DZ - Predsednik Državnega zbora nagovoril udeležence mednarodnega seminarja Evropskega centra za parlamentarne raziskave in dokumentacijo

Predsednik Državnega zbora nagovoril udeležence mednarodnega seminarja Evropskega centra za parlamentarne raziskave in dokumentacijo

Datum objave: 5. 6. 2014



Predsednik Državnega zbora Janko Veber je v četrtek, 5. junija 2014, ob 13.30 uri, v mali dvorani Državnega zbora, nagovoril udeležence mednarodnega seminarja ECPRD. Med drugim je dejal: "Seminar, ki torej danes in jutri poteka v Državnem zboru, zajema tematiko snemanja oziroma zajemanja plenarnih sej parlamentov in deloma delovnih teles, priprave zapisov sej, njihovo objavo in arhiviranje. Nedvomno je izbrana tema zelo zanimiva, kar nakazuje tudi veliko zanimanje za seminar, še posebej pa napovedano veliko število aktivnih udeležencev.

Naj za uvod morda izpostavim le, da so v Državnem zboru zapisi sej, predvsem magnetogrami, objavljeni že v 30 minutah po izgovorjeni besedi, zato so zelo pomembni za delo predsedujočega in za poslanke in poslance, prav tako pa tudi za strokovne službe, predstavnike medijev in javnost. Morda lahko celo rečemo, da omogočajo spremljanje seje skorajda »hkratno«, a vendarle brez neposredne fizične prisotnosti v dvorani. Naknadno urejeni zapisi sej z govorniki in dnevnim redom sej, ki so z določenim zamikom objavljeni na portalu  Državnega zbora, pa so neprecenljiv vir informacij o delu zakonodajalca, kot taki pa tudi del arhivskega gradiva in tvorijo pomemben del naše nacionalne kulturne dediščine. "

Preberite govor v celoti.

Udeležence je uvodoma nagovorila tudi generalna sekretarka Državnega zbora Mojca Prelesnik.

Seminar z naslovom Stenografski zapisi: zapisi sej v 21. stoletju se osredotoča na oblikovanje strokovnih rešitev ter izmenjavo parlamentarnih praks povezanih s pripravo zapisov sej parlamenta (in delovnih teles). Udeleženci (strokovni sodelavci evropskih parlamentov) bodo spoznavali normativna izhodišča obravnavane tematike v različnih državah,  problematiko snemanja sej, izdelavo magnetogramov, pripravo končne oblike zapisov sej  ter njihovo arhiviranje.

Seminar v Državnem zboru poteka od 5. do 6. junija 2014, organiziramo pa ga skupaj z Evropskim centrom za parlamentarne raziskave in dokumentacijo. Seminarja se je udeležilo okrog 50 udeležencev iz tujine in Slovenije.