z uvodnim nagovorom otvoril predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Nagovore bodo v nadaljevanju imeli predsednik republike Borut Pahor, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve mag. Gašper Dovžan, ki bo predstavil enoletno slovensko predsedovanje Jadransko-jonski pobudi in Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo (EUSAIR) in generalni sekretar JJP veleposlanik Giovanni Castellaneta. 

Razprava predsednikov in drugih visokih predstavnikov parlamentov bo v osrednjem vsebinskem delu posvečena razvoju digitalne družbe, s posebnim poudarkom na priložnostih in tudi pasteh, ki jih pospešen razvoj na tem področju prinaša mladi generaciji, ki vstopa na trg delovne sile. Sogovorniki bodo spregovorili o položaju mladih, na katerega trenutno močno vpliva tudi pandemija covid-19, o njihovi perspektivi, ustvarjanju zaposlitvenih možnosti in boljših pogojev za  uspešno življenje in delo v jadransko-jonskem prostoru. Uvodne vsebinske prispevke bodo predstavili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednica UniAdrion in rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in predsednik upravnega odbora Slovenske digitalne koalicije Igor Zorko. 

Program konference je dostopen tukaj (PDF 224 KB).

 

Jadransko-jonska pobuda in njena parlamentarna dimenzija

JJP je bila formalno ustanovljena na Vrhu o razvoju in varnosti na jadransko-jonskem morju, ki je potekal 19. in 20. maja 2000 v Anconi v Italiji, s sprejemom Anconske izjave, ki so jo prvotno podpisali zunanji ministri Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Grčije, Italije in Slovenije. Danes JJP združuje deset članic; poleg že navedenih, so članice še Črna gora, Srbija, Severna Makedonija in San Marino. Že v Anconi so bila opredeljena temeljna področja skupnega interesa, in sicer: gospodarsko sodelovanje, prometno in pomorsko sodelovanje, zaščita okolja, turizem, kultura, znanost, izobraževanje ter boj proti nelegalnim aktivnostim. Od same ustanovitve dalje je jasen cilj tudi širitev EU na Zahodni Balkan.

Parlamentarno sodelovanje v JJP, ki daje pobudi pomembno politično podporo, se odvija v obliki letnih konferenc predsednikov parlamentov, pri predsedovanju pa sledi rotaciji vladne dimenzije. Konference praviloma potekajo spomladi, pred zasedanjem Sveta JJP in letnim forumom EUSAIR. Prva  konferenca predsednikov parlamentov je potekala 27. aprila 2001 v Zadru, doslej zadnja pa 18. in 19. marca 2019 v Budvi v Črni gori (v lanskem letu, v okviru predsedovanja Srbije, parlamentarna konferenca zaradi zaostrenih razmer v obdobju prvega vala pandemije covida-19 ni potekala).  

Tokratno predsedovanje Slovenije JJP, ki poteka neposredno pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU, je že tretje po vrsti; prvič je naša država pobudi predsedovala v obdobju 2003/2004,  drugič pa v obdobju 2012/2013. 1. junija 2021 predsedovanje JJP od Slovenije prevzema Albanija. 

Slovenija se med tokratnim predsedovanjem Jadransko-jonski pobudi osredotoča predvsem na vprašanja povezana z izzivi na področju infrastrukturne povezljivosti, kulture in turizma, problematike mladih in digitalizacije. 

Več informaciji o parlamentarni dimenziji Jadransko-jonske pobude:
https://www.aii-ps.org/activities/parliamentary-dimension

Več o slovenskem predsedovanju Jadransko-jonski pobudi na vladni spletni strani:
https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/slovensko-predsedovanje-jjp-in-eusair/

***

Informacije za medije

17. konferenca predsednikov parlamentov držav JJP bo zaradi trenutnih epidemioloških razmer s covid-19 potekala preko video povezave.

Odprti del konference, tj. uvodne nagovore in plenarno razpravo, bo možno spremljati v angleškem jeziku v neposrednem prenosu na spletnem portalu Državnega zbora. Sprejemanje zaključnega dokumenta bo predvidoma zaprto za javnost. 

Po koncu konference bo objavljen tudi zapis govorjene besede v slovenskem jeziku.