DZ - Predsednik Državnega zbora sprejel ministra za zadeve Evropske unije in glavnega pogajalca Turčije

Predsednik Državnega zbora sprejel ministra za zadeve Evropske unije in glavnega pogajalca Turčije

Datum objave: 30. 3. 2016

Sprejem je bil ob 15.15 v salonu 217.



Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je danes v Državnem zboru sprejel ministra za zadeve Evropske unije in glavnega pogajalca Republike Turčije Volkana Bozkirja, ki je na delovnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez je ministru Bozkirju izrazil iskreno dobrodošlico, obenem pa je v imenu Slovenije izrazil tudi sožalje vsem žrtvam nedavnega terorističnega napada v Turčiji.  

Sogovornika sta izpostavila strateške odnose med Slovenijo in Turčijo, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju ter zelo dobrem političnem in gospodarskem sodelovanju. Odlične dvostranske odnose, sta se strinjala, je mogoče tudi v okviru sklenjenega strateškega partnerstva med Turčijo in Slovenijo vedno nadgraditi, še posebej na področju blagovne menjave, kjer so še številne možnosti.
 
Predsednik dr. Brglez in minister Bozkir sta v pogovoru izpostavila pomen rednega dialoga in srečevanj predstavnikov obeh držav na vseh ravneh, še posebej pa sta se zavzela za tesnejšo parlamentarno diplomacijo, saj je parlamentarna dimenzija izjemnega pomena za krepitev zaupanja in dvostranskega sodelovanja med državama. Ob tem sta izpostavila tudi medsebojno sodelovanje delovnih teles obeh parlamentov in oblikovanih skupin prijateljstva. Po besedah dr. Brgleza še nadalje ostaja izjemnega pomena prizadevanje obeh držav za krepitev stabilnosti v regiji, ne nazadnje tudi prek sodelovanja v okviru različnih mednarodnih organizacij (npr. SEECP – Jugo-vzhodni evropski proces sodelovanja). Srečanja ob robu dogodkov, ki jih gostijo tovrstne organizacije, so pomembna priložnost tudi za dodatno izmenjavo mnenj in pogovor z najvišjimi predstavniki oblasti.

Sogovornika sta spregovorila tudi o medsebojnem sodelovanju na področju begunske in migrantske krize. Strinjala sta se, da bo reševanje krize in integriranje beguncev in migrantov dolgotrajen proces, zato potrebujemo konkretne cilje in skupno vizijo. Minister Bozkir je v pogovoru poudaril, da se v Turčiji že nekaj let soočajo s terorizmom, zato se globoko zavedajo, da se zoper čedalje bolje organiziran terorizem lahko borimo le skupaj. Rešitev vidijo predvsem v medsebojnem zaupanju in dobrem sodelovanju vseh držav.