DZ - V Državnem zboru na ogled razstava Doma v Evropi. 10 let v EU.

V Državnem zboru na ogled razstava Doma v Evropi. 10 let v EU.

Datum objave: 22.04.2014Slovenija je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije. V desetih letih se je uveljavila kot prepoznavna in enakopravna članica evropske družine, Evropska unija pa je postala del našega vsakdana.

Ob deseti obletnici vstopa v Evropsko unijo smo želeli predstaviti Slovenijo kot članico te velike družine predvsem iz zornega kota bogastva naravne in kulturne dediščine ter ustvarjalnost ljudi, ki tu živimo. Z razstavo fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov želimo slovenski, kot tudi evropski javnosti približati  doprinos Slovenije k Evropski uniji. 

Razstavo si je ogledal predsednik Državnega zbora Janko Veber in ob tem izpostavil slikovitost Slovenije: "Preplet naravnih danosti, stičišče različnih kultur in trajnostno gospodarjenje s prostorom so naše nacionalne zgodbe. Z njimi smo obogatili Evropsko unijo, z odličnimi fotografijami pa vabimo Evropejce naj nas spoznavajo in spoznajo.«

Na fotografski razstavi med drugim izpostavljamo deset izjemnih značilnosti, s katerimi je Slovenija obogatila Evropsko unijo. Slovenija tako ima in deli z Evropsko unijo:

• največje presihajoče jezero na svetu,
• največji podzemski kanjon na svetu,
• najbolj raznolik jamski sistem na svetu,
• najstarejše kolo z osjo na svetu,
• najbolj kompleksno jezikovno stičišče v Evropi (v Sloveniji se slovanski svet sreča z romanskim, germanskim in ugrofinskim),
• največji delež zaposlenih žensk, ki imajo otroke,
• enega največjih deležev državnega ozemlja v območju Nature 2000,
• eno izmed najvišjih stopenj biotske raznovrstnosti v Evropski uniji,
• edino avtohtono zaščiteno čebeljo vrsto – Kranjsko sivko in
• svetovnega posebneža med vini - cviček.

Državni zbor bo 10. obletnico članstva v Evropski uniji obeležil tudi s slavnostno sejo Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije, ki bo v petek, 9. maja 2014, ob 10. uri, v veliki dvorani Državnega zbora.

Fotografska razstava, ki je odprta v Državnem zboru, bo od 8. do 22. maja 2014 na ogled na Kongresnem trgu v Ljubljani. Razstava bo zatem obiskala prestolnice držav članic, ki so pred desetimi leti že bile »doma v Evropi«: junija bo v Bruslju, julija v Berlinu, avgusta v Københavnu, septembra v Londonu, oktobra v Parizu in novembra v Rimu.

 

Doma v Evropi. 10 let v EU.

Razstavo sta pripravila:

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

Slovenia Press Photo

Fotografije:

Urban Cerjak, Luka Dakskobler, Peter Gedei, Domen Grögl, Arne Hodalič, Miran Kambič, Žiga Koritnik, Matjaž Krivic, Milan Malovrh,Jože Mihelič, Andreja Pekljaj, Simon Plestenjak, Matej Povše, Roman Šipić, Joco Žnidaršič

Razstava je bila realizirana s pomočjo:

Državni zbor

***

Ogled razstave v preddverju velike dvorane Državnega zbora je mogoč do vključno petka, 9. maja 2014, in sicer v okviru delovnega časa Državnega zbora ter ob prijavi v recepciji Državnega zbora.